Εκβρασμός Ζωνοδέλφινων στο ΒΑ Αιγαίο Δύο ενήλικα θηλυκά και ένα νεαρό αρσενικό παρασύρθηκαν από τους ισχυρούς ανέμους

 


Τρία νεκρά ζωνοδέλφινα, δύο ενήλικα θηλυκά και ένα νεαρό αρσενικό, εντοπίστηκαν στις νοτιοανατολικές ακτές της Σάμου. Εκτιμάται ότι οι έντονοι βοριάδες σε συνδυασμό με τους ισχυρούς νότιους ανέμους τα παρέσυραν για τουλάχιστον τρεις ημέρες, πριν καταλήξουν εκεί από άλλη περιοχή του Αιγαίου. Η ομάδα Άμεσης Ανταπόκρισης του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος βρέθηκε στο σημείο που εντοπίστηκαν, ώστε να διερευνήσει τα αίτια θανάτου τους.

Όπως έδειξε η αυτοψία, ο θάνατος των δελφινιών δεν οφείλεται σε παθολογικά αίτια, ενώ από τις συνθήκες του εκβρασμού εκτιμάται ότι ο αριθμός των δελφινιών που θανατώθηκαν είναι πιθανότατα μεγαλύτερος. Δεδομένου ότι οι ακτογραμμές της ευρύτερης περιοχής είναι δεκάδων μιλίων και αυτές τις ημέρες επικρατούν έντονες καιρικές συνθήκες, ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί η ύπαρξη άλλων νεκρών δελφινιών.



Αξιοσημείωτο είναι ότι και τα τρία δελφίνια έφεραν το ίδιο σημάδι από δέσιμο στην βάση της ουράς, ενώ από κάποια είχαν κοπεί τα πτερύγια. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει τους φόβους μας ότι τα ζώα αυτά παγιδεύτηκαν, κατά πάσα πιθανότητα σε κυκλικά δίχτυα που στοχεύουν στην αλιεία τόνου στο ανοιχτό πέλαγος, πιαστήκαν και θανατώθηκαν σκόπιμα. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζουμε αντίστοιχα περιστατικά στην περιοχή.

Τα συγκεκριμένα ζωνοδέλφινα ανήκαν σε ένα πληθυσμό του είδους, που ζει στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Σάμο, την Ικαρία και την Χίο, και που παρακολουθείται από το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος για περισσότερο από δύο δεκαετίες. Τα ζωνοδέλφινα τα συναντάμε σε πολυμελείς ομάδες στο ανοιχτό πέλαγος και σε βαθιά νερά, ενώ ποτέ δεν έχουν παρατηρηθεί να προσεγγίζουν τα αλιευτικά εργαλεία.



Το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος, με συνεχή παρουσία στις ελληνικές θάλασσες καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, θα συνεχίσει την δύσκολη προσπάθεια για την προστασία της θαλάσσιας ζωής. Όμως τα προβλήματα δεν θα λυθούν εάν δεν θεσπιστούν και εφαρμοστούν τα κατάλληλα θεσμικά μέτρα για την αποτελεσματική προστασία αυτών των ζώων, αλλά και εάν δεν συνειδητοποιήσουμε ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι μία υπόθεση που μας αφορά όλους και τον καθένα μας ξεχωριστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]