Καπραβέλος: Συμβιβαζόμαστε με 60, 80 και νεκρούς κάθε μέρα. Αποτυχία αντιμετώπισης της πανδημίας


 Για αποτυχία του επιχειρησιακού σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας στην Ελλάδα κάνει λόγο ο διευθυντής της Β ΜΕΘ του νοσοκομείου "Γ. Παπανικολάου" της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος. Σε ένα ξέσπασμα αγωνίας, ο γνωστός εντατικολόγος αναρωτιέται ποιος μπορεί να συμβιβάζεται με τόσο μεγάλο αριθμό νεκρών επί τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, με την διασωλήνωση ασθενών εκτός ΜΕΘ και με την γενικότερη υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας. Διατυπώνει την ανησυχία ότι το άνοιγμα των σχολείων θα αυξήσει περαιτέρω την διασπορά στην κοινότητα και συνεπακόλουθα την πίεση στα νοσοκομεία, που είναι ήδη δυσβάσταχτη και αναρωτιέται αν είναι ορθή επιλογή να ανοίξουν τα σχολεία και να κλείσουν τα νοσοκομεία. Τέλος, χαρακτηρίζει ως παραπλανητική την προσδοκία ότι η παραλλαγή Όμικρον θα φέρει το τέλος της πανδημίας και ζητεί την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, καθώς όπως λέει η πανδημία θα ελεγχθεί μόνο με την απόκτηση ανοσίας μέσα από τον καθολικό εμβολιασμό.


"Η χώρα μου έχει αποτύχει στη διαχείριση της πανδημίας", λέει ο κ. Καπραβέλος και τονίζει ότι ο ιατρικός πολιτισμός δεν μπορεί και δεν πρέπει να συμβιβαστεί με την σημερινή κατάσταση στα νοσοκομεία. "Δεν υπάρχει άλλη χώρα στην Ευρώπη στην Αμερική και στον Καναδά, όπου να δέχεται το πολιτικό και κοινωνικό σύστημα να υπάρχουν τόσοι θάνατοι ανά εκατομμύριο, και τόσοι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και τόσο μεγάλη υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας προς τους πολίτες. Και όλα αυτά προκαλούνται από την αδυναμία ελέγχου της πανδημίας στην κοινότητα", επισημαίνει και προσθέτει: "Πού θα φτάσει η ανοχή; Επειδή δεν θέλουμε να περιορίσουμε την ανθρώπινη δραστηριότητα γιατί έχει οικονομικό κόστος, συμβιβαζόμαστε να έχουμε κάθε μέρα 60, 80 και 100 νεκρούς; Κάθε μέρα; Συμβιβαζόμαστε με την έννοια ότι υπάρχουν ασθενείς εκτός ΜΕΘ που πεθαίνουν σαν τα σκυλιά στο αμπέλι; Συμβιβαζόμαστε με το να κλείσουμε τα νοσοκομεία; Θα τα κλείσουμε τα νοσοκομεία. Γιατί η Όμικρον χτυπάει και το προσωπικό που μπαίνει σε καραντίνα, και στους ασθενείς δεν λέει να κοπάσει το τσουνάμι. Η πίεση στο σύστημα Υγείας δεν είναι πλέον αφόρητη, είναι δυσβάστακτη".


Περιγράφει με δραματικούς τόνους την κατάσταση στα νοσοκομεία: Έχουμε εξαντληθεί πλέον, δύο χρόνια. Είναι συνάδελφοί μου που κάνουν 8 και 10 εφημερίες. Πάνε σπίτι τους μόνο για να αλλάξουν τις κάλτσες τους και να γυρίσουν πίσω. Δεν είναι κατάσταση αυτή", υπογραμμίζει και προσθέτει: "Τι να πω στον γενναίο γιατρό μου των 35 ή 40 χρόνων, ο οποίος δεν ορίζει το σώμα του και τα πόδια του; Να του πω σε παρακαλώ ρίξε και μια ματιά στους ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι εκτός των ΜΕΘ, διότι δεν έχουν καμία τύχη. Τι τα πω σε αυτόν τον ασθενή ο οποίος μπαίνει και έχει καρκίνο στον πνεύμονα και πρέπει να διαχειριστούμε, να τον προγραμματίσουμε, να τον σταδιοποιήσουμε, να τον βάλουμε σε μια σειρά";


Υποχρεωτικός εμβολιασμός σε όλους

Ο κ. Καπραβέλος είναι από τους πρώτους που έχουν τοποθετηθεί δημόσια υπέρ της επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού. "Μπορεί να υπάρχουν ενστάσεις και διαφωνίες, αλλά οι κατευθυντήριες οδηγίες που προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή από μεγάλες ιατρικές εταιρείες όλου του κόσμου - ανατολή, δύση, βοράς, νότος - λένε ότι το εμβόλιο αυτή τη στιγμή προστατεύει από τη βαριά νόσο και από τον θάνατο. Είναι ακατανόητο λοιπόν για ποιους λόγους η Πολιτεία δεν έχει επεκτείνει την υποχρεωτικότητα, ειδικά μετά τον Αύγουστο. Από τη στιγμή που υπάρχει ασφάλεια των εμβολίων και από την στιγμή που η πανδημία θερίζει, η αλληλεγγύη που προκύπτει από αυτή την αναγκαιότητα είναι μοναδική. Δεν το κάνω για τον εαυτό μου, αλλά και για τον διπλανό μου, τον πατέρα μου, τον παππού μου, για το κοινωνικό σύνολο και για την οικονομία και για την παιδεία. Αυτό το όπλο δεν προστατεύει μόνο την ανθρώπινη ζωή, αλλά και όλες τις παράπλευρες απώλειες από τον περιορισμό της ανθρώπινης δραστηριότητας», αναφέρει, ενώ στον αντίλογο πως άλλες χώρες δεν το έχουν κάνει απαντά: «Ο Καναδάς μπορεί να κλείσει τα σύνορα να πει δεν θέλω τουρισμό, κλείνω και τα σχολεία γιατί έχω τα μέσα να κάνω τηλεκπαίδευση. Ο Καναδάς δεν έχει πρόβλημα οικονομικό, η Ελλάδα που έχει πρόβλημα, έχει έναν παραπάνω λόγο παραπάνω να το κάνει".


Γιατί δεν έπρεπε να ανοίξουν τώρα τα σχολεία

Eκφράζει την έντονη ανησυχία του πως το άνοιγμα των σχολείων από την ερχόμενη Δευτέρα θα τροφοδοτήσει μέσω της κινητικότητας την περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων, με ανυπολόγιστες συνέπειες στα νοσοκομεία. "Προσυπογράφω όσα λέγονται για την ασφάλεια των ίδιων των παιδιών και την ψυχολογία τους. Το θέμα είναι αλλού. Τα νοσοκομεία είναι αυτά που πρέπει αυτή τη στιγμή να κρατήσουμε ανοιχτά. Ποιος είναι αυτός που θέλει να έχει ανοιχτά τα σχολεία και κλειστά τα νοσοκομεία; Γιατί εκεί πάει το θέμα", υποστηρίζει.


Με στοιχεία της Τρίτης, 55 άτομα από το προσωπικό του "Γ. Παπανικολάου" βρισκόταν σε καραντίνα, εκ των οποίων 22 γιατροί, 18 νοσηλευτές και 15 λοιπό προσωπικό, ενώ κάθε μέρα προστίθενται νέα κρούσματα. "Μού έστειλε τώρα email η διευθύντρια των ΤΕΠ και μού λέει μια γιατρός κόλλησε και μπήκε σε καραντίνα και δεν έχουμε πώς θα βγάλουμε την εφημερία της Παρασκευής. Ποιους να βάλω; Να καλέσω ξανά τους ίδιους";


Παραπλανητικά τα περί τέλους της πανδημίας

Η πανδημία θα ελεγχθεί μόνο από την απόκτηση ανοσίας, μέσα κυρίως από τον μαζικό και καθολικό εμβολιασμό, υπογραμμίζει ο κ. Καπραβέλος και χαρακτηρίζει παραπλανητικά όσα λέγονται πως η παραλλαγή Όμικρον θα φέρει το τέλος της. "Θα δούμε κι άλλες μεταλλάξεις, όπως βλέπουμε ήδη στη Γαλλία. Δεν είναι δυνατό να ελεγχθεί η πανδημία σε όλο τον κόσμο από τη στιγμή που έχεις ένα τόσο μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων. Δεν υπάρχει πουθενά στη θεωρία και στα ιατρικά βιβλία ότι ο ιός θα εξασθενήσει από μόνος του. Ο ιός θα εξασθενήσει όταν αποκτηθεί ανοσία τέτοια η οποία δεν θα τον αφήνει να κάνει τη ζημιά", σημειώνει για να προσθέσει: "Δεν υπάρχει καλός ιός. Ο καλός ιός είναι ο ψόφιος ιός, είναι αυτός που δεν μπορεί να σου κάνει ζημιά. Και για να μην σου κάνει ζημιά εσύ πρέπει να έχεις αποκτήσει την ανοσία. Έχουμε μπροστά μας πολύ μεγάλο Γολγοθά και πρέπει να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς, ώστε να αποκτήσουμε καθολική ανοσία".


πηγή κοντρα tv

Πηγή: medlabnews.gr iatrikanea 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]