Αρίστη Ιωαννίνων | Το γραφικό χωριό των Ζαγοροχωρίων![video]




Η Αρίστη είναι ένα πανέμορφο κεφαλοχώρι των Ζαγοροχωρίων χτισμένη σε υψόμετρο 650 μέτρων στην βορινή πλαγιά του υψώματος “Γκραμπάλα” απέναντι από τους εντυπωσιακούς βράχους της Αστράκας.


Βρίσκεται στα όρια του Εθνικού Δρυμού Βίκου – Αώου του επονομαζόμενου Δρυμού των μεγάλων κορυφών και αποτελεί ένα από τα πιο γραφικά χωριά του Ζαγορίου. Το χωριό βρίσκεται σε απόσταση 48 χλμ. από την πρωτεύουσα του νομού Ιωαννίνων ακολουθώντας την εθνική οδό Ιωαννίνων Κοζάνης πηγαίνοντας προς το Μεσοβούνι και το Πάπιγκο.


Η Αρίστη αποτελούσε έναν από τους μεγαλύτερους οικισμούς της περιοχής ιδίως μεταξύ του 17ου και 19ου αιώνα, με την ουσιαστική οικονομική συμβολή των δεκάδων ντόπιων μεταναστών της Σερβίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Από τους 800 ανθρώπους που κατοικούσαν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα σήμερα έχουν μείνει περίπου 100. 


Η αρχική ονομασία του οικισμού ήταν Αρτσίστα ενώ το 1928 έλαβε τη σημερινή του ονομασία. 

Σε μικρή απόσταση από το χωριό, βρίσκονται ερείπια οικισμού - φρουρίου της βυζαντινής περιόδου καθώς και η ιερά μονή Θεοτόκου Σπηλαιώτισσας, η ίδρυση της οποίας χρονολογείται γύρω στο 1579.


Η Αρίστη, συγκαταλέγεται χρονικά στα πρώτα των Ζαγοροχωρίων που απέκτησαν σχολείο, το οποίο συντηρούσαν οικονομικά οι εισφορές της γειτονικής μονής Σπηλαιώτισσας.


Η θέση στην οποία είναι κτισμένος ο οικισμός προσφέρει εκπληκτική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις αλλά κυρίως προς την μεριά της χαράδρας του Βίκου, με τις πηγές του ποταμού Βοϊδομάτη και το εξωκλήσι της Παναγίας να διακρίνονται ακριβώς κάτω από τον οικισμό και ένα αρκετά μεγάλο μέρος της χαράδρας να είναι ορατό από τα παρατηρητήρια.


Αποτελεί πέρασμα για το χωριό Πάπιγκο με αποτέλεσμα τις περιόδους εορτών και αργιών η διέλευση των αυτοκινήτων να δημιουργεί κυκλοφοριακή αναστάτωση.


Η ομορφιά της παράλληλα με την πολύ καλή τουριστική υποδομή της, καθώς και η δυνατότητα εύκολης πρόσβασης σε πολλά αξιοθέατα της περιοχής έχουν αναδείξει την Αρίστη σε έναν από τους πλέον πολυσύχναστους και δημοφιλείς προορισμούς στο Ζαγόρι.


Michael Miller

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]