Γράμμος .... Εμφύλιος πόλεμος πεδία μαχών part Ι[βίντεο]

 "Ένα ταξίδι στην οροσειρά του Γράμμου σε ομιχλώδες και συννεφιασμένα τοπία κατά βάση φθινοπωρινά και χειμωνιάτικα , τα συναισθήματα πολλά  όσα και τα χιλιόμετρα που έκανα για να φτάσω εκεί . Ένα ήταν όμως πιο έντονο το πείσμα για να φτιάξω ένα βίντεο για τον Γράμμο για όλους αυτούς που πολέμησαν για τα ιδανικά τους για έναν καλύτερο κόσμο όπως πίστευαν, ανεξάρτητα αν αυτά τα ιδανικά  ήταν σωστά η όχι αυτο ειναι στο χέρι του κάθενος να το κρίνει .


Το βίντεο είναι αφιερωμένο για όλους αυτούς που αντιστέκονται στους δυνάστες τους ( σε κάθε είδους δυνάστη Κοινωνικό η πολιτικό )"σημειώνει ο Λάζαρος Τσάτσος από το epirustravel.eu.

Οι αιματηρές  μάχες του εμφυλίου πολέμου στην περιοχή του Γράμου διαδραματίστηκαν  σε απόκρημνες ,κακοτράχαλες πλάγιες . Σε μέρη όπου η ανθρώπινη παρουσία πριν δεν ήταν υπαρκτή . Μερικά από αυτά τα αιματοβαμμένα πεδία μαχών απεικονίζονται στο πεντάλεπτο βίντεο. Μέρη όπως η κορυφή Κιάφα,η κορυφή του Γράμμου, οι  Άρρενες οι αλπικές λίμνες Σκίρτση και Μουτσάλια κ.α


Δύο από τα πιο αιματοβαμμένα πεδία μαχών ήταν και η Πέτρα Μούκα και ο Χάρος


Η Πέτρα Μούκα είναι τοποθεσία στο βουνό Γράμμος, η οποία χρησιμοποιήθηκε ως έδρα της «Κυβέρνησης των βουνών» του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας αλλά περιοδικά και του Γενικού Αρχηγείου του κατά τον Ελληνικό Εμφύλιο Πόλεμο.


Ο Χάρος είναι μια εμβληματική τοποθεσία στο «βουνό του μίσους», όπου γράφτηκε ίσως η πιο αιματηρή σελίδα του Εμφυλίου. Και μόνο η θέα της χαράδρας προκαλεί δέος, πόσο μάλλον όταν στο χείλος της, σημειώθηκαν μερικές από τις πιο άγριες μάχες, ανάμεσα στους υπερασπιστές της, μαχητές του «Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας» και του «Εθνικού Στρατού». Στον γκρεμό του Xάρου υπάρχει επιτύμβια στήλη στη μνήμη τριών Ανταρτών μπροστά στο κίνδυνο να αιχμαλωτιστούν βούτηξαν στον γκρεμό.


[ευχαριστούμε τον Λάζαρο Τσάτσο και το epirustravel.eu για τη διάθεση του υλικού]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]