ΤΑ RAFALE ΣΤΗΝ ΤΑΝΑΓΡΑ!

O Αλέξανδρος Καχριμάνης για την απόφαση του δικαστηρίου για τις κλεμμένες εικόνες


 Έπεσε σήμερα η αυλαία στη δίκη για την κλοπή εικόνων και   κειμηλίων από μονές και ιερούς ναούς της Ηπείρου .

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρέθηκαν ένας αρχιμανδρίτης ,ένας βιβλιοδέτης ,ένας ξενοδόχος ,ένας ιερέας και   ένας ιδιοκτήτης γκαλερί από το Περτούλι Τρικάλων  ο οποίος ήταν και ο μοναδικός που κρίθηκε ένοχος από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων  με το δικαστήριο να του επιβάλλει ποινή κάθειρξης 6 ετών με αναστολή και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα .


Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης σε γραπτή  του  δήλωση  αναφέρει:

Σήμερα με την απόφαση του Τριμελούς  Εφετείου Κακουργημάτων Ιωαννίνων ολοκληρώθηκε μια προσπάθεια  δώδεκα χρόνων για να εντοπιστούν οι δράστες κλοπών Εικόνων και Κειμηλίων από ναούς και μοναστήρια της Ηπείρου και ειδικότερα στα όρια της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων. 

Η απόφαση του Δικαστηρίου είναι σεβαστή. Θεωρώ όμως ότι κατά την ακροαματική διαδικασία προέκυψαν σημαντικά στοιχεία που πρέπει να προβληματίσουν και να αξιολογηθούν από τους πολίτες και συγκεκριμένα μαρτυρίες ανακλήθηκαν, μάρτυρες που δεν «θυμόνταν» κατά την εξέτασή τους στο Δικαστήριο τι είχαν καταθέσει στη διάρκεια των προανακρίσεων, όπως επίσης και καταθέσεις- μαρτυρίες ιερωμένων οι οποίοι στο μακρύ διάστημα της προανάκρισης απεβίωσαν. 

Μετά από δώδεκα χρόνια και την πολυήμερη ακροαματική διαδικασία προκύπτουν τρία συμπεράσματα:

Α) Με την προσπάθεια που ξεκινήσαμε αμέσως μετά την κλοπή που έγινε παραμονές Χριστουγέννων του 2009 στο Κουκούλι Ζαγορίου, κινητοποιήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες και έτσι μέχρι σήμερα εντοπίστηκαν και επαναπατρίστηκαν 80 και πλέον εικόνες από ναούς και μοναστήρια της Ηπείρου, της Δυτικής Μακεδονίας κ.α. περιοχών.

Β) Στο διάστημα αυτό σχεδόν «μηδενίστηκαν» οι κλοπές και οι διαρρήξεις σε μοναστήρια και ναούς.

Γ) Η σημαντικότερη, όμως, παρακαταθήκη είναι  η  εμπειρία που αποκτήθηκε  για τον  εντοπισμό κλεμμένων πολιτιστικών και θρησκευτικών θησαυρών, που αποτελεί βασικό πλέον αποτρεπτικό παράγοντα για  κάθε επίδοξο ιερόσυλο. 

Κατά τα άλλα, οι επιθέσεις, οι «αφορισμοί» και η λασπολογία που εξαπολύθηκαν σε βάρος μου από παράγοντες της δίκης προκειμένου να αποκρουστούν στοιχεία και μαρτυρίες μου, δεν με πτοούν και ούτε πρόκειται να αναστείλουν τη συνέχιση της προσπάθειάς μου για να επιστραφούν ιερά σκεύη και εικόνες στον τόπο τους. 


 
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]