ΙΩΑΝΝΙΝΑ/LIVE:ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ

KKE : Οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι να μην ψάχνουν για λύσεις από τα πάνω και έξω από τους αγώνες.

Πίσω από τα μεγάλα λόγια του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κατά την επίσκεψη του στη 12η Συνδιάσκεψη για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα ότι «ο αγροτικός τομέας είναι ψηλά στην ατζέντα της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη». Πίσω από τις θριαμβολογίες για το «θετικό εμπορικό ισοζύγιο» και ότι «η χώρα μας είναι η μοναδική στην Ευρώπη η οποία κατάφερε να διατηρήσει σχεδόν τους ίδιους πόρους (19,3 δισ. ευρώ) με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο». Πίσω από τα καλέσματα προς τους παραγωγούς «να οργανωθούν σε κοινές συνεργασίες, δεδομένου ότι η νέα ΚΑΠ στρέφει σημαντικό μέρος των πόρων και προς αυτή την κατεύθυνση». Πίσω από τις αντίστοιχες δηλώσεις του Περιφερειάρχη Ηπείρου για τα καλά που φέρνει η νέα ΚΑΠ και πρέπει να την αξιοποιήσουν οι παραγωγοί.

Κρύβεται ο στόχος και της νέας ΚΑΠ που είναι  η συγκέντρωση της παραγωγής και σε μια πορεία η συγκέντρωση της γης, του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου σε λίγα χέρια και σε μεγάλες επιχειρήσεις δημιουργώντας νέα εμπόδια στους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους.  

Κρύβεται ότι καλύτερες μέρες θα δουν μόνο οι μεγαλοεπιχειρηματίες και οι μεταποιητικές επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα. 

Κρύβεται η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν στο πετσί τους οι βιοπαλαιστές αγροκτηνοτρόφοι της Ηπείρου και γενικότερα της χώρας βλέποντας τη συνεχή αύξηση του κόστους παραγωγής, τις ανατιμήσεις στο ρεύμα και το πετρέλαιο θέρμανσης, τις αυξήσεις των τιμών σε είδη πρώτη ανάγκης να εξανεμίζουν το συνεχώς μειούμενο εισόδημα τους και τα χρέη τους να αυξάνονται. Η μεγάλη πλειοψηφία βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε το κόστος παραγωγής και αρκετοί οδηγούνται στο να εγκαταλείπουν ζώα και καλλιέργειες. Είναι ενδεικτικό ότι την τελευταία δεκαετία έχουν ξεκληριστεί και εγκαταλείψει πάνω από 100 χιλιάδες μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι.

Κρύβεται ότι πρόσφατα είδαν οι αγροτοκτηνοτρόφοι το πετσόκομμα στο ποσό της προκαταβολής που πήραν, λόγω της αναδρομικής εφαρμογής της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που αφορά την κατανομή στα βοσκοτόπια, τις ποινές κ.ά.

Κρύβεται ότι την στιγμή που κάθε χρόνο δίνονται 370 εκατομμύρια ευρώ για επιστροφή φόρου καυσίμων σε εφοπλιστές, ξενοδόχους, κλινικάρχες που δεν παράγουν, η κυβέρνηση αποκλείει από την επιστροφή καυσίμων την μεγάλη πλειοψηφία των αγροτκτηνοτρόφων και δίνει μόνο σε μια μικρή μερίδα, για το 2020, το ποσό των 50 εκατομμύριων ευρώ. 

Όση «χρυσόσκονη» και αν προσπαθεί να ρίξει η κυβέρνηση μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, τα άλλα τα κόμματα που υποστηρίζουν ως μονόδρομο τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ της ΕΕ καθώς επίσης και τα στηρίγματά τους στην τοπική διοίκηση (περιφέρεια και δημοτικές αρχές) δεν θα μπορέσουν να κρύψουν ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη που επικαλούνται, προϋποθέτει τιμές κάτω του κόστους για τα προϊόντα, πιο ακριβά αγροτικά μέσα και εφόδια, την επιδείνωση των όρων διαβίωσης και εργασίας των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων, αλλά και φτηνούς εργάτες που θα δουλεύουν ήλιο με ήλιο με τον κίνδυνο να γυρνούν σακατεμένοι ακόμα και νεκροί στα σπίτια τους για να διατηρούν και να αυξάνουν τα κέρδη τους οι μεγαλοέμποροι, οι μεταποιητικές βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα. 

Να γιατί η κυβέρνηση με την αφωνία των άλλων κομμάτων απέρριψε και τις τρείς τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ και αφορούσαν την επιστροφή ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου, την επιδότηση και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο αγροτικό ρεύμα και μηδενικό ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια, εργαλεία και μηχανήματα.

Καλούμε τους βιοπαλαιστές αγρότες να βγάλουν συμπεράσματα να μην ψάχνουν για λύσεις από τα πάνω και έξω από τους αγώνες. Να σηκώσουν το ανάστημά τους και να αντιπαλέψουν με την οργάνωση του αγώνα τους την επιδείνωση των όρων παραμονής τους στην παραγωγή αλλά και της ίδιας της ζωής τους, που είναι το αποτέλεσμα του ανταγωνισμού για τα κέρδη και υπηρετεί η νέα ΚΑΠ. Να δυναμώσουν τους υπάρχοντες αγροτικούς συλλόγους, να φτιάξουν καινούργιους όπου δεν υπάρχουν.

Ο ενιαίος πανελλαδικός συντονισμός πάλης με το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, η κοινή δράση μαζί με τους εργάτες, τα άλλα λαϊκά στρώματα πόλης ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ, στο κράτος και τις εκάστοτε κυβερνήσεις που στηρίζουν τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών μπορεί να δώσει ανάσες φέρνοντας νέες κατακτήσεις. Έτσι καταχτήθηκε το αφορολόγητο για όλους τους αγροκτηνοτρόφους και τίποτα δεν χάρισε καμία κυβέρνηση.

Μέσα από τους αγροτικούς συλλόγους να παλέψουν για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους που έχει διαμορφώσει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα όπως: αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια και στις ζωοτροφές, κατώτατες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους παραγωγούς, αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών, απόσυρση της ΚΥΑ περί βοσκοτόπων, καμία περικοπή του ποσού της βασικής ενίσχυσης, εξασφάλιση αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο, κρατική επιδότηση των ίδιων των κτηνοτρόφων για την κάλυψη των ζωοτροφών, δωρεάν νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων κ.α.

Με ένα τέτοιο αγώνα και με τη συμπόρευση με το ΚΚΕ θα ανοίγει και ο δρόμος της ελπίδας, της ανατροπής. Ο δρόμος για ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο, που θα στηρίζεται στην κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, στον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της εργατικής εξουσίας στον οποίο θα είναι ενταγμένοι οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων, έξω από τα δεσμά των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ, ΝΑΤΟ). 

Σε αυτή την κοινωνία, διασφαλίζεται το αγροτικό εισόδημα, η διάθεση, η συγκέντρωση, η αποθήκευση, η συντήρηση και μεταφορά της αγροτικής παραγωγής μέσω ακριβώς αυτού του κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού, με καθορισμένες αναλογίες στην παραγωγή, εγγυημένες κρατικές τιμές στα προϊόντα και προστασία από φυσικές καταστροφές.  Με πραγματικά καλές, σύγχρονες συνθήκες εργασίας και ζωής, χωρίς χρέη και τον καθημερινό κίνδυνο της καταστροφής που έχουν σήμερα ως ατομικοί παραγωγοί. 

Σήμερα υπάρχουν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις για να αξιοποιηθούν οι παραγωγικές δυνατότητες και η τεχνογνωσία που υπάρχουν τόσο στην Ήπειρο όσο και γενικότερα στη χώρα μας για την ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών και διατροφικών αναγκών και όχι για τα κέρδη των καπιταλιστών.


ΓΙΑΝΝΕΝΑ 01/12/2021

Επιτροπή Περιοχής Ηπειρου Λευκάδας Κέρκυρας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]