ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Iωάννινα:Απέραντος σκουπιδότοπος...

 Αν βρεθεί κανείς στα εμπορικά καταστήματα εκεί στα Jumbo-Κωτσόβολο-My Μarket θα δει από κοντά τι θα πει πολιτισμός. Ακόμη κι εκεί λοιπόν που πολύς κόσμος κάνει τα ψώνια του, δεν θα περάσει σχεδόν ποτέ η καθαριότητα του Δήμου για να κάνει τη δουλειά της.




Λίγο πιο κάτω, στον πεζόδρομο μπροστά από το Γιαννιώτικο Σαλόνι, το σκουπιδαριό δίνει ρέστα. Κομμένα κλαδιά πεταμένα στο πλάι, πάσης φύσεως σκουπίδια πεταμένα δεξιά και αριστερά.


 


Ίσως για τη Δημοτική Αρχή να πέφτει πολύ μακριά η είσοδος της πόλης, γι’ αυτό και την έχει εγκαταλείψει στο έλεος. Μπορεί βεβαίως να διαθέτει και προσωπικό και μηχανήματα, αλλά ως φαίνεται δεν θέλει να ...κουράσει κανέναν. Έτσι, προτιμά την εικόνα που βλέπουμε σήμερα και την οποία δεν θα δει κανείς  σε καμιά άλλη πόλη της χώρας - στο εμπορικό της, τουλάχιστον, κομμάτι.




Όταν, λοιπόν, ο Δήμαρχος κάνει μία ακόμη παρουσίαση βιβλίου, όπως του φίλου του κ. Μπουτάρη για παράδειγμα (που οι Θεσσαλονικείς έστειλαν σπίτι του χωρίς να έχουν κάτι σημαντικό να θυμούνται πέρα από έναν ψευτο-προοδευτισμό με τα pride parade, τις στενότατες σχέσεις με τον Ζάεφ, τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του για την Τουρκία κτλ.) ας έχει υπόψη του ότι στον πολιτισμό εμπερικλείεται και η καθαριότητα.


 


Και ναι μεν ο κόσμος μπορεί να έρχεται, αλλά πόλη δεν είναι μόνο οι τουρίστες (που ούτως ή άλλως κινούνται στο κέντρο και παραλίμνια) αλλά και οι δημότες που σε καθημερινή βάση ζουν αγκαλιά με τα σκουπίδια. Το ακόμη καλύτερο είναι ότι παρότι έχει βάλει και ιδιώτες στην καθαριότητα, το αποτέλεσμα είναι χειρότερο και από πριν.


 


Τείνουμε χωρίς υπερβολή να κερδίσουμε τον τίτλο της πιο βρώμικης πόλης της χώρας. Και οι ευθύνες, φυσικά, δεν αφορούν μόνο τη Δημοτική Αρχή αλλά και όλους εκείνους που δεν σέβονται καθόλου τον χώρο που ζουν, δείχνοντας έναν πρωτογονισμό περασμένων δεκαετιών, σαν να πέρασε ο πολιτισμός και δεν άγγιξε.


Πόλη, όμως, δεν είναι μόνο το κέντρο και λίγος παραλίμνιος. Και δεν νοείται να εξαφανίζονται οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα μετά τις εννιά- δέκα το πρωί, τη στιγμή που σε άλλες πόλεις τους βλέπει κανείς μέχρι το απόγευμα να ευπρεπίζουν τους δημόσιους χώρους.


 


Σε τι ωφελεί, λοιπόν, αν καμιά βδομάδα πριν τις εκλογές βγουν τα συνεργεία να κάνουν την πόλη λαμπίκο, αν επί πέντε χρόνια έχουμε βουλιάξει στο σκουπιδομάνι; Το αυτονόητο είναι η καθαριότητα αλλά εδώ τείνει να γίνει αυτονόητο το σκουπιδαριό.


 


Σχετικό είναι το σχόλιο του Δημάρχου Χανίων κ. Σημανδαράκη την προηγούμενη εβδομάδα: «Δεν υπάρχει δήμαρχος επιτυχημένος με βρώμικη πόλη…» είπε και συμπλήρωσε:


 


«Ήλθαν αρκετοί δήμαρχοι το καλοκαίρι στα Χανιά, είτε σε ιδιωτικές συναντήσεις, είτε σε επίσημες συναντήσεις είναι απόλυτα ειλικρινές. Όλοι οι δήμαρχοι και κυρίως ο δήμαρχος Κρις Αλαχούζος από την Αμερική (σ.σ. δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς, δήμος της Φλόριντα με τον οποίο αδελφοποιήθηκαν τα Χανιά) μου είπε να μεταφέρω στους ανθρώπους της καθαριότητας του Δήμου τα συγχαρητήριά του γιατί είναι από τις πιο καθαρές πόλεις που έχει δει στην Ελλάδα σίγουρα αλλά και στο εξωτερικό».


Μπορούμε να πούμε κι εμείς το ίδιο; Μόνο ως ανέκδοτο...




Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι απλώς ενδεικτικές...


 Στο εμπορικό κέντρο


                                                                           ...προς το Γιαννιώτικο Σαλόνι



                                                                 στον πεζόδρομο...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]