ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Πλεύρης:Μετά τις γιορτές θα υπάρξει ένα πλαίσιο περιοριστικών μέτρων


 Σημεία από την ομιλία του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στη συζήτηση στη Βουλή για τη ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του Σχεδίου Νόμου: «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και την προστασία της Δημόσιας Υγείας και άλλες επείγουσες διατάξεις».


• Οι υγειονομικοί που θέλουν να βρίσκονται στο ΕΣΥ καλούνται το ερχόμενο τρίμηνο να πάρουν μία απόφαση: Αν θα εμβολιαστούν ή αν δεν θα εμβολιαστούν και θα θέσουν οι ίδιοι τον εαυτό τους εκτός του Εθνικού Συστήματος Υγείας


«Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των γιατρών, νοσηλευτών και υγειονομικών πρέπει να συνεχιστεί και γι’ αυτό στο πρώτο άρθρο είναι η παράταση μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022.


Η πανδημία δείχνει ότι ο συγκεκριμένος εμβολιασμός είναι απαραίτητος. Επομένως, εξετάζεται πλέον με σαφή τρόπο εάν αυτοί που θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους ως γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό υγειονομικό προσωπικό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι.


Άρα, όσοι βρίσκονται τώρα σε αναστολή, να γνωρίζουν ότι όσο διαρκεί η πανδημία θα παραμένουν σε αναστολή, όμως, επιπλέον εξετάζεται- και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα ολοκληρωθεί- ότι μπορεί να μην υπάρξει άλλη τέτοια δυνατότητα παράτασης και αναμονής από το Κράτος, αλλά θα πρέπει να εμβολιαστούν, διαφορετικά δεν θα μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.


Είναι ξεκάθαρο ότι ο εμβολιασμός γίνεται για την προστασία και της κοινωνίας και των ασθενών και όποιος θέλει να παρέχει υπηρεσίες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος.


Συνεπώς, όσοι θα θέλουν να βρίσκονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας καλούνται αυτό το τρίμηνο που έρχεται να πάρουν μία απόφαση: Αν θα εμβολιαστούν ή αν δεν θα εμβολιαστούν και θα θέσουν οι ίδιοι τον εαυτό τους εκτός του Εθνικού Συστήματος Υγείας».


• Οι ανασφάλιστοι θα πηγαίνουν στις δημόσιες δομές για συνταγογράφηση. Χρειάζεται η φυσική παρουσία τους, γιατί χρησιμοποιούνται πολλά ΑΜΚΑ για άτομα που δεν κατοικούν στην Ελλάδα


(Όσον αφορά τη συνταγογράφηση στους ανασφάλιστους μόνο από δημόσιες δομές και όχι από ιδιώτες ιατρούς)


«Άκουσα προηγουμένως την κυρία Φωτίου να αναφέρεται στους ανασφάλιστους. Προφανώς, αυτό που ρυθμίζουμε είναι να μπορεί να υπάρξει, αν χρειάζεται, μεταβατική περίοδος, όχι προφανώς, όπως λέει η κυρία Φωτίου, μέχρι τις εκλογές. Είναι μία συνειδητή μας θέση.


Είδατε και το σκάνδαλο στη Θεσσαλονίκη. Εάν το είδατε, αυτό που ερχόταν και ζημίωνε τον ΕΟΠΥΥ αφορούσε σε ΑΜΚΑ ανασφαλίστων, γιατί είναι προνομιακά ΑΜΚΑ.


Άρα συνεχίζουμε το μέτρο το οποίο υπάρχει, ότι θα πηγαίνουν στις δημόσιες δομές για τη συνταγογράφηση και θα έχουν μετά δωρεάν την περίθαλψή τους, αλλά χρειάζεται η φυσική παρουσία ακριβώς γιατί πολλά ΑΜΚΑ χρησιμοποιούνται που δεν είναι ΑΜΚΑ ατόμων που κατοικούν στην Ελλάδα, αλλά και επειδή είναι προνομιακά ΑΜΚΑ γιατί δεν έχουνε συμμετοχή σε μια σειρά από κατηγορίες, δυστυχώς γράφονται».


• Γιατροί του ΕΣΥ θα μπορούν να χειρουργούν ασθενείς που διακομίζονται σε ιδιωτικές Κλινικές με σκοπό την αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων.


«Θεσμοθετούμε οι ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες έχουν περιστατικά που τους στέλνουν τα δημόσια νοσοκομεία, όχι Covid περιστατικά αλλά non Covid περιστατικά, να κάνουν χειρουργεία και να μπορεί αυτά τα χειρουργεία να τα κάνει ο γιατρός του ΕΣΥ. Δηλαδή, να χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις της ιδιωτικής κλινικής και εκεί- αν θυμόσαστε υπήρχε μια δική σας κριτική ότι στέλνουμε τα χειρουργεία στις ιδιωτικές κλινικές- τώρα ερχόμαστε και σας λέμε ότι θα χρησιμοποιείται ο χώρος, γιατί ενδεχομένως σε μια κλινική του Δημοσίου μπορεί να είναι κατειλημμένες όλες οι κλίνες ΜΕΘ, ή όλες οι κλίνες ΜΕΘ να είναι κλίνες ΜΕΘ Covid, και να χρειάζεται κλίνη για να γίνει το χειρουργείο. Οπότε το χειρουργείο μπορεί να γίνει στην ιδιωτική κλινική από τον ιατρό του ΕΣΥ».


• Μετά τις γιορτές θα υπάρξει ένα πλαίσιο περιοριστικών μέτρων που θα εισηγηθεί η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και θα αποφασίσει η Κυβέρνηση, προκειμένου να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε και να ελέγξουμε την πανδημία.


«Άκουσα χθες τον κύριο Τσίπρα να λέει, αν είναι δυνατόν, ότι η περίφημη μελέτη Τσιόδρα- Λύτρα λέει ότι 5.000 άνθρωποι πέθαναν εκτός νοσοκομείων. Αν είναι δυνατόν. Ένα ψευδέστατο, ψευδέστατη είδηση, ότι υπάρχουν 5.000 συνάνθρωποί μας που πέθαναν εκτός νοσοκομείων.


Θα έρθουμε, όμως, στα νούμερα για να τι γίνεται με την πανδημία. Επειδή γίνεται μία κουβέντα. Αυτή τη στιγμή, η χώρα μας είχε περάσει την κορύφωση του 4ου κύματος, αλλά υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη ανησυχία λόγω της μετάλλαξης Όμικρον. Από τα στοιχεία που παίρνουμε, κυρίως από τις άλλες χώρες- γιατί παρακολουθούμε και εμείς καθημερινά τα δικά μας στοιχεία- η Όμικρον δείχνει ότι έχει μία πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, χωρίς αυτή τη στιγμή να μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι έχει και λιγότερη νοσηρότητα.


Υπάρχουν κάποιες μελέτες προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά το μόνο σίγουρο, ασφαλές στοιχείο που έχουμε, είναι ότι έχει πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα.


Συνεπώς υπάρχει μια ξεκάθαρη θέση της Κυβέρνησης, συνεδριάζει τώρα και η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων και έχουμε ζητήσει να μας κάνουν εισήγηση, ότι μετά τις γιορτές οπωσδήποτε θα υπάρχει ένα πλαίσιο περιοριστικών μέτρων. Θα συζητηθούν αυτά τα μέτρα, θα μας τα εισηγηθεί η Επιτροπή και θα πάρει τις αποφάσεις η Κυβέρνηση. Αλλά θα υπάρξουν περιοριστικά μέτρα, προκειμένου να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε και να ελέγξουμε την πανδημία.


Γι’ αυτό το διάστημα των εορτών καλούμε τους συμπολίτες μας να πάνε να κάνουνε το self-test. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχουμε την ιχνηλάτηση σε πραγματικό χρόνο για αυτό το οποίο συμβαίνει. Και ενώ δεν είχε λειτουργήσει το αρχικό μέτρο των self-test, το τελευταίο διάστημα, από αυτά τα τεστ που ήταν να διατεθούν δωρεάν, τελικά ένα μεγάλο μέρος διατέθηκε. Όχι, όμως, αυτό το οποίο θα θέλαμε. Είναι πάρα πολύ χρήσιμο να γίνει το τεστ».


• Πλέον η χώρα μας βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσον αφορά στον εμβολιασμό και είναι πρώτη όσον αφορά στον εμβολιασμό της αναμνηστικής δόσης


«Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι η χώρα μας άνοιξε νωρίς την τρίτη δόση και αυτή τη στιγμή έχω να σας πω τα εξής στοιχεία: Πλέον η χώρα μας βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσον αφορά στον εμβολιασμό και είναι πρώτη όσον αφορά στον εμβολιασμό της αναμνηστικής δόσης.


Με τα χθεσινά στοιχεία που έχουμε από τον εμβολιασμό στον γενικό πληθυσμό, όσοι έχουν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους είναι στο 70%, όσοι τον έχουν ολοκληρώσει είναι στο 66%, ενώ στον ενήλικο πληθυσμό είναι στο 80% όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση και περιμένουν τη δεύτερη και 75% σε ολοκληρωμένο εμβολιασμό.


Είναι πολύ σημαντικό ότι υπήρξε μία σοβαρή άνοδος στους εμβολιασμούς των συμπολιτών μας άνω των 60 ετών, όπου πλέον είμαστε στο 88%, όταν πριν την εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικότητας ήταν στο 81%. Για να βλέπουμε, λοιπόν, αν λειτουργούν ή δεν λειτουργούν τα μέτρα.


Στη δε αναμνηστική δόση, στους περίπου 5.700.000 δικαιούχους που έχουμε, 4.159.000, το 72%, είτε έχει κάνει το εμβόλιο, είτε έχει κλείσει το ραντεβού για να το κάνει».


• Συγκριτικά στοιχεία των ΜΕΘ σε σύγκριση με την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ


«Αναφερόμαστε σε 1.330 κλίνες ΜΕΘ, όταν παραλάβαμε 557 κλίνες ΜΕΘ.


Και επειδή γίνεται μια κουβέντα, πως αποτυπώνονται αυτές οι κλίνες ΜΕΘ, να ξέρετε ότι οι κλίνες ΜΕΘ είναι σε ένα δυναμικό πλαίσιο, ειδικά τώρα, που σχετίζονται και με την μεταφορά προσωπικού και κλείνουν και ανοίγουν κλίνες ΜΕΘ. Λέμε για τις λειτουργικές κλίνες ΜΕΘ και τα σημερινά στοιχεία λένε ότι η 1η ΥΠΕ έχει 366. Το 2019, επί ΣΥΡΙΖΑ, είχε 156.


Η 2 ΥΠΕ 146. Το 2019, επί ΣΥΡΙΖΑ, 88.


Η 3η ΥΠΕ 137. Το 2019, επί ΣΥΡΙΖΑ, 71.


Η 4η ΥΠΕ, 138. Το 2019, επί ΣΥΡΙΖΑ, 72.


Η 5η ΥΠΕ 107. Το 2019, επί ΣΥΡΙΖΑ, 54.


Η 6ηΥΠΕ, 137. Το 2019, επί ΣΥΡΙΖΑ, 78.


Η 7η ΥΠΕ, 69. Το 2019, επί ΣΥΡΙΖΑ, 38.


Και επιπλέον υπάρχουν 35 κλίνες από στρατιωτικά νοσοκομεία και αυτή την στιγμή 195 κλίνες από τις ιδιωτικές κλινικές.


Ποιο είναι, όμως, και το ενδιαφέρον; Επειδή άκουσα ερωτήματα. Τον Ιούλιο του 2019 ήταν 557 οι κλίνες. Τον χειμώνα του 2019 ήταν 592 οι κλίνες. Σας λέω τα στοιχεία του Υπουργείου. Εσείς τα είχατε και τα χρησιμοποιούσατε.


Άρα, στο ερώτημα τι έγινε μέχρι τον Μάρτιο, η απάντηση είναι ότι τον χειμώνα του 2019, χωρίς πανδημία, είχαν προστεθεί 37 κλίνες στο σύστημα.


Επιπλέον, 557 κλίνες εσείς είχατε μόνο για non Covid περιστατικά, δεδομένου ότι δεν υπήρχε Covid. Αυτή την στιγμή τις κλίνες τις έχουμε μοιρασμένες. Με μια δυναμική εξίσωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]