Επιδότηση ρεύματος για όλους τέλος;

 


Μόνο καλά δεν φαίνεται να είναι τα νέα, σχετικά με την οριζόντια επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος για όλους, η οποία ισχύει για το διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου.

Μπορεί η ελληνική οικονομία να καταγράφει ανάπτυξη εννεαμήνου που ανέρχεται στο 9,4%, αλλά το δημοσιονομικό έλλειμμά της αναμένεται να κλείσει στο 7% επί του ΑΕΠ και αυτό, πέρα από πολλά άλλα προβλήματα, αναμένεται να επηρεάσει τη στήριξη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων για τη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Με απλά λόγια η οριζόντια επιδότηση που είδαν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς τους φέτος  μάλλον δεν θα ισχύσει για όλους και το 2022.


Δεν αρέσουν οι επιδοτήσεις σε «θεσμούς» και άλλους δανειστές!


Το υπουργείο Οικονομικών βλέπει ό,τι ο δημοσιονομικός χώρος για επανάληψη της φετινής επιδότησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος είναι πολύ μικρός, όπως διαβάζουμε σε ρεπορτάζ του energypress. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ενίσχυση θα παραταθεί και το 2022, αλλά δύσκολο για όλους, καθώς η κυβέρνηση έχει μπροστά της και τη διαπραγμάτευση με θεσμούς, όπως η Κομισιόν.


Πέρα όμως από την Κομισιόν υπάρχουν και οι περίφημες αγορές και άλλοι δανειστές της χώρας, οι οποίοι επενδύουν σε ελληνικά ομόλογα και δεν θέλουν να δουν το έλλειμμα της Ελλάδας να μεγαλώνει ακόμα περισσότερο και τη νέα χρονιά.


Έρχεται «κόφτης» για την επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος!


Η κυβέρνηση φαίνεται ό,τι ψάχνει τρόπους για να προστατέψει όσο μπορεί περισσότερο τα νοικοκυριά το 2022, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχουν θετικά νέα για περιορισμό της ενεργειακής κρίσης, τουλάχιστον στο πρώτο εξάμηνο του νέου έτους. Από τον Ιανουάριο θα προσπαθήσει να θέσει σε λειτουργία το «μόνιμο μηχανισμό» αντιστάθμισης κινδύνου, μέσω του οποίου θα «λειαίνονται» οι ακραίες μεταβολές στα ενεργειακά χρηματιστήρια.


Την ίδια στιγμή όμως δεν θέλει να δώσει μήνυμα στις αγορές ό,τι είναι στις προθέσεις της η αύξηση του ελλείμματος, καθώς αυτό θα σημάνει και την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν υπάρχει πρόβλεψη για κονδύλι στον προϋπολογισμό του 2022, με την κυβέρνηση να προχωρεί πιθανότατα όπως και φέτος, αξιοποιώντας τα πρόσθετα έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που παράγονται εξαιτίας της διατήρησης σε υψηλά επίπεδα των τιμών των ρύπων, όσο και της υψηλής χονδρικής τιμής στο ρεύμα.


Δύσκολα πάντως θα υπάρξει η επανάληψη της οριζόντιας επιδότησης στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Αναμένεται η ύπαρξη «κόφτη», πιθανότατα με εισοδηματικά κριτήρια και στήριξη των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

  4green.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]