Πιθανή η τέταρτη δόση εμβολίου ένα χρόνο μετά την τρίτη


 Για ενδεχόμενη 4η δόση, σαν επαναληπτική μετά από ένα χρόνο, έκανε λόγο σήμερα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. 


Όπως είπε, «μόνο με εικασίες μπορεί κάποιος να απαντήσει στο ενδεχόμενο της 4ης δόσης», ωστόσο συνεχίζοντας είπε ότι «η λύση που θα ικανοποιούσε θα ήταν να χρειαστεί 4η δόση, αλλά αυτή να είναι στο χρόνο, να είναι όπως κάνουμε για τον εμβολιασμό της γρίπης. Να θεωρηθούν οι τρεις δόσεις ως ο βασικός εμβολιασμός και να γίνει μια δόση στο χρόνο ως επαναληπτικός». 


Παράλληλα, έκανε εκτενή αναφορά στον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών που αναμένεται να ξεκινήσει την Τετάρτη 15 Δεκέμβρη, λέγοντας πως το εμβόλιο στα παιδιά περιέχει το 1/3 του αντιγόνου της δόσης των ενηλίκων, δηλαδή 10 mg, και θα γίνεται σε δύο δόσεις, σε 21 μέρες. Μάλιστα, είπε πως τα παιδιά που έχουν νοσήσει θα μπορούν να κάνουν τη δεύτερη δόση μετά από τρεις μήνες και προέτρεψε τους γονείς να μην αναβάλουν το βασικό πρόγραμμα των εμβολιασμών.


Επίσης, είπε πως η νόσος για τα παιδιά είναι ήπια, αλλά υπάρχουν «μικροί κίνδυνοι, όπως ο κίνδυνος του πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου των παιδιών με 1 περίπτωση στις 3.000 να έχει σοβαρή έκβαση». Υπενθύμισε πως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει εγκρίνει την τρίτη δόση στα παιδιά ηλικίας 12-17 ετών που είναι ανοσοκατασταλμένα, τέσσερις εβδομάδες μετά τη δεύτερη.


Σε ό,τι αφορά την παραλλαγή «Όμικρον», η Μ. Θεοδωρίδου ανέφερε πως ο ΠΟΥ την έχει χαρακτηρίσει ως πολύ υψηλού παγκόσμιου κινδύνου και ηπιότερη της «Δέλτα», ενώ είπε πως πρέπει να περιμένουμε τα νεότερα δεδομένα. Μέχρι στιγμής, από τη Ν. Αφρική είναι γνωστό πως το 80% των κρουσμάτων είναι κάτω των 50 ετών, οι ημέρες νοσηλείας κυμαίνονται στις 2,8 (έναντι 8,5), ενώ η θνητότητα είναι στο 6,6% έναντι 17%.


Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, είπε πως από την ημέρα που ανακοινώθηκε η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών, τα ραντεβού έχουν αυξηθεί, ενώ για άλλη μία φορά ανέφερε πως η χώρα μας παραμένει πίσω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο εμβολιασμών. Τέλος, είπε πως 163.000 άτομα άνω των 60 δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση και θεωρούνται ανεμβολίαστοι, χωρίς να ανήκουν σε αυτούς όσοι έχουν κλείσει ραντεβού για τις επόμενες πέντε ημέρες.

πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]