Μετάλλαξη Όμικρον :5,4 φορές αυξημένος ο κίνδυνος επαναλοίμωξης για άτομα που έχουν νοσήσει -Πολύ σημαντική η 3η δόση

 



Μιλώντας για την παραλλαγή Ο  κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον εμβολιασμό και την πανδημία η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε:

"Η Ο χαρακτηρίζεται ως μία παραλλαγή με αυξημένη μεταδοτικότητα που διπλασιάζει τον αριθμό των κρουσμάτων σε 2 με 3 μέρες.

Στη μετάδοση συμμετέχουν και οι εμβολιασμένοι είτε ως ασυμπτωματικοί ή ολιγοσυμπτωματικοί .Μάλιστα στη Νορβηγία περιγράφεται  ένα πάρτι χριστουγεννιάτικο το οποίο αποτέλεσε μία εστία υπερμετάδοσης ,δεδομένου ότι μολύνθηκε το 70% των προσκεκλημένων που ήταν κάπου 111 αλλά και άλλων 60 που μπήκαν στον ίδιο χώρο   ένα εστιατόριο που γινόταν το πάρτι.

Επιβεβαιωμένες βέβαια δεν ήταν όλες οι περιπτώσεις ότι ήταν Ο αλλά εικάζεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των λοιμώξεων ήταν της Ο .

Ένα άλλο στοιχείο σημαντικό είναι ότι και οι εμβολιασμένοι νοσούν αλλά νοσούν ηπιότερα από ότι ανεμβολίαστοι .

Ένα  άλλο σημείο το οποίο διευκρινίστηκε με μία μελέτη που έγινε  σε συνεργασία με τον  ΠΟΥ και το Imperial College  ,άτομα που έχουν νοσήσει έχουν κατά 5,4 φορές αυξημένο κίνδυνο επαναλοίμωξης δηλαδή εδώ η φυσική ανοσία  δεν φτάνει για να προστατέψει ."

Μιλώντας για τα δεδομένα για τη βαρύτητα της νόσου η κ.Θεοδωρίδου ανέφερε¨

"Τα δεδομένα για τη βαρύτητα της νόσου είναι ακόμη περιορισμένα .Υπάρχει μία συγκρατημένη αισιοδοξία βάσει των στοιχείων που προέρχονται από τη νότιο Αφρική από εκεί που ξεκίνησε η μετάλλαξη Ο .

Σύμφωνα με τα στοιχεία ο αριθμός των κρουσμάτων είναι όντως μεγαλύτερος  αλλά τα άτομα τα οποία εισάγονται στο νοσοκομείο  είναι  σε πολύ καλή γενική κατάσταση, δεν έχουν ανάγκη οξυγόνου , η διάρκεια νοσηλείας τους είναι πολύ βραχεία ,είναι 2-2,5 μέρες σε σχέση με τη νοσηλεία των 8 ημερών που ήταν στο προηγούμενο κύμα και επίσης η θνητότητα είναι πολύ χαμηλότερη από  τη θνητότητα του προηγούμενου κύματος .[...]Το πλήθος των εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι κατά 90% ανεμβολίαστα άτομα ."

Η κ.Θεοδωρίδου υπογράμμισε πως τα περιστατικά αφορούν νεαρά άτομα και ακόμη παραμένει άγνωστο πως θα επιδράσει  ο ιός σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή  άτομα που έχουν υποκείμενο νόσημα ενώ  ένας άλλος βασικός παράγοντας είναι ο βαθμός της φυσικής ανοσίας   που στη Ν.Αφρική είναι εξαιρετικά υψηλός  καθώς ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού έχει ήδη νοσήσει .

Πολλές μελέτες έχουν γίνει πάνω στο θέμα για το αν η εν λόγω μετάλλαξη καταφέρνει να ξεφεύγει από τα αμυντικά συστήματα που παρέχουν στον οργανισμό τα εμβόλια ,σημείωσε.

"Στο εξάμηνο η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της Ο είναι 35% ενώ ήταν 64% για τη Δ .Ομως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε 2 εβδομάδες μετά τη χορήγηση της 3ης δόσης για την Ο ήταν 76% ενώ για τη Δ υπερέβαινε το 90%.

Η τρίτη δόση δηλαδή επαναφέρει σε ψηλή θέση την αρχική άμυνα του κάθε οργανισμού έναντι του ιού Sars. Η ύπαρξη αυτού του όπλου της τρίτης δόσης, που προστατεύει από τις γνωστές μεταλλάξεις, όπως φαίνεται, και για τη σοβαρή νόσο και για τον θάνατο, η αμυδρή, αλλά υπαρκτή ελπίδα ότι η κλινική προβολή της νόσου μπορεί να μην είναι τόσο σοβαρή, όχι ότι ο αριθμός των κρουσμάτων δεν θα επιβαρύνει τα συστήματα υγείας, αλλά ίσως να μην είναι τόσο τραγικά τα πράγματα και η συνεχής προσέλευση για εμβολιασμό μικρών και μεγάλων στη χώρα μας, πιστεύω ότι θα συμβάλλουν ώστε οι ημέρες των Χριστουγέννων να φέρουν τα δώρα που όλοι επιθυμούμε: αγάπη, συμφιλίωση, παρηγοριά, υγεία και ελπίδα για το μέλλον. "ανέφερε χαρακτηριστικά η κ.Θεοδωρίδου .




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]