Ζαούτης :33 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της Όμικρον στην Ελλάδα - Αναμένεται αύξηση και στη χώρα μας

 


33  είναι τα επιβεβαιωμένα   με γονιδιακό έλεγχο κρούσματα της μετάλλαξης   Όμικρον στη χώρα μας όπως ανέφερε νωρίτερα κατά την ενημέρωση για την πανδημία ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης .

Τα 18 από αυτά  έχουν εντοπιστεί στην Κρήτη  ενώ εκτός από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα υπάρχουν 98 ύποπτα για τα οποία το μοριακό τεστ δείχνει κατά 98-99% ότι είναι της εν λόγω μετάλλαξης .

Όλα τα περιστατικά Όμικρον στη χώρα μας έχουν παρουσιάσει ήπια συμπτώματα με μέση διάρκεια τις 3 ημέρες και δύο ασθενείς χρειάστηκε να νοσηλευτούν.

Ο κ.Ζαούτης τόνισε πως και στη χώρα μας αναμένεται  αύξηση της   μετάλλαξης Όμικρον  και  σκοπός μας είναι να μειώσουμε τη διασπορά με τα μέτρα που ήδη γνωρίζουμε ,δηλαδή με τη χρήση μάσκας και τα self test.


Αναλυτικά ο κ.Ζαούτης ανέφερε:

Όπως γνωρίζουμε, αυτή την στιγμή, η μετάλλαξη Όμικρον έχει απλωθεί σχεδόν σε όλο τον πλανήτη και η πρώτη ερώτηση που είχαμε θέσει για τη μετάλλαξη Όμικρον, όσον αφορά το πόσο μεταδοτική είναι αυτή η μετάλλαξη, νομίζω έχει απαντηθεί.


Η μετάλλαξη φαίνεται να μεταδίδεται περισσότερο από την μετάλλαξη Δέλτα που επικρατούσε μέχρι σήμερα. Για παράδειγμα, το 73% των κρουσμάτων στην Αμερική είναι αυτή την στιγμή μετάλλαξη Όμικρον.


Όσο αφορά την νοσηρότητα και την νοσηλεία που προέρχεται από την μετάλλαξη Όμικρον- φαίνεται αυτή την στιγμή, αλλά δεν έχουμε τα τελικά δεδομένα- πως η μετάλλαξη Όμικρον έχει χαμηλότερη πιθανότητα νοσηλείας. Αυτά τα δεδομένα έρχονται από μελέτες στη Νότιο Αφρική, στη Σκωτία, στην Αγγλία και στην Αμερική.


Η εικόνα της μετάλλαξης στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, είναι ως εξής: Έχουμε 33 επιβεβαιωμένα κρούσματα Όμικρον στην Ελλάδα. Αυτά είναι κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί με έλεγχο για το γονίδιο της μετάλλαξης Όμικρον.


Τα 18 από τα 33 βρίσκονται στην Κρήτη. Πέρα από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουμε 98 ύποπτα κρούσματα που έχουν το PCR που δείχνει σχεδόν με 98%, 99% σιγουριά πως η μετάλλαξη είναι Όμικρον.


Τα περιστατικά αυτά με Όμικρον έχουν ήπια συμπτώματα με διάρκεια συμπτωμάτων μέσης διάρκειας 3 ημέρες. Έχουν νοσηλευτεί δυο άτομα από αυτά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, χωρίς να εμφανίσουν επιπλοκή της νόσου.


Αναμένεται και στη χώρα μας αύξηση στη μετάλλαξη Όμικρον τις επόμενες μέρες και ο σκοπός, όπως έχετε ήδη ακούσει, είναι να μειώσομε τη διασπορά με τα μέτρα που ήδη γνωρίζουμε, τη χρήση της μάσκας, τα self test. Έχουμε δει μια αύξηση στα self test τις τελευταίες μέρες που δείχνει πως οι πολίτες όλοι προσπαθούν να κάνουν μια ινχηλάτηση από μόνοι τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]