Ν. Τζανάκης στο Πρώτο: Να ανοίξουν τα σχολεία μια εβδομάδα αργότερα-Έχουμε 2 παράλληλες πανδημίες


 «Η Όμικρον είναι μια καινούρια πανδημία, η ομάδα μας είχε κάνει την πιο επιθετική πρόβλεψη, μιλούσαμε για 18.000 κρούσματα στις πρώτες 15 ημέρες του Ιανουαρίου και ακόμα και εμείς αιφνιδιαστήκαμε. Και χρονικά και σαν ένταση η πρόβλεψή μας απεδείχθη συντηρητική. Συμβαίνει το εξής, η πανδημία της Όμικρον εξελίσσεται δίπλα στην Δέλτα» εξήγησε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης.


«Δηλαδή έχουμε 5000-6000 κρούσματα την ημέρα με την Δέλτα και πάνω εκεί έχει προστεθεί η Όμικρον. Είναι σαν να εξελίσσονται δύο παράλληλες πανδημίες. Δεν έχει έρθει η μία να εκδιώξει την άλλη, οπότε να γίνει μια σχετική οικονομία» προσέθεσε.


«Θέλω να πιστεύω ότι είναι τζούφια, ότι δεν θα προκαλέσει νοσηλείες και θανάτους, για να δώσει μια ανάσα στο σύστημα υγείας και να αντέξει την πίεση της Δέλτα που ακόμα είναι εδώ».


Αυτή την στιγμή έχουμε τόσο μεγάλη διασπορά στην κοινότητα που ακόμα και αν κλειστούμε στα σπίτια μας θα συνεχίσει για ένα διάστημα να υφίσταται η Όμικρον και να δίνει πολλά κρούσματα, σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη.  «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε με το να κλείσουμε τα μαγαζιά είναι να ελαττώσουμε την δυναμική της. Δεν μπορούμε να την σταματήσουμε, θα κάνει τον κύκλο της σε έναν μήνα υπολογίζουμε, σε 20-25 ημέρες από τώρα. Θα πάμε μέχρι τις 20 Ιανουαρίου πιστεύουμε και μακάρι με τα μέτρα που θα ληφθούν να γίνει το peak στις 15 Ιανουαρίου, μετά να αρχίσει η αποκλιμάκωση και να τελειώνουμε».

Το μόνο που μας απομένει είναι η ατομική συμπεριφορά επεσήμανε ο κ. Τζανάκης. «Να προσέχουμε πάρα πολύ όλοι στην τήρηση των μέτρων, να φοράμε την μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας παντού. Πιστεύω ότι δεν θα πρέπει να πάνε τα παιδιά στο σχολείο γιατί έτσι κι αλλιώς θα κολλήσουν με Όμικρον. Και να ανοίξουν θα ξανακλείσουν πολλά τμήματα γιατί ειδικά τα ανεμβολίαστα σε ποσοστό έως 80% θα νοσήσουν με την Όμικρον και θα χρειαστεί να κλείσουν. Η άποψή μου είναι να παρατείνουμε μια εβδομάδα τις διακοπές και να την αναπληρώσουμε τον Ιούνιο. Δεν λέω να γίνει διδασκαλία με τηλεεκπαίδευση αλλά να γίνει δια ζώσης λίγο αργότερα. Να περάσει η μεγάλη μπόρα, να επιστρέψουν τα παιδιά όταν η πανδημία αρχίσει να κάμπτεται, ώστε να έχουμε πιθανότητες να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία και να μην της δώσουμε περαιτέρω δυναμική».

ertnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]