17 ώρες θετικοί ασυμπτωματικοί τουρίστες χωρίς λόγο στο ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

 


Μια ιστορία, ενδεικτική της τραγικής ανετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού να διαχειριστεί απλά περιστατικά τουριστών που βρίσκονται θετικοί εκτυλίχτηκε στο ΠΓΝΙ. Πέμπτη ξημερώματα στις 3 τη νύχτα ένα νεαρό ζευγάρι Πορτογάλων 24 ετών, μεταφέρθηκε στο ΤΕΠ του ΠΓΝΙ με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Το ζευγάρι ενημερώθηκε από τον ΕΟΔΥ τηλεφωνικά ότι είναι θετικοί, χωρίς καμία  άλλη οδηγία, ενώ ταξίδευαν με το λεωφορείο από την Αθήνα προς τα Γιάννενα. Φτάνοντας στα Γιάννενα απευθύνθηκαν μόνοι τους στη αστυνομία για να ζητήσουν οδηγίες και από κει τους παρέλαβε το ασθενοφόρο για να τους πάει στο ΤΕΠ, χωρίς να υπάρχει λόγος, αφού δεν είχαν καμία συμπτωματολογία. Ενώ δε υπήρχε λόγος παραμονής τους στο ΤΕΠ του ΠΓΝΙ, φιλόξενα το προσωπικό τους έβαλε να κάτσουν σε ένα από τα κοντέινερ για θετικά περιστατικά, τους προσφέραν νερό, φαγητό και ξεκίνησε μια πολύωρη προσπάθεια επικοινωνίας του διευθυντή του ΤΕΠ με αρμόδιους φορείς.


Προς έκπληξη όλων, το κέντρο επιχειρήσεων της πολιτικής προστασίας δεν απάντησε ποτέ, ωσάν να έχει κλείσει. Κι αυτό τη στιγμή που από την έναρξη του 4ου κύματος το υπουργείο έχει αφαιρέσει κάθε αρμοδιότητα από την τοπική πολιτική προστασία με αποτέλεσμα η περιφέρεια να δηλώνει ότι έχει δεμένα τα χέρια, λόγω αφαίρεσης αρμοδιότητας. Μετά από επικοινωνία με την πρεσβεία της Πορτογαλίας και αφού πέρασαν όλη την ημέρα στο κοντέινερ, 17 ολόκληρες ώρες, βρέθηκε λύση με τη μεταφορά τους στις 8 το βράδυ με όχημα και έξοδα της περιφέρειας Ηπείρου στην Αθήνα σε ειδικό χώρο καραντίνας τουριστών καθώς στην πόλη μας δεν υπάρχει ανάλογος χώρος, σε αυτό το κύμα της πανδημίας.


Αν είχαν την ελάχιστη ευθιξία όσοι εκπονούν και υλοποιούν τα εθνικά σχέδια αντιμετώπισης της πανδημίας δεν θα είχαν οδηγήσει σε εγκατάλειψη και τους τουρίστες και τους Ηπειρώτες και το προσωπικό του ΤΕΠ του ΠΓΝΙ. Διότι μόνο το φιλότιμο και η επαγγελματική ευθιξία του προσωπικού του ΤΕΠ εξασφάλισαν να μην διωχτούν οι 2 θετικοί νεαροί Πορτογάλοι από το ΤΕΠ (καθώς δεν είχαν συμπτωματολογία οπότε και λόγο να μείνουν στο ΤΕΠ) και να μην κυκλοφορούν στην πόλη ή να ταξιδεύουν θετικοί διασπείροντας τον ιό. Και αυτό σε ένα ΤΕΠ που βουλιάζει τις τελευταίες ημέρες από εκατοντάδες πολίτες που αναγκάζονται σε πολύωρη ντροπιαστική αναμονή στην παγωνιά για να κάνουν έναν μοριακό έλεγχο επιβεβαίωσης θετικότητας, μετά την πολύωρη αναμονή για ένα rapid test έξω από την Περιφέρεια ,πλάι στους δεκάδες κάθε ημέρα, παγωμένους ασθενείς του ΤΕΠ covid .


Όλα αυτά στις πλάτες του αποδεκατισμένου ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού του ΤΕΠ που δουλεύει σε συνθήκες αλλοφροσύνης μέσα στην παγωνιά. Σε ένα ΤΕΠ που δεν έγινε ούτε μία πρόσληψη γιατρού μέσα στην πανδημία, ενώ έχει τις 7 από τις 12 θέσεις του κενές. Σε ένα ΤΕΠ που το νοσηλευτικό προσωπικό είναι μειωμένο από το προηγούμενο κύμα, με νοσηλευτές επικουρικούς και ειδικευόμενους που λήγουν οι συμβάσεις τους σε 3 μήνες, με περισσότερη πλέον επιβάρυνση. Σε ένα ΤΕΠ στο οποίο η έλλειψη τραυματιοφορέων προκαλεί πολύωρες, επικίνδυνες καθυστερήσεις στη μεταφορά των ασθενών και στην κίνηση των λιγοστών ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ.


Όταν φεύγει όμως το προσωπικό από την βάρδια, φορά το αντιανεμικό μπουφάν-«δώρο» της διοίκησης, διότι στην διάρκεια της βάρδιας δεν μπορεί να το φορά διότι ντύνεται και ξεντύνεται με την στολή προστασίας από τον covid και φορά την αγορασμένη με δικά του χρήματα μάσκα υψηλής προστασίας με την οποία πάει στο super market, διότι στο ΤΕΠ του χορηγείται μόνο απλή και όχι υψηλής προστασίας μάσκα.


Οι χθεσινές δηλώσεις της διοίκησης περί ετοιμότητας του ΠΓΝΙ για το νέο κύμα της υψηλής μεταδοτικότητας παραλλαγής Ο, στο πλαίσιο των δηλώσεων υπουργών της κυβέρνησης για  καθολική ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού , μόνο ως παγωμένο, οδυνηρό και δυστυχώς κατάμαυρο ανέκδοτο συζητιώνται στο ΤΕΠ.

  ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ (Α.Σ.Υ.) ΠΓΝΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]