1 χρόνος από την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος και η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει κάτω από το 70%

 


Συμπληρώθηκε 1 χρόνος από την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος και το ποσοστό στη χώρα μας παραμένει χαμηλό .

Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο Μάριος Θεμιστοκλέους η εμβολιαστική κάλυψη είναι κάτω από το 70% και συγκεκριμένα οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες αποτελούν το 66,7 του πληθυσμού(περίπου 7 εκατ. πολίτες)

Λίγο καλύτερα είναι τα ποσοστά όσων έχουν κάνει την αναμνηστική δόση καθώς από τους δικαιούχους έχει εμβολιαστεί το 75%.

Κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος ο κ.Θεμιστοκλέους ανέφερε:


Αν προσπαθήσουμε να κάνουμε μια ανασκόπηση αυτού του χρόνου που μας πέρασε, βρισκόμαστε σήμερα, 365 ημέρες μετά, να έχουν πραγματοποιηθεί 17.060.000 εμβολιασμοί, να έχουν εμβολιαστεί 7.415.000 συμπολίτες μας με πρώτη δόση, ποσοστό 70,6%, 7.000.000 να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό 66,4% και 4.365.000 συμπολίτες μας να έχουν πραγματοποιήσει την αναμνηστική δόση ή να έχουν πραγματοποιήσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό 75,6% επί των δικαιούχων.


Προσπαθήσαμε σήμερα να κάνουμε μια ανασκόπηση της χρονιάς που μας πέρασε. Πριν από αυτό θα ήθελα να δώσω μια χρηστική πληροφορία.


Είχαμε σήμερα την επιβεβαίωση από την Pfizer για τις παραδόσεις των παιδιατρικών εμβολίων στις 3/1 και ανοίξαμε πριν από λίγη ώρα περισσότερα από 120.000 ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 5- 11 εντός του Ιανουαρίου.


Έτσι, λοιπόν, αυτές τις μέρες, δυο χρόνια σχεδόν από την έναρξη της πανδημίας και με την εμφάνιση της μετάλλαξη «Όμικρον», όλοι έχουμε κουραστεί να περιορίζεται η φυσιολογική μας κοινωνική και οικονομική ζωή.


Είναι πλέον εμφανές σε κάθε έναν από εμάς που εμβολιαστήκαμε, καθώς και σε κάθε ένα από τα δισεκατομμύρια που εμβολιάστηκαν σε όλο το κόσμο, πως ο εμβολιασμός προστατεύει εμάς, τα αγαπημένα μας πρόσωπα, την κοινωνία και είναι ο μοναδικός τρόπος να επιστρέψουν σε μία κανονική ζωή.


Είναι το ισχυρότερο και ίσως το μοναδικό μέσο να νικήσουμε την πανδημία. Ο πιο σημαντικός αριθμός της χρονιάς που πέρασε, είναι ότι με βάση έρευνες και της δικής μας χώρας, περισσότερες από 15.000 συμπολίτες μας θα έχαναν τη ζωή τους αν δεν είχαμε διενεργήσει τους εμβολιασμούς.


Η Κυβέρνηση από την αρχή του εμβολιαστικού προγράμματος, σε απόλυτη συνεργασία με τους επιστήμονες, πέτυχε. Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που άνοιξε τη δυνατότητα εμβολιασμών αναμνηστικής δόσης στους 18 και άνω και υιοθέτησε τους τρεις μήνες ως μεσοδιάστημα μεταξύ της 2ης και 3ης δόσης.


Εφάρμοσε υποχρεωτικό εμβολιασμό σε όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών, πριν ακόμα την έλευση της μετάλλαξης «Όμικρον». Πρώτη, επίσης, όρισε το διάστημα 7 μηνών ως απαραίτητο διάστημα διενέργειας 3ης δόσης και έτσι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι 8η στην Ευρώπη στις αναμνηστικές δόσεις.


Έθεσε σε εφαρμογή το πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμών από το καλοκαίρι και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 40.000 εμβολιασμοί στα σπίτια.


Σε καθημερινή βάση, περισσότερες από 300 Κινητές Μονάδες εμβολιάζουν σε σπίτια σε δυσπρόσιτες περιοχές, σε νησιωτικές περιοχές, κάτι που για πρώτη φορά έγινε σε αυτή την έκταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.


Επίσης, έχουν γίνει και γίνονται στοχευμένες παρεμβάσεις σε Δήμους και όπου αλλού είναι αναγκαίο σε άμεση συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων και άλλους τοπικούς παράγοντες.


Προχωρήσαμε σε νέα μέτρα προστασίας Δημόσιας Υγείας με την απαγόρευση της πρόσβασης σε κλειστούς χώρους εστίασης για τους ανεμβολίαστους πολίτες από το καλοκαίρι και σε όλους τους κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας και αθλητισμού από τις αρχές Νοεμβρίου.


Παρουσιάσαμε συστηματική και διαρκή καμπάνια ενημέρωσης από την έναρξη του εμβολιασμού τον Ιανουάριο, για τους κινδύνους της Covid – 19 στις μεγαλύτερες ηλικίες και εφαρμόσαμε χρονική προτεραιότητα στον εμβολιασμό, ξεκινώντας από τους μεγαλύτερους προς τους μικρότερους.


Επίσης, ήμασταν από τις πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εφαρμόσαμε την ελεγχόμενη πρόσβαση Covid free application σε κλειστούς χώρους από τον Ιούλιο του 2021 και η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που έδωσε τη δυνατότητα αναμνηστικής δόσης σε όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών από τον Οκτώβριο του 2021.


Η Ελλάδα, επίσης, ήταν η πρώτη χώρα μαζί με τη Γαλλία που ανακοίνωσε ότι η αναμνηστική δόση είναι προϋπόθεση ολοκληρωμένου εμβολιασμού για τους 60 και άνω μετά την πάροδο του επτάμηνου.


Δώσαμε κίνητρα εμβολιασμού για νέους. Συγκεκριμένα, δαπανήθηκαν περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια για data και περισσότερα από 79 εκατομμύρια για το freedom pass.


Σήμερα, λοιπόν, κλείνουμε ένα χρόνο του εμβολιαστικού προγράμματος που στηρίχτηκε σε τρεις βασικούς πυλώνες. Είναι οι πυλώνες που ανέφερα στην πρώτη ενημέρωση που κάναμε με την Καθηγήτρια, την κυρία Θεοδωρίδου, στις 21 Δεκεμβρίου του 2020.


Ο πρώτος πυλώνας είναι η ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών. 7,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας έλαβαν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε όλη τη χώρα από το μικρό νησάκι τη Θύμαινα μέχρι το Μέγα Εμβολιαστικό Σταθμό στο Μαρούσι.


Ο δεύτερος πυρήνας είναι η δημιουργία ενός συστήματος πλήρως ψηφιοποιημένου από την είσοδο του εμβολίου στη χώρα μας μέχρι το υπενθυμιστικό sms στον πολίτη.


Η Ελλάδα πέτυχε να φτιάξει ένα αξιόπιστο σύστημα ραντεβού και να δημιουργήσει πρώτη στην Ευρώπη ένα επίσης αξιόπιστο πιστοποιητικό εμβολιασμού.


Και ο τρίτος πυλώνας ήταν η ασφάλεια στη διαδικασία και στη διενέργεια των εμβολιασμών και η διαφάνεια και η αμεσότητα στην ενημέρωση.


Η σημαντική, όμως, διαφορά από αυτά που λέγαμε ένα χρόνο πριν, είναι ότι σήμερα αυτά δεν είναι θεωρία, σήμερα αυτά δεν είναι σχεδιασμοί και ούτε λόγια στην πρώτη ενημέρωσή μας στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Σήμερα η θεωρία έγινε πράξη και αυτό είναι το κληροδότημα, η αρχή του δρόμου για τη δημιουργία του νέου Εθνικού Συστήματος Υγείας.


Όλα αυτά έγιναν βασισμένα στον επαγγελματισμό των χιλιάδων εργαζομένων της επιχείρησης «Ελευθερία». Σε καθημερινή βάση εργάζονται σε περισσότερα από 3.000 εμβολιαστικά κέντρα που βρίσκονται σε 725 σημεία σε όλη τη χώρα και στο Κέντρο Επιχειρήσεων περισσότεροι από 7.000 υγειονομικοί από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, 550 άτομα από τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Πολιτική Προστασία και περισσότερα από 100 στελέχη από το Υπουργείο Υγείας, από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την ΗΔΙΚΑ, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο Επιχειρησιακό Κέντρο.


Ένα χρόνο μετά, θα ήθελα να απευθύνω ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλους τους εργαζόμενους που με υψηλό αίσθημα επαγγελματισμού προσέφεραν τις καλύτερες, κατά το δυνατόν, υπηρεσίες στους πολίτες.


Επίσης, θα ήθελα εδώ να ευχαριστήσω όλους τους ιδιώτες δωρητές που έμπρακτα είτε με τη μορφή δωρεάς σε είδος είτε με τη μορφή παροχής υπηρεσιών συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχία της επιχείρησης «Ελευθερία». Όλους όσοι γενναιόδωρα ανταποκρίθηκαν και συνεχίζουν να ανταποκρίνονται στο κάλεσμά μας, ενισχύοντας το έργο μας.


Κάθε δωρεά ήταν καθοριστικής σημασίας. Δωρεές σε εξοπλισμό, υπερκαταψύκτες εμβολίων, απλά ψυγεία, κιβώτια μεταφοράς εμβολίων, καταγραφικά θερμοκρασιών, προμήθειες σε αναλώσιμα για τον εμβολιασμό, δωρεές μέσω δρομολογίων από αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες για να εξασφαλίσουμε την έγκαιρη και ασφαλή μετακίνηση των εμβολίων σε κάθε περιοχή της χώρας μας. Δωρεές που αφορούσαν την αποθήκευση και τη διανομή των εμβολίων και επίσης δωρεές σε ανθρώπινο δυναμικό και προσωπικό που στελέχωσαν και στελεχώνουν την Επιχείρηση «Ελευθερία».


Θα σας δοθεί αναλυτική κατάσταση με τις εταιρείες που βοήθησαν την επιχείρηση «Ελευθερία».


(Το Ίδρυμα Ωνάση, το Ίδρυμα Αντώνιος και Ιωάννης Αγγελικούσης, η Οικογένεια Νικολάου Σ. Λαιμού (ΝΣΛ ΑΜΚΕ - ENESEL S.A.), η Cosmote, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, η αεροπορική εταιρεία Aegean, η εταιρεία «Παπαστράτος», η Εταιρεία Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, η Coca-Cola 3Ε και η Frigoglass, η MediaMarkt του ομίλου Olympia Group, η ΔΕΣΦΑ, ο «Κωτσόβολος», η αεροπορική εταιρεία Sky Express, η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, η SB Bioanalytica, η ΓΕΝΕΣΙΣ ΦΑΡΜΑ, η Φαρμακευτική Βιομηχανία ELPEN, η εταιρεία Unilog, ο Διεθνής Σύλλογος πρώην υπαλλήλων και εν ενεργεία υπάλληλων Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Εθνική Factors, η Public του ομίλου Retail World, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες SEA JET, BLUE STAR, ZANTE FERRIES και AEGEAN SPEED LINES και οι Ξενοδοχειακές Μονάδες που φιλοξένησαν το προσωπικό της επιχείρησης «Γαλάζια Ελευθερία».


Οι εταιρείες αποθήκευσης και διανομής εμβολίων και προμηθειών που μας προσέφεραν δωρεάν τις υπηρεσίες τους για ένα χρόνο. Η PHARMIS στην Αττική, η ΣΕΛΦΑΡ Θεσσαλονίκης, η ΣΥΦΑΚ Κρήτης, η ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ Ηπείρου, η ΣΥΦΑΚ Καρδίτσας, η Transcombi και η εταιρεία INTRALINK και FAMAR).


Ακόμη θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Οργανισμούς και τις Οργανώσεις που μας βοήθησαν, όπως τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και τον Πρόεδρό του κύριο Αυγερινό που στήριξε και στηρίζει τη λειτουργία των Μέγα Εμβολιαστικών Σταθμών, τις Κινητές Μονάδες της ΑΜΚΕ «Αναγέννησις και Πρόοδος» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και τον πρόεδρο του Ιδρύματος κύριο Ανδρέα Δρακόπουλο, το Χαμόγελο του Παιδιού και τον Πρόεδρο κύριο Γιαννόπουλο και την ΑΜΚΕ «Σύμπλευση» που στήριξε την επιχείρηση Γαλάζια Ελευθερία.


Αυτό τον ένα χρόνο, εξαιρετικής σημασίας ήταν ο ρόλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Η Εθνική Επιτροπή αποτέλεσε το «φωτοδότη» του εμβολιαστικού προγράμματος, εργάστηκε άοκνα όλο αυτό το διάστημα, διαχειρίστηκε κρίσιμα θέματα και έλαβε δύσκολες αποφάσεις.


Κρίσιμα θέματα, όπως για παράδειγμα ο χειρισμός του θέματος του εμβολίου της AstraZeneca, που ταλάνισαν τα εμβολιαστικά προγράμματα όλων των χωρών.


Όλες οι εθνικές επιτροπές δοκιμάστηκαν, οι αποφάσεις ήταν δύσκολες., σήμερα, όμως, μπορούμε να πούμε πως η δική μας Επιτροπή έλαβε αποφάσεις που δικαιώθηκαν και υπήρξε, αν θέλετε, πρωτοπόρος σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες.


Η Επιτροπή αυτή δεν είναι κάτι το αόριστο. Είναι οι καλύτεροι επιστήμονες που έχει η χώρα για το θέμα των εμβολίων. Και εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά την Καθηγήτρια κυρία Θεοδωρίδου και ως Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, αλλά και ως επιστήμονα που πάντα με το απόλυτο ψύχραιμο ήθος της μάς έδωσε και μου έδωσε προσωπικά τη συμβουλή της στη διαχείριση κρίσιμων καταστάσεων.


Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να αναφέρω τους εργαζόμενους που ένα χρόνο τώρα έχουμε γίνει μια οικογένεια στο Επιχειρησιακό Κέντρο της Επιχείρησης «Ελευθερία».


Μαζί περάσαμε γιορτές, διακοπές και μοιραστήκαμε χαρές, ένταση, άγχη, διαχειριστήκαμε κρίσεις και επιλύσαμε προβλήματα. Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε αυτούς που αποτελούν την επιτελική ομάδα της Επιχείρησης «Ελευθερία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]