Πλεύρης :Δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε lockdown Αντέχει το ΕΣΥ -Θεωρούμε ότι η Εκκλησία θα μπορέσει να τηρήσει τα μέτρα

 


Σημεία συνέντευξης του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Τ/Σ ΣΚΑΪ και στον δημοσιογράφο Νίκο Στραβελάκη.


«Δεν έχει λογική να περιορίσουμε την κινητικότητα των εμβολιασμένων. Λειτουργούμε προστατευτικά για τους ανεμβολίαστους»


Η πανδημία καλπάζει σε όλη την Ευρώπη και συνεπώς πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να ενισχύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η Γερμανία των 40.000 κλινών ΜΕΘ υποχρεώνεται να ζητήσει συνδρομή από διπλανή χώρα, που δείχνει ότι όλα τα εθνικά συστήματα υγείας πιέζονται.


Τα μέτρα τα οποία θα λαμβάνονται, θα περιορίζουν την κινητικότητα των ανεμβολίαστων και αυτό δεν γίνεται τιμωρητικά.


Το 85% των συμπολιτών μας που είναι στις κλίνες ΜΕΘ, προέρχονται από τους ανεμβολίαστους και οι ανεμβολίαστοι στον ενήλικο πληθυσμό είναι στο 27%.


Δηλαδή, οι βαριές νοσηλείες είναι, κατά κόρον,ανεμβολίαστοι, οι οποίοι άκουσαν κάποιους ανθρώπους που υποτιμούν τα εμβόλια και δεν πήγαν να εμβολιαστούν.


Άρα, εμείς τι λέμε; Όσο υπάρχει αυτή η κατάσταση θα λαμβάνονται μέτρα που θα περιορίζουν την κινητικότητα των ανεμβολίαστων.


Η επιθυμία της Κυβέρνησης είναι να μη φτάσουμε σε πλήρη περιορισμό των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων των ανεμβολίαστων.Θα επιμείνουμε σε αυτήν την κατεύθυνση. Οποιαδήποτε, όμως, μέτρα χρειαστεί να πάρουμε,δεν θα είναι τιμωρητικά για τα ¾ του ενηλίκου πληθυσμού που έχει επιλέξει να εμβολιαστεί και δεν πιέζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.


Αυτή τη στιγμή περιορίζουμε την κινητικότητα των ανεμβολίαστων, οι οποίοι κατά βάση νοσηλεύονται βαριά και δυστυχώς πεθαίνουν. Λειτουργούμε προστατευτικά.


Δεν υπάρχει όμως λογική να περιορίσουμε τηνκινητικότητα των ανθρώπων που έχουν κάνει το εμβόλιο. Οι ίδιοι δεν αποτελούν τόσο μεγάλο κίνδυνο και σε κάθε περίπτωση, σίγουρα οι ίδιοι δεν κινδυνεύουν τόσο πολύ.


Αντέχει το ΕΣΥ. Δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε lockdownΕμείς αυτό το οποίο είπαμε, η φιλοσοφία μας, είναιότι δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε περιορισμούς τύπου lockdown είτε γενικού, είτε τοπικού.


Ακόμα και στις πιο πιεσμένες περιοχές, όπως είναι η Θεσσαλία και η Βόρεια Ελλάδα, βλέπουμε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας- με τα προβλήματα που υπάρχουν και με αυτή τη ροή στις εισαγωγές και στα εξιτήρια- αντέχει ακόμα και συνεπώς δεν γίνεται συζήτηση για lockdown.


Υπάρχουν περιπτώσεις, το έχετε παρουσιάσει και εσείς, που χρειάζεται, όταν σε ένα νοσοκομείο δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ, να γίνεται ασφαλής διασωλήνωση σε απλές κλίνες με τεχνική υποστήριξη και μόνιτορ. Παράλληλα, έχουμε τις κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα στο σύνολό τους, τις κενές κλίνες που μας έχουν παραδώσει οι ιδιώτες, τις οποίες τις διαχειρίζεται το ΕΚΑΒ.


Έχουμε άνοδο στους εμβολιασμούς- 900.000 συμπολίτες μας έχουν κλείσει ραντεβού- και, ναι, όσοι κάνουν τώρα την πρώτη δόση δεν θα αποκτήσουν άμεσα ανοσία, αλλά σε ένα μήνα από τώρα θα είναι και αυτοί οχυρωμένοι απέναντι στην πανδημία, να μη νοσήσουν βαριά.


Σε άλλα κράτη της Ευρώπης υπάρχει η ιδιαιτερότητα ότι λαμβάνονται μέτρα, θα πρέπει, όμως, να σκεφτούμε ότι αυτές οι χώρες κάνουν έναν προγραμματισμό και με βάση την οικονομία τους, που είναι ένας κεντρικός παράγοντας για αυτούς ο Δεκέμβριος και ο Ιανουάριος και θέλουν όσο το δυνατόν να περιορίσουν.


Κορύφωση- επιπεδοποίηση του επιδημικού κύματος σε Β. Ελλάδα και Θεσσαλία. Άνοδος στην Αττική


Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι το κύμα φτάνει στην κορύφωσή του ή ενδεχομένως έχει κιόλας επιπεδοποιηθεί στις περιοχές της Β. Ελλάδας και της Θεσσαλίας.


Τώρα, από τα στοιχεία φαίνεται ότι υπάρχει άνοδος στην Αττική, κάτι που είναι φυσιολογικό.


Είναι σημαντικό η κλιμάκωση του επιδημικού κύματος να γίνεται σε διαφορετικό χρόνο σε κάθε Περιφέρεια, γιατί αυτό βοηθάει το σύστημα να ανταποκριθεί.


Οι περιοχές που έχουν μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη, έχουν αναλογικά και πολύ λιγότερες νοσηλείες.


Θεωρούμε ότι Εκκλησία θα μπορέσει να τηρήσει τα μέτρα. Πολύ σημαντική η προστασία και ο εμβολιασμός όσων ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες 60+


Στους Ιερούς Ναούς, οι έλεγχοι γίνονται πρώτα απ’ όλα από αυτόν ο οποίος είναι υπεύθυνος για τηνκάθε εκκλησία και από εκεί και πέρα και η ίδια η Πολιτεία έχει τη δυνατότητα να κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους.


Αντιλαμβανόμαστε ότι ένας άνθρωπος στην εκκλησία δεν έχει την ίδια ευχέρεια να κάνει έλεγχο, όπως ο υπάλληλος σε ένα κατάστημα που έχει μία πόρτα.


Ωστόσο, από τη στιγμή που έχει γίνει η συνεννόηση και η Ιερά Σύνοδος εξέδωσε τη σχετική εγκύκλιο, θεωρούμε ότι η Εκκλησία θα μπορέσει να τηρήσει αυτά τα μέτρα με τη συνδρομή της Πολιτείας.


Πολλοί από τους συμπολίτες μας που πηγαίνουν στην εκκλησία είναι σε μία ηλικία η οποία είναι πιο επικίνδυνη. Πρόκειται, δηλαδή, για ανθρώπους άνω των 60 ετών και παρόλο που είναι εμβολιασμένοι σε υψηλό ποσοστό, το οποίο ξεπερνά το 80%, υπάρχουν περίπου 570.000 οι οποίοι κινδυνεύουν πολύ περισσότερο.


Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο κ. Θεμιστοκλέους, με Κινητές Μονάδεςδιοργάνωσε εξορμήσεις σε όλη την επικράτεια, στις περιοχές που παρατηρούσαμε ότι ήταν χαμηλή η εμβολιαστική κάλυψη. Είμαστε σε πλήρη συνεννόηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θα υπάρξουν και άλλες Κινητές Μονάδες σε συνεργασία με τους Δήμους και τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους. Θα συνεχίσουμε τις καμπάνιες, καθώς και τις προσπάθειες μας για ενημέρωση πόρτα- πόρτα.


Ψευδείς και ανεδαφικοί οι ισχυρισμοί του κ. Πολάκη


Εμείς προσπαθούμε με την ενημέρωση να πείσουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν και απότην άλλη υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα, που κάνουν δηλώσεις ότι δήθεν τα εμβόλια δεν καλύπτουν τις μεταλλάξεις, χωρίς να αποδοκιμάζονται από την Αντιπολίτευση.


Δεν υπάρχει πουθενά, καμία επιστημονική μελέτη,η οποία να δείχνει ότι η μετάλλαξη Δέλτα δεν καλύπτεται από τα εμβόλια που υπάρχουν.


Καλύπτεται η μετάλλαξη Δέλτα και ελπίζω ο κύριος Ξανθός να βγει άμεσα να διορθώσει αυτή τη δήλωση, διότι δεν είναι δυνατόν ένας πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας να βγαίνει και να λέει ψευδείς, ανεδαφικές ειδήσεις που μπορεί να παρασύρουν τον κόσμο.


Και σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι το εμβόλιο αυτή τη στιγμή προστατεύει από τη βαριά νόσηση.


Η ΕΕΔΥ προβλεπόταν από το παρελθόν και θα λειτουργεί ανεξάρτητα από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την πανδημία


Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείαςπροβλεπόταν από το παρελθόν. Το αντικείμενό της έχει να κάνει συνολικά με τη Δημόσια Υγεία και δεν τίθεται κανένα θέμα κατάργησης ή αντικατάστασηςτης Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την πανδημία.


Αυτή η Επιτροπή θα εξετάζει θέσεις που βάζει ο Υπουργός, αλλά και θέσεις που τίθενται απόσυγκεκριμένους Οργανισμούς, όπως είναι ο ΕΟΔΥκαι ο ΟΚΑΝΑ, καθώς και από τους Ιατρικούς Συλλόγους και τις Περιφέρειες.


Θα συνεδριάζει κανονικά και θα ασχολείται με ευρύτερα θέματα Δημόσιας Υγείας. Έπρεπε να συσταθεί, γιατί πρέπει να γνωμοδοτήσει για μία σειρά θεμάτων που σχετίζονται και με τα προγράμματα στο Ταμείο Ανάκαμψης.


Δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων για την πανδημία, την οποία εγώ σέβομαι απόλυτα, όπως και όλη η Κυβέρνηση, την ακούμε, συζητάμε μαζί της.


Θεωρούμε τους ανθρώπους που την απαρτίζουν κοινής αποδοχής και όχι ανθρώπους που πρέπει να αντικατασταθούν, όπως είπε ο πρώην Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.


Αυτή η Επιτροπή θα παραμείνει το συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας για τη διαχείριση της πανδημίας, όσο αυτή διαρκέσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]