KKE Ερώτηση για τα προβλήματα των Πυροσβεστών

 


Ερώτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Πυροσβέστες κατέθεσε προς τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στη Βουλή το ΚΚΕ. 


Το κείμενο της Ερώτησης, που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Νίκος Παπαναστάσης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης, έχει ως εξής: 


«Στις 8, 9, και 10 Νοεμβρίου, αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, στα πλαίσια προγραμματισμένων περιοδειών της, επισκέφθηκε τους 2ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθήνας στον Κολωνό, 4ο Πυροσβεστικό Σταθμό στους Αμπελόκηπους, 7ο Πυροσβεστικό Σταθμό στη Δάφνη, 5ο Πυροσβεστικό Σταθμό στην Καλλιθέα, 1ο Πυροσβεστικό Σταθμό στον Πειραιά, 6ο Πυροσβεστικό Σταθμό στο Ολυμπιακό Χωριό, 9ο Πυροσβεστικό Σταθμό στο ΟΑΚΑ και τον 10ο Πυροσβεστικό Σταθμό στο Περιστέρι.


Από τις προαναφερόμενες επισκέψεις και την επικοινωνία με το προσωπικό που υπηρετεί στους εν λόγω Σταθμούς και τις διοικήσεις τους, αναδείχτηκαν μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζει το πυροσβεστικό προσωπικό, κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους. Συνοπτικά μέρος αυτών των προβλημάτων είναι τα ακόλουθα:


Αναχρονιστικά οργανογράμματα σύνθεσης προσωπικού και μέσων


Τα εν ισχύ οργανογράμματα ανάγονται στη δεκαετία του 1970. Έκτοτε, αν και το Πυροσβεστικό Σώμα (ΠΣ) ανέλαβε πέραν των μέχρι τότε υποχρεώσεών του και τη δασοπυρόσβεση, αν και ανέλαβε τη φύλαξη των ιδιωτικοποιημένων πλέον αεροδρομίων της "Fraport", τη φύλαξη των ιδιωτικοποιημένων Εθνικών Οδών, κλπ. καμιά από τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις δεν εκσυγχρόνισε τους πίνακες σύνθεσης προσωπικού, υλικών και μέσων. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και με την απολύτως αναχρονιστική σύνθεση, το υπηρετούν σήμερα προσωπικό, στο σύνολο σχεδόν των σταθμών που επισκέφθηκε το κλιμάκιο του ΚΚΕ, υπολείπεται δραματικά.


Μέσα κίνησης για επέμβαση στις πυρκαγιές και λοιπές φυσικές καταστροφές.


Εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, η προμήθειά τους ανάγεται σε πολλές δεκαετίες πριν. Τα διατιθέμενα κονδύλια, με δεδομένο και τις αυξημένες ανάγκες που γεννά και η παλαιότητά τους, δεν επαρκούν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πρώτον την αναποτελεσματικότητα στην εκτέλεση της αποστολής του ΠΣ, χωρίς την ελάχιστη ευθύνη του πυροσβεστικού προσωπικού, αλλά και τη δημιουργία επικίνδυνων συνθηκών για τους πυροσβέστες που τα χρησιμοποιούν. Είναι γνωστά ακόμη και θανατηφόρα ατυχήματα στο παρελθόν λόγω ασυντήρητων οχημάτων.


Παλιές και ασυντήρητες κτιριακές εγκαταστάσεις.


Η πλειοψηφία των εν λειτουργία εγκαταστάσεων των Πυροσβεστικών Τμημάτων που το κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφθηκε, βρίσκονται χωροταξικά μέσα στον αστικό ιστό, σε εγκαταστάσεις που ενδεχομένως πριν από 50, 60 ή και 70 χρόνια που εγκαταστάθηκαν, να κάλυπταν τις προϋποθέσεις χρήσης τους. Σήμερα, τόσο η περιοχή που βρίσκονται χωροταξικά όσο και η συντήρησή τους κρίνεται επιεικώς ως προβληματική έως σε κάποιες περιπτώσεις και επικίνδυνη. Το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας καλείται να δράσει και με ασφάλεια, μέσα από εξαιρετικά στενούς δρόμους, χωρίς βοηθητικά φανάρια απομόνωσης της κυκλοφορίας κατά την είσοδο και έξοδο των οχημάτων από τους χώρους στάθμευσης, δημιουργώντας επικίνδυνες συνθήκες τόσο στα πυροσβεστικά οχήματα όσο και στα υπόλοιπα που κινούνται σ’ αυτούς τους δρόμους.


Στολές και λοιπός εξοπλισμός δράσης και ασφάλειας του προσωπικού.


Η κατάσταση του τομέα αυτού σε καμιά περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού Πυροσβεστικού Σώματος. Σε καμιά περίπτωση δεν είναι στο επίπεδο που τα σύγχρονα επιτεύγματα της τεχνολογίας μπορούν να παρέχουν. Η προβαλλόμενη κάλυψη αυτών των αναγκών, από τις "πενταροδεκάρες" των "δωρεών" που δίνουν, οι κατά την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα "εθνικοί ευεργέτες", δεν λύνουν τα υπάρχοντα προβλήματα. Τα "δωρούμενα" χρήματα αποτελούν ένα αμελητέο ποσοστό από τα αμύθητα κέρδη τους. Είναι αποτέλεσμα της λεηλασίας του πλούτου της χώρας μας και όχι μόνο, αλλά και του ιδρώτα των εργαζομένων. Μέσω αυτών των δωρεών η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα ξεπλύματος της δράσης επιχειρηματιών και "κοινωφελών ιδρυμάτων", με έδρες τους ανά τον κόσμο φορολογικούς παραδείσους.


Μη χορήγηση των δικαιούμενων "ρεπό" στο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος.


Τα χορηγούμενα "ρεπό", η αφαίρεση της δυνατότητας χρήσης τους από τους πυροσβέστες και η συσσώρευσή τους σε κάθε δικαιούχο, δημιουργεί στην κυριολεξία μια απαράδεκτη κατάσταση, που όχι μόνο η παρούσα, αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν τεράστιες ευθύνες γιατί με την πολιτική τους την δημιούργησαν, αλλά και την ανέχονται. Οι πυροσβέστες σήμερα, σε όλους τους Πυροσβεστικούς Σταθμούς, έχουν συσσωρευμένα δεκάδες έως και εκατοντάδες οκτάωρα δικαιούμενα "ρεπό" που ποτέ δεν έλαβαν. Το γεγονός αυτό από μόνο του δημιουργεί "εκρηκτικές" συνθήκες εργασίας στο πυροσβεστικό προσωπικό. Υποθάλπει τη δημιουργία καταστάσεων που ενδεχομένως να έχουν σοβαρότατες επιπτώσεις τόσο στο επίπεδο αποτελεσματικότητας των πυροσβεστών λόγω κόπωσης όσο και στην υποβάθμιση του επιπέδου της ασφάλειας και των ιδίων.


Κατάχρηση του θεσμού της "επιφυλακής".


Για το θεσμό της επιφυλακής του πυροσβεστικού προσωπικού και όπως προέκυψε μέσα από τις συζητήσεις με τους πυροσβέστες, υπάρχει μια διαρκής τάση κατάχρησής του από τις ηγεσίες του ΠΣ, η οποία μεταφέρεται ιεραρχικά στις κατώτερες διοικήσεις, με τελικούς φυσικά αποδέκτες το επιχειρησιακό προσωπικό.


Επίσης είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η "κατ’ οίκον επιφυλακή" δεσμεύει απόλυτα τον πυροσβέστη, του αφαιρεί το δικαίωμα επιλογής στη διάθεση του προσωπικού του χρόνου και εκτρέπει τον προσωπικό και οικογενειακό προγραμματισμό. Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι ο χρόνος αυτός παρότι είναι πραγματική υπηρεσία, ούτε λογίζεται σαν τέτοιος ούτε και είναι αμειβόμενος χρόνος. Επιπλέον, οτιδήποτε συμβεί στον πυροσβέστη κατά το χρόνο αυτό, δεν θα καταχωρηθεί ως συμβάν "κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας", απαλλάσσοντας την κάθε διοίκηση από κάθε ευθύνη. Οι δυο αυτοί παράμετροι συντελούν απόλυτα στην καταχρηστική χρήση του θεσμού της "κατ’ οίκον επιφυλακής".


Παρεχόμενη νοσοκομειακή περίθαλψη.


Στην περιοχή της Αττικής, όσον αφορά τη νοσοκομειακή περίθαλψη του προσωπικού του ΠΣ, αυτή παρέχεται από το 251 ΓΝΑ (Νοσοκομείο της Πολεμικής Αεροπορίας). Οι παρεχόμενες σ’ αυτό υγειονομικές υπηρεσίες είναι του επιπέδου "μέλους", διαχωριζόμενες από τις αντίστοιχες του "δικαιούχου". Αν και ο διαχωρισμός αυτός ουδεμία σχέση έχει με τις αμιγώς ιατρικές - επιστημονικές υπηρεσίες Υγείας που παρέχονται στους πυροσβέστες, δημιουργεί δυσμενέστατους γι’ αυτούς διαχωρισμούς στους χρόνους παροχής τους.


Μονιμοποίηση του συνόλου του προσωπικού του ΠΣ.


Υπήρξε γενικό αίτημα των πυροσβεστών, η μονιμοποίηση του συνόλου του προσωπικού του ΠΣ. Το ΚΚΕ ήδη είχε καταθέσει στα τέλη του προηγούμενου μηνός σχετική τροπολογία, όπου προβλέπονταν οι πυροσβέστες πενταετούς θητείας και οι πυροσβέστες εποχικής απασχόλησης με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, που υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα, να εντάσσονται αυτοδικαίως στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό χωρίς να απαιτείται νέα κρίση. Τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα την απέρριψαν.


Ένταξη του επιχειρησιακού προσωπικού του ΠΣ στις νομοθετικές προβλέψεις των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.


Η ένταξη του επιχειρησιακού προσωπικού του ΠΣ στις νομοθετικές προβλέψεις των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων αποτελεί πάγιο αίτημά τους. Το ΚΚΕ, αυτό το αίτημα των πυροσβεστών, το έχει αναδείξει κατ’ επανάληψη. Τόσο οι διαδοχικές κυβερνήσεις όσο και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα ουδέποτε το στήριξαν.


Διαχωρισμός διοικητικού και επιχειρησιακού προσωπικού.


Το φαινόμενο της αφαίμαξης κυρίως νέου σε ηλικία και ικανού να στηρίξει τις επιχειρησιακές αποστολές του ΠΣ από επιχειρησιακούς τομείς σε διοικητικούς έχει εξελιχθεί σε πραγματική "μάστιγα" για τις διοικήσεις των επιχειρησιακών μονάδων. Απ’ τη μια καταγράφονται στο υπάρχον επιχειρησιακό προσωπικό, απ’ την άλλη αποσπώνται σε διοικητικές υπηρεσίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σε πρακτικό επίπεδο, απ’ τη μια, την αύξηση της αδυναμίας εκτέλεσης των αποστολών των πυροσβεστών και από την άλλη τη δραματική αύξηση συνθηκών κόπωσης και ατυχημάτων στο εναπομείναν προσωπικό.


Δημιουργία παιδικών σταθμών και κατασκηνώσεων για τα παιδιά των πυροσβεστών.


Είναι αναγκαίο να δημιουργηθούν παιδικοί σταθμοί που να μπορούν οι πυροσβέστες να αφήνουν τα τέκνα τους σε περίπτωση επιφυλακής, αφού είναι αναγκασμένοι να μετακινηθούν άμεσα στην υπηρεσία τους. Είναι αναγκαίο επίσης να δημιουργηθούν και παιδικές κατασκηνώσεις για να παραθερίζουν τα παιδιά των πυροσβεστών, αν λάβουμε υπόψη μας και το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού περικόπτονται ή ακόμα και ανακαλούνται οι κανονικές τους άδειες.


Παρά το γεγονός ότι από το 2006 με τον νόμο 3511, που αφορούσε τη δήθεν αναδιοργάνωση του ΠΣ, προβλεπόταν η μέριμνα για την οργάνωση και λειτουργία χώρων αναψυχής και παιδικών εξοχών, για τους πυροσβέστες και τα μέλη των οικογενειών τους, όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά δεν έκαναν απολύτως τίποτε και η συγκεκριμένη διάταξη παρέμεινε ανενεργή. Επίσης παρότι και στον πρόσφατο νόμο 4662/2020 που αφορούσε νέα περιβόητη “αναδιοργάνωση” του ΠΣ προβλέπεται στις παραγράφους 6 και 7 του άρθρου 171 ότι με Προεδρικό Διάταγμα και Υπουργική Απόφαση αντίστοιχα ιδρύονται παιδικοί σταθμοί και κατασκηνώσεις για τα τέκνα των υπαλλήλων του ΠΣ, παρ' όλα αυτά και οι συγκεκριμένες διατάξεις παραμένουν ανενεργές.


Για όλα τα παραπάνω τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και οι προηγούμενες έχουν τεράστιες ευθύνες. Οι ίδιες ευθύνες βαρύνουν και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, που ενώ φραστικά και περιστασιακά στηρίζουν κάποια αιτήματα των πυροσβεστών, όταν έρχεται η στιγμή της νομοθέτησης, στηρίζουν απόλυτα τις κυβερνητικές επιλογές. Χαρακτηριστικό και πρόσφατο παράδειγμα, η κατάθεση απ’ το ΚΚΕ της τροπολογίας για τη μονιμοποίηση των πυροσβεστών πενταετούς θητείας και εποχικής απασχόλησης.


ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να λάβει, προκειμένου:


Τα οργανογράμματα να εκσυγχρονισθούν και να απεικονίζουν τις πραγματικές ανάγκες, αλλά και ελλείψεις του ΠΣ σε κάθε βαθμίδας διοίκησης;


Να γίνει προμήθεια νέων οχημάτων κάθε είδους και καθιέρωση διαρκούς και ουσιαστικού μηχανισμού συντήρησης του παλαιού στόλου που διαθέτει το ΠΣ.


Να εξετασθούν οι εγκαταστάσεις κάθε Πυροσβεστικού Σταθμού τόσο χωροταξικά όσο και από πλευράς σχεδιασμού και συντήρησης, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα παροχής αποτελεσματικής υποστήριξης της ασφάλειας του κοινωνικού συνόλου;


Να γίνει χορήγηση στο προσωπικό του ΠΣ και κυρίως στο επιχειρησιακό στολών, υπόδησης και λοιπού εξοπλισμού δράσης και ασφάλειας που θα ενσωματώνουν τις τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογίας;


Να πληρωθούν τα οφειλόμενα "ρεπό" στο δικαιούμενο προσωπικό του ΠΣ. Να σταματήσει άμεσα η ακολουθούμενη μέχρι σήμερα πρακτική χορήγησής τους που γίνεται σχεδόν με τη συνταξιοδότηση και που προσβάλλει τον κάθε πυροσβέστη και η χορήγησή τους να αποκτήσει το ουσιαστικό περιεχόμενο για το οποίο παρέχονται.


Να καταχωρείται ως χρόνος ενεργού υπηρεσίας ο θεσμός της "κατ’ οίκον επιφυλακής" και να αμείβεται αντίστοιχα.


Να παρέχεται άμεση εξυπηρέτηση στο πυροσβεστικό προσωπικό στα νοσηλευτικά ιδρύματα που υπάγεται και να μην αντιμετωπίζεται ως προσωπικό δεύτερης κατηγορίας.


Να μονιμοποιηθεί κάθε κατηγορία πυροσβεστικού προσωπικού, σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε τον Οκτ. 2021.


Να ενταχθεί το επιχειρησιακό προσωπικό του ΠΣ στις νομοθετικές προβλέψεις των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.


Να γίνει διαχωρισμός διοικητικού και επιχειρησιακού προσωπικού, προκειμένου να μην υπάρχει αφαίμαξη από επιχειρησιακές μονάδες σε διοικητικές θέσεις, πολύτιμου και νέου σε ηλικία προσωπικού, στοιχείο που μειώνει δραστικά την αποτελεσματικότητα του ΠΣ.


Να δημιουργηθούν παιδικοί σταθμοί και κατασκηνώσεις για τα παιδιά των πυροσβεστών».

902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]