ΙΩΑΝΝΙΝΑ:ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ 17ΧΡΟΝΟΥ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Τσίπουρα .....και γάστρες με φόντο τα Ζαγοροχώρια ![βίντεο-φωτό]

 Με φόντο την υπέροχη φύση στα Ζαγοροχώρια   η Ήπειρος απέδειξε γιατί  μπορεί να καυχιέται για τις γεύσεις ,τη γαστρονομία της και  για εκείνο που κάποιοι το λένε και "αγιονέρι",το τσίπουρό της !
                                                                         

                                                                     Βίτσα Ζαγορίου 

Σε ένα από τα πιο όμορφα χωριά   του Ζαγορίου στη Βίτσα στην αρχή του φαραγγιού του Βίκου ανάμεσα στην πέτρινη πανδαισία της "Επέκεινα Χώρα "πέντε οργανώσεις συνεργάστηκαν για να μυήσουν τους επισκέπτες σε μυστικά που   απογειώνουν τη γεύση  και την όσφρηση και να  "μεθύσουν"   συνάμα και την καρδιά διότι "αν ο οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου"  το ηπειρώτικο τσίπουρο  είναι σίγουρο ότι την απογειώνει!

                                                                         

                                                            Επέκεινα Χώρα

Γι αυτό το ξεχωριστό τριήμερο  με τσίπουρο και τεχνικές ψησίματος απ’ όλο τον κόσμο  που ξεκίνησε την Παρασκευή και ολοκληρώνεται σήμερα ,συνεργάστηκαν  ,η Λέσχη Γαστρονομίας Ηπείρου, η γαστροτουριστική πρωτοβουλία Food & Paths, ο φορέας πολιτισμού Επέκεινα Χώρα και η Chef’s Brigade Greece – Slow Food Community.

Μία ακούραστη ομάδα ανθρώπων που με "όπλο" τις άριστες γνώσεις τους στη γαστρονομία  και με βάση αγνά προϊόντα της Ηπείρου έστησαν γάστρες και σούβλες   για να απογειώσουν τους ουρανίσκους αλλά και άμβυκες για να γεμίσουν τα ποτήρια  των επισκεπτών από κάθε γωνιά της Ηπείρου  και της Ελλάδας ανάμεσά τους και πολλοί Αθηναίοι ,με  ξεχωριστό  τσίπουρο που "ξορκίζει" κάθε κακή έγνοια ..



"Είναι μία υπαίθρια γιορτή μαγειρικής που προσπαθούμε με δείξουμε πώς ψήνανε τα φαγητά στην παλιά εποχή ή σε διάφορες χώρες ή περιοχές της Ελλάδας .Κοιτάμε να υπάρχουν παραδοσιακά φαγητά σε γάστρες .'Εχουμε συνδυάσει το αντικριστό της Κρήτης με το ασάδο το αργεντίνικο ,έχουμε κάνει θαφτά αρνιά και θα κάνουμε και απόσταξη τσίπουρου που είναι και το παραδοσιακό των Ιωαννίνων και γενικότερα της Ηπείρου και ελπίζουμε ότι θα περάσουμε όλοι καλά" ανέφερε μεταξύ άλλων μιλώντας στο epirus-tv-news ο  executive chef και Προέδρος της Μπριγάδας των Chef Slow Food Νίκος Φωτιάδης.


Τα τελευταία χρόνια σημείωσε ο κ.Φωτιάδης παρατηρείται   στη μαγειρική μία στροφή στην παράδοση και εξήγησε πως η επιλογή της γάστρας της Ηπείρου  για το μαγείρεμα   αυτό το ξεχωριστό τριήμερο κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν  διότι   αυτό το σκεύος όπως είπε είναι μία ολόκληρη κουζίνα που μπορεί να μεταφερθεί  και κατά το παρελθόν χρησιμοποιούνταν από νομάδες αφού δεν μπορούσαν να έχουν πολλά πράγματα μαζί τους .

Όσο για τη νοστιμιά του φαγητού  που είναι φτιαγμένο  στη γάστρα ,δεν θα το βρει κάποιος σε κανένα άλλο τύπο μαγειρέματος ,τόνισε ο executive chef   .

Τα αγνά προϊόντα  και όπως μας δίδαξαν οι γιαγιάδες μας τα λίγα υλικά ,οι καθαρές γεύσεις και  ο σωστός τρόπος μαγειρέματος είναι τα μυστικά για πολύ γευστικό φαγητό ,εξήγησε .

                                                    

"Θελήσαμε   αυτό το τριήμερο να συνδυάσουμε την παραδοσιακότητα του τσίπουρου με διάφορα ψητά με την τεχνική ψησίματος και BBQ από όλο τον κόσμο προκειμένου όχι μόνο να εξάγουμε την τεχνογνωσία και τη φήμη των ηπειρωτικών προϊόντων ,των ηπειρωτικών τεχνικών και της γαστρονομίας αλλά να παρουσιάσουμε στους επισκέπτες και τεχνικές από  ξένες χώρες."είπε στο epirus-tv-news ο πρόεδρος   της Λέσχης Γαστρονομίας Ηπείρου Θοδωρής Αλεξίου .


Ο κ.Αλεξίου αποκάλυψε  παράλληλα 3 μυστικά για να γίνει ένα φαγητό πολύ νόστιμο:

το σωστό ψήσιμο ,η σωστή ισορροπία μπαχαρικών και ο χρόνος του ψησίματος .

Όσο για το  τσίπουρο της Ηπείρου ,όπως είπε ,η τοπική ποικιλία της ντεμπίνας είναι αυτή που το κάνει τόσο βελούδινο και γλυκόπιοτο και μάλιστα χωρίς hangover την επόμενη μέρα!

Με την αυλαία να πέφτει σήμερα  σε αυτό το γευστικό τριήμερο που στήθηκε στα Ζαγοροχώρια το σίγουρο είναι ότι όσοι χρειάστηκε να κάνουν αρκετά χιλιόμετρα για να βρεθούν στα Γιάννινα θα φύγουν  έχοντας στις αποσκευές τους την ηπειρώτικη φιλοξενία και τη  φημισμένη κουζίνα της Ηπείρου με  παραδοσιακά φαγητά    απλά αλλά συνάμα συναρπαστικά γεμάτα αρώματα και νοστιμιά ..









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]