Zητούνται εναερίτες -Τεχνικοί τηλεπικοινωνιών

  Η εταιρεία Epirus Elettronica με έδρα τα Ιωάννινα ζητά εναερίτες κινητής τηλεφωνίας -τεχνικούς τηλεπικοινωνιών για έργα στην Ήπειρο και...

" Καλαμαράκια του βουνού "...πριν από την Νηστεία των Χριστουγέννων

 

Γράφει ο  : Σπύρος  Θεοδ.   Κουτσοχρήστος 

φωτό  Σπ.Κουτσοχρήστος                         


Μπορεί, η πανδημική νόσος του κορονοϊού ( Covid - 19 ) να μας έχει κουράσει,


λόγω κάποιων περιορισμών, με σκοπό τον τερματισμό της, δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε


τις  παραδόσεις μας.


Παράδοση είναι και η  παρασκευή  " χοιρινής  τσιγαρίδας ", καλαμαράκια του βουνού


τα ονομάζουν κάποιοι χαριτολογώντας, έθιμο αρκετών περιοχών της πατρίδας μας 


( Ξηρόμερου Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Αργιθέας Αγράφων, Καρδίτσας ,Τρικάλων, 


Καλαμπάκας, Γρεβενών, Βοΐου Κοζάνης, Φλώρινας, Παραμυθιάς Θεσπρωτίας,


σε μερικές περιοχές της Πελοποννήσου...).



Παλαιότερα ήταν έθιμο του " Δωδεκαημέρου " και προερχόταν από το οικόσιτο χοιρινό


της κάθε οικογένειας, αφού τότε δεν υπήρχαν στα χωριά κρεοπωλεία. 


Σήμερα η συνταγή αυτή μπορεί να παρασκευαστεί από αρχές Νοεμβρίου μέχρι


και τον Φεβρουάριο, με τον ακόλουθο τρόπο:


*Σε  μια κατσαρόλα, ( παλαιότερα χάλκινη επικασσιτερωμένη - γανωμένη)


βάζουμε μέχρι την μέση,  χοιρινή πανσέτα  χωρίς κόκαλο κομμένη  σε κύβους ,


όπως τα λουκούμια .


* Προσθέτουμε  κρύο νερό, χωρίς να σκεπάσει το κρέας.


* Προσθέτουμε λίγη ρίγανη ή  ξερό βασιλικό τριμένο, όσο αλάτι επιθυμούμε 


και ένα κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα.


* Ξεκινάμε με δυνατή φλόγα ( ηλεκτρικό μάτι, υγραέριο ή ξύλα ).


* Όταν εξατμιστεί το νερό και αρχίζει να λιώνει το λίπος χαμηλώνουμε την φλόγα.


* Όλη την διάρκεια της παρασκευής ανακατεύουμε το κρέας, με ξύλινη κουτάλα


για να μην κολλήσει στον πάτο του σκεύους.



*Όταν αρχίζουν να ροδίζουν οι " τσιγαρίδες " και ξεροψηθούν, είναι έτοιμες


τις βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και προσθέτουμε λεμόνι.


Ο καιρός έχει κρυώσει και η νηστεία των Χριστουγέννων αρχίζει στις 15 Νοεμβρίου,


μέχρι τότε ( εκτός Παρασκευής 12/11/2021 ) μπορούμε να τις απολαύσουμε ...για αρχή.


Το υγρό που μένει στο σκεύος είναι λίπος ( λίγδα το έλεγαν οι παλαιοί ) 


και το χρησιμοποιούσαν στο μαγείρεμα ή για φωτιστικό καύσιμο.


Το λίπος όπως και τα χρησιμοποιημένα φυτικά έλαια δεν τα απορρίπτουμε στον νεροχύτη 


του σπιτιού μας, αλλά σε ειδικούς κάδους ανακύκλωσης!







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]