θεοδωρίδου:Τα αντισώματα μετά την 3η δόση αυξάνονται μετά από 1-3 ημέρες .Ελάχιστα τα περιστατικά περικαρδίτιδας

 


Από την 1η Σεπτεμβρίου έχει ξεκινήσει στη χώρα μας η χορήγηση της 3ης δόσης εμβολιασμού έναντι της νόσου covid -19 ενώ μόλις πριν 48 ώρες όπως είπε νωρίτερα κατά την ενημέρωση για τον εμβολιασμό η κ.Θεοδωρίδου ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων έδωσε την έγκριση για τη χορήγηση της 3ης δόσης στους ενήλικες μετά την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού και το CDC διατυπώνει ισχυρή σύσταση για τον εμβολιασμό των ατόμων άνω των 50 ετών.

Η κ.Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε μία μελέτη που έγινε από την Pfizer σε 10.000  εθελοντές που είχαν λάβει και τις 2 δόσεις του εμβολίου .Οι μισοί έλαβαν τις 2 δόσεις του εμβολίου και οι άλλοι μισοί την 3η δόση  και όσοι δεν έλαβαν το εμβόλιο πήραν ένα εικονικό φάρμακο .

"Νόσηση μετά τη χορήγηση της 3ης δόσης παρουσίασαν 6  άτομα από τα 5.000 που είχαν εμβολιαστεί ενώ από την   άλλη ομάδα νόσησαν 123.Είναι λοιπόν εμφανής η διαφορά η οποία υπογραμμίζει την αποτελεσματικότητα της 3ης δόσης του εμβολίου στην πρόληψη της νόσους" ανέφερε η κ.Θεοδωρίδου .

Στη μεγάλη αυτή μελέτη καταγράφηκαν οι συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες ενώ η συχνότητα της περικαρδίτιδας και μυοκαρδίτιδας που θεωρείται πιο σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια ήταν 2 περιπτώσεις στο 1 εκατομμύριο .

Ο στόχος των εμβολίων ήταν η προστασία από τη σοβαρή νόσηση ή τον θάνατο και ο στόχος έχει επιτευχθεί παρά την κυκλοφορία  των μεταλλάξεων .

Η μείωση της μετάδοσης του ιού δεν ήταν ο πρωταρχικός στόχος σημείωσε  η κα Θεοδωρίδου .

Μεγάλος αριθμός μελετών αφορούσε τη μετάδοση του ιού από εμβολιασμένους .Σήμερα γνωρίζουμε ότι οι εμβολιαζόμενοι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό λιγότερο συχνά από τους ανεμβολίαστους και ο κίνδυνος αυξάνει όταν στο περιβάλλον υπάρχει υψηλό ιικό φορτίο .Όμως μεταδίδουν για βραχύτερο χρονικό διάστημα όπως έχει διαπιστωθεί από μελέτες με μοριακό έλεγχο .

Το επίπεδο της χημικής ανοσίας (αντισώματα)του εμβολιασμένου επιδρά επιδρά στο ανώτερο αναπνευστικό και αναμένεται η μείωση των αντισωμάτων με την πάροδο του χρόνου να καθιστά πιο εύκολη τη μόλυνση των εμβολιασμένων .

Η ενίσχυση της ανοσίας και της γενικής και της τοπικής με τη χορήγηση της 3ης δόσης φαίνεται ότι θα συμβάλλει καθοριστικά στην πρόληψη της μόλυνσης και τη διασπορά του ιού στο περιβάλλον  με αντίκτυπο και τη μείωση των κρουσμάτων όπως έχει φανεί ήδη με τη μελέτη στο Ισραήλ .

Ο χρόνος αύξησης των αντισωμάτων είναι γρήγορος ,εντός 1-3 ημερών δεδομένου  ότι η 3η δόση προκαλεί δευτερογενή ανοσιακή ανατπόκριση ."ανέφερε η κα Θεοδωρίδου .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]