Τετάρτη 24 Νοέμβρη γενική συνέλευση ΕΛΜΕ Ιωαννίνων

 


Συμμετέχουμε όλοι μαζικά!

Είμαστε περήφανοι για τον αγώνα που δίνουμε όλο αυτό το διάστημα, για την πρωτόγνωρη συμμετοχή και την αποφασιστικότητα των εκπαιδευτικών, για το 95% συμμετοχή στην απεργία – αποχή, για τη συγκλονιστική απεργία στις 11 του Οκτώβρη. Με ενεργητική συμμετοχή στη ζωή και τη δράση του σωματείου, μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Μπορούμε να ακυρώσουμε στην πράξη τους αντιεκπαιδευτικούς και αντεργατικούς νόμους, να ανοίξουμε δρόμο για την ικανοποίηση των δικών μας αναγκών.

Αυτός είναι ο δικός μας δρόμος! Ο δρόμος του αγώνα, της ενότητας των εργαζομένων, 

της πάλης για τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Από την αρχή της πανδημίας, δίνουμε μάχες σε πρωτόγνωρες συνθήκες. Κάναμε τεράστια προσπάθεια με όλα τα μέσα να κρατήσουμε ανοιχτά τα σχολεία, να διατηρήσουν οι μαθητές μας μια στοιχειώδη επαφή με την εκπαιδευτική διαδικασία, κόντρα στην κυβερνητική πολιτική που μετέτρεψε τα σχολεία σε εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού, τα οδήγησε σε πολύμηνο κλείσιμο, υπονόμευσε τα μορφωτικά δικαιώματα χιλιάδων μαθητών.

Δίνουμε έναν μεγαλειώδη αγώνα, απέναντι σε έναν οδοστρωτήρα νόμων, αφού η κυβέρνηση αποφάσισε να αξιοποιήσει την πανδημία προκειμένου, με πιο βίαιο τρόπο, να υλοποιήσει αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση που έχουν σχεδιαστεί εδώ και 30 χρόνια και πλευρές τους έχουν υλοποιήσει όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ -ΣΥΡΙΖΑ). 

Σε αυτόν τον αγώνα είμαστε νικητές!

Δε λυγίσαμε στις απειλές του Υπουργείου και των μηχανισμών του, στις κατά παραγγελία δικαστικές αποφάσεις, στην ωμή βία και την καταστολή. Καταφέραμε να αποκρούσουμε την προπαγάνδα της κυβέρνησης, τον κοινωνικό αυτοματισμό που προσπάθησε να καλλιεργήσει.

Σε όλη αυτή την προσπάθεια, οι δυνάμεις της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών πρωτοστάτησαν σε όλα τα Σωματεία. Ήμασταν η μοναδική δύναμη που πάλεψε με ενιαίο και αταλάντευτο τρόπο, σε ΔΟΕ - ΟΛΜΕ, σε κάθε Σύλλογο Π.Ε και ΕΛΜΕ. 

Την πιο κρίσιμη στιγμή που η κυβέρνηση βρίσκεται στην πιο δύσκολη θέση, βαραίνει ο αρνητικός συσχετισμός δύναμης στα σωματεία, αποτελεί τροχοπέδη στην κλιμάκωση του αγώνα μας. Η κοινή απόφαση ΔΑΚΕ/ΝΔ – ΣΥΝΕΚ/ΣΥΡΙΖΑ – ΠΕΚ/ΠΑΣΚ, αξιοποιώντας και τη στάση των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ στη ΔΟΕ, για την αναστολή της απεργίας – αποχής από την αξιολόγηση είναι αποκαλυπτική του ρόλου αυτών των δυνάμεων.

ΔΑΚΕ(ΝΔ) – ΣΥΝΕΚ(ΣΥΡΙΖΑ) επιδιώκουν να βάλουν ταφόπλακα στον αγώνα χιλιάδων συναδέλφων!

       Το σχέδιο ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ να σταματήσουν κάθε αγωνιστική προσπάθεια του κλάδου εξελίσσεται με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο. Την πιο κρίσιμη ώρα, όταν 100.000 απεργοί εκπαιδευτικοί βρέθηκαν στο δρόμο μαζί με τους γονείς και τους μαθητές, όταν σύσσωμος ο κλάδος συμμετείχε στην απεργία – αποχή και το Υπουργείο Παιδείας βρισκόταν στην πιο δύσκολη θέση, αυτές οι δυνάμεις τράβηξαν το «χαλί κάτω από τα πόδια» των συναδέλφων, αγνόησαν τη θέση του κλάδου για συνέχιση της απεργίας – αποχής και πρωτοστάτησαν με «κάθε τρόπο» έτσι ώστε στη Γενική Συνέλευση των Προέδρων (16-10-21) να μην αποφασιστεί συνέχισή της. Είπαν συνειδητά ψέματα στον κλάδο ότι «…θα συνεχιστεί ο αγώνας κατά της αξιολόγησης με άλλους τρόπους…». Επί ένα μήνα οι συνάδελφοι σε όλη την Ελλάδα περιμένουν από την πλειοψηφία να ακούσουν τη θέση της Ομοσπονδίας… για το πως θα συνεχιστεί ο αγώνας!

      Αρνήθηκαν πεισματικά όλο αυτό το διάστημα να προκηρυχθεί Γενική Συνέλευση Προέδρων ώστε να λυθεί αυτό το αδιέξοδο. Όταν, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Ομοσπονδίας, 36 ΕΛΜΕ σε όλη τη χώρα τους αναγκάσαμε με βάση το καταστατικό να καλέσουν Γενική Συνέλευση Πρόεδρων προέβησαν σε μια πρωτοφανή κίνηση: Ζήτησαν μια «κατά παραγγελία» γνωμοδότηση από τη νομική σύμβουλο της ΟΛΜΕ, μια κατάπτυστη και απαράδεκτη γνωμοδότηση προκειμένου να δικαιολογήσουν τη στάση τους. 

      Είναι ξεκάθαρο ακόμα και στον πιο δύσπιστο συνάδελφο ότι όλες αυτές οι κινήσεις είναι προϊόν σχεδίου των παρατάξεων ΣΥΝΕΚ – ΔΑΚΕ – ΠΕΚ γιατί τα κόμματα τους συμφωνούν με τις στρατηγικές κατευθύνσεις της Ε.Ε. στην εκπαίδευση που πλευρές τους έχουν εφαρμόσει διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις.

Οι αποφάσεις των σωματείων δεν καθορίζονται από τους νομικούς και τους δικηγόρους και καμία συνδικαλιστική δύναμη δεν μπορεί να καλυφθεί πίσω από γνωμοδοτήσεις ή αποφάσεις δικαστηρίων. Αν το εργατικό κίνημα προχωρούσε με βάση τις αποφάσεις των δικαστηρίων και των νομικών γνωμοδοτήσεων τότε κανένα δικαίωμα δεν θα κατακτιόταν. Το δίκιο του αγώνα των εργαζομένων δεν κρίνεται στις αίθουσες των δικαστηρίων, ούτε στις γνωμοδοτήσεις των νομικών. Ούτως ή άλλως οι δικαστικές αποφάσεις που κρίνουν τις απεργίες «παράνομες» είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. 

Η πλειοψηφία της ΟΛΜΕ έφτασε τον ανορθολογισμό σε άλλα επίπεδα διατυπώνοντας το παρακάτω «ιστορικό» απόφθεγμα: «Σταματάμε την απεργία προκειμένου να μην εφαρμόσουμε τον απεργοκτόνο νόμο Χατζηδάκη!» Απαντάμε σε όσους ονειρεύονται «σκηνές» από την πλατεία Κλαυθμώνος ότι αυτός ο νόμος έκτρωμα θα καταργηθεί στη πράξη. Ο νόμος – έκτρωμα 4808/21 (Χατζηδάκη) αποτελεί αντιδραστική τομή για το συνδικαλιστικό κίνημα. Αξιοποιεί όλο το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ και το προχωράει πολλά βήματα μπροστά. Ήμασταν ο πρώτος κλάδος που συρθήκαμε στα δικαστήρια με βάση τον νόμο Χατζηδάκη αμέσως μετά την ψήφισή του και από τότε έχουμε «καταδικαστεί» άλλες 3 φορές. Είναι τεράστιες οι ευθύνες των ηγεσιών ΔΟΕ και ΟΛΜΕ που καθησύχαζαν τον κλάδο ότι ο νόμος αυτός δεν αφορά τους εκπαιδευτικούς και μόλις εφαρμόστηκε υποτάχθηκαν σ’ αυτόν αναστέλλοντας την Απεργία – Αποχή! 

Η σύμπλευση και ταύτιση ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ εκφράζεται και στην ΕΛΜΕ Ιωαννίνων όλο αυτό το διάστημα. Όλοι θυμόμαστε τον αντιπρόεδρο της ΕΛΜΕ (ΣΥΝΕΚ-ΣΥΡΙΖΑ) στη τελευταία γενική συνέλευση να τρομοκρατεί τους συναδέλφους για την συνέχιση της απεργίας-αποχής και τη κοινή τους ψήφο για το σταμάτημα της κινητοποίησης. Όλοι θυμόμαστε την υπεράσπιση των ΣΥΝΕΚ (στο ΔΣ της ΕΛΜΕ) της απαράδεκτης μεθοδευμένης στάσης του προέδρου της ΕΛΜΕ (ΔΑΚΕ) που άλλαξε την απόφαση της γενικής συνέλευσης στη σύνοδο προέδρων. Μαζί ένα μήνα τώρα αρνούνται να συνυπογράψουν το κοινό κάλεσμα  των 36 ΕΛΜΕ για νέα γενική συνέλευση και σύνοδο προέδρων για την συνέχεια της πάλης. Από κοινού αρνούνται να στείλουν ανακοίνωση για την εγκύκλιο παράτασης της διαδικασίας της αξιολόγησης , ώστε να μην εκβιάζονται οι συνάδελφοι και να σπάει ο φόβος. Πλήρως ευθυγραμμισμένοι και σε πλήρη ταύτιση αρνήθηκαν την πραγματοποίηση  εκλογών για νέο ΔΣ, και συμφώνησαν σε νέα παράταση παρά τη λήξη της θητείας τους.

Απέδειξαν με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι πρέπει να πάρουμε την υπόθεση της οργάνωσης της πάλης στα χέρια μας, αποτελούν το καλύτερο «μαξιλαράκι» της κυβέρνησης μέσα στο κίνημα. Ο συσχετισμός στην Ομοσπονδία αλλά και σε πολλές ΕΛΜΕ είναι αρνητικός για την ανάπτυξη και την κλιμάκωση των αγώνων. 

Παρόλη τη στάση της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας το Υπουργείο Παιδείας δυσκολεύεται να εφαρμόσει την αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση αφού πηγαίνει από παράταση σε παράταση. Ο αγώνας που δίνουμε εδώ και μήνες όσο κι αν επιθυμεί η πλειοψηφία της ΟΛΜΕ να σταματήσει, όχι μόνο δεν τέλειωσε αλλά τώρα είναι η ώρα να κλιμακωθεί, να αυξήσουμε την πίεση στην κυβέρνηση. Δυναμικά απαιτούμε προκήρυξη νέας απεργίας – αποχής από την Γενική Συνέλευση των Προέδρων της ΟΛΜΕ. Η ευθύνη της κάθε παράταξης είναι τεράστια απέναντι σε έναν κλάδο που εδώ και 2 χρόνια δίνει έναν αγώνα κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες.

Ο αγώνας που έχουμε να δώσουμε είναι σκληρός, διαρκής, δεν είναι έργο μιας πράξης. Συγκρούεται με τον πυρήνα της πολιτικής της Ε.Ε., του ΟΟΣΑ, είναι κόντρα στην πολιτική όλων των κυβερνήσεων που υλοποιούν αυτή τη στρατηγική στην Παιδεία και συνολικότερα. 

Η αντιπαράθεση με αυτούς τους σχεδιασμούς απαιτεί μαζικότητα, αντοχή, ενότητα του κλάδου. Έχουμε πλέον αρνητική πείρα, από τις περιόδους που το κίνημα και οι αγώνες μας υποτάχθηκαν στα σχέδια της κυβερνητικής εναλλαγής. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό για άλλη μια φορά.

Οδηγός μας είναι οι νικηφόροι αγώνες των εργαζομένων στην e–food, των μεταλλεργατών της ναυπηγοεπισκευής, των υγειονομικών και της COSCO, που στην πράξη τσαλάκωσαν το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο και απέδειξαν ότι μόνο ο συλλογικός αγώνας, η σύγκρουση και η οργανωμένη απειθαρχία απέναντι στους άδικους νόμους μπορεί να ανοίξει δρόμο για να γίνει πράξη το δίκιο μας. 

Αγωνιζόμαστε για ένα σύγχρονο σχολείο που θα μορφώνει ολόπλευρα όλα τα παιδιά χωρίς αποκλεισμούς, θα τους δίνει τη δυνατότητα να εξηγούν τη φυσική και κοινωνική πραγματικότητα ώστε να μπορούν να την αλλάζουν. Κριτήριο για τις σπουδές τους να μην είναι η τσέπη των γονιών τους. Σε αυτό το σχολείο ο εκπαιδευτικός για να λειτουργήσει πρέπει να έχει μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας, μισθό και ασφάλιση που να καλύπτει τις ανάγκες του, συνθήκες εργασίας και σχολικές υποδομές που να αντιστοιχούν στην εξέλιξη της κοινωνίας.

Δυναμώνουμε τον αγώνα για: 

Να μείνει στα χαρτιά η αντιεκπαιδευτική «αξιολόγηση», να μην περάσει η παραπέρα ταξική κατηγοριοποίηση σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών. 

Επαναπροκήρυξη άμεσα από ΔΟΕ και ΟΛΜΕ απεργίας – αποχής.

Να μην εφαρμοστεί, να καταργηθεί ο ν.4808/21 (Χατζηδάκη). 

Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την υγειινή και ασφάλεια στα σχολεία, για 15 μαθητές ανά τάξη, για κάλυψη όλων των μορφωτικών αναγκών.

Να μην προχωρήσει καμία συγχώνευση, να καλυφθούν όλα τα κενά στα σχολεία.

Τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στα σχολεία και την εξίσωση των δικαιωμάτων τους με αυτά των μόνιμων συναδέλφων.

Στήριξη της δουλειάς των εκπαιδευτικών στις τάξεις, για επαγγελματική, επιστημονική και οικονομική αναβάθμιση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]