ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Το efood μπαίνει στα περίπτερα


 Γράφει ο Δημήτρης Μαλλάς

Το ντεμπούτο της στην αγορά των φυσικών σημείων πώλησης προϊόντων ετοιμάζει το efood μετά την εξαγορά από την μητρική της, Delivery Hero της εταιρείας ΙΝΚΑΤ, η οποία διαχειρίζεται το δίκτυο περιπτέρων Kiosky’s και τα καταστήματα Kiosky’s Convenience Stores.


Η Delivery Hero, η γερμανική εταιρεία στην οποία ανήκει το efood, προχώρησε σε γνωστοποίηση προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού ότι στις 2 Σεπτεμβρίου κατέληξε σε συμφωνία για την εξαγορά των εταιρειών «Άλφα Διανομές Ζαχαρώδη Ποτά Ψιλικά Α.Ε.», ΙΝΚΑΤ, delivery.gr και e-table.gr. Η σχετική ανακοίνωση της Delivery Hero δημοσιεύτηκε σήμερα σε οικονομική εφημερίδα.


Το τίμημα της εξαγοράς δεν έχει γίνει γνωστό, ωστόσο σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς με τους οποίους επικοινώνησε το Moved.gr, η κίνηση αυτή αποτελεί σαφή ένδειξη των αλλαγών που βρίσκονται σε εξέλιξη στην εγχώρια αγορά λιανικής πώλησης προϊόντων με το efood να θέλει να διευρύνει σημαντικά τη θέση του.

Η συμφωνία εξαγοράς περιλαμβάνει ακόμη το delivery.gr, μία από τις πιο «μικρές» πλατφόρμες online παραγγελιών. Στο παρελθόν, το efood είχε προχωρήσει σε αντίστοιχες εξαγορές αποκτώντας το clickdelivery.gr και το deliveras.gr.


Επίσης, περιλαμβάνει και το e-table.gr, μία πλατφόρμα κρατήσεων σε εστιατόρια, η οποία παρουσιάζει ικανοποιητικούς καλούς ρυθμούς ανάπτυξης ιδίως τους τελευταίους μήνες, καθώς οι αλλαγές που έφερε η πανδημία στο χώρο της εστίασης έχει οδηγήσει σε αύξηση της χρήσης της συγκεκριμένης πλατφόρμας.


Αυτό που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σύμφωνα με παρατηρητές της αγοράς, είναι πως θα διαχειριστεί η Delivery Hero και το efood τα καταστήματα Kiosky’s με τα οποία υπήρχε ήδη συνεργασία για τη διανομή περίπου 1.200 κωδικών πώλησης.


Περίπτερα Kiosky’s 

Το δίκτυο της Kiosky’s αποτελείται αυτή τη στιγμή από περίπου 75 σημεία πώλησης από 65 που ήταν το 2020, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει πως θα φθάσει μέχρι το τέλος του 2021 στα 100 σημεία πώλησης.


Το 2019 τα Kiosky’s είχαν φθάσει στα 79 σημεία πώλησης αλλά η κρίση της πανδημίας επηρέασε αρνητικά την πορεία της ΙΝΚΑΤ. Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα οικονομικά αποτελέσματα, ο κύκλος εργασιών της ΙΝΚΑΤ το 2020 διαμορφώθηκε στα 54,888 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας πτώση 5,36% σε σχέση με το 2019. Η εταιρεία παρουσίασε ζημιές προ φόρων 718.589,84 ευρώ από κέρδη 259.315,68 ευρώ το 2019, ενώ οι καθαρές ζημίες μετά φόρων ήταν στα 637.544,59 ευρώ έναντι κερδών 67.040,74 ευρώ το 2019.


Η απόκτηση των Kiosky’s εκτιμάται ότι μπορεί να βοηθήσει την efood και σε άλλα πλάνα όπως είναι η επέκταση στην περιφέρεια με τη δημιουργία dark stores, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση από πλευράς ανταγωνισμού, ο οποίος δεν θα περιλαμβάνει μόνο τις πλατφόρμες online παραγγελιών.

moved.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]