ΙΩΑΝΝΙΝΑ:ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ 17ΧΡΟΝΟΥ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα : Η σύγχρονη, ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων χρειάζεται «καθαρές λύσεις»


Τα ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων ποτέ δεν ήταν εύκολα. 

Το αντικείμενο είναι «βρώμικο και μυρίζει».

Κυριολεκτικά αλλά και ενίοτε μεταφορικά.

Θυμίζουμε παραδειγματικά τις διαχρονικές δυσκολίες για την χωροθέτηση των ΧΥΤΑ, την χωροθέτηση του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων, όπως επίσης και τη δυσκολία για την έναρξη λειτουργίας των ΧΥΤΑ.

Στην πορεία αυτή κάποιοι αποφασίζουν να συμμετέχουν ενεργά στο πεδίο, αναλαμβάνοντας ευθύνες και με αυτόν τον τρόπο τα πράγματα, με πολύ κόπο, πήγαν μπροστά.

Κάποιοι άλλοι επιμένουν να μένουν «στην απ’ έξω», για να μιλήσουμε με λαϊκούς όρους, δεν «λερώνονται» και επιλέγουν την επικοινωνιακή τακτική των εντυπώσεων.

Έτσι υπηρετούν την γνωστή λογική της προπαγάνδας: «πες, πες στο τέλος κάτι θα μείνει».

Λογική που παραπέμπει σε περίεργους καιρούς.

Δεν έχουμε επιλέξει διαχρονικά ως παράταξη την μέθοδο της «απ’ έξω» και της αποφυγής ευθυνών.

Συμμετέχουμε και υποστηρίζουμε τις «καθαρές λύσεις».

Πρέπει λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε ότι η «καθαρή λύση» στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην χώρα μας θεμελιώνεται πάνω στο νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει με βάση τον ευρωπαϊκό και εθνικό σχεδιασμό και το οποίο ξεκαθαρίζει ότι η αρμοδιότητα  της διαχείρισης των απορριμμάτων ανήκει στον πρώτο βαθμό της αυτοδιοίκησης.

Σε αυτή τη λογική είναι καθαρά πολιτική απόφαση να συμφωνήσουμε ότι όλες οι υποδομές, μέσω των οποίων υλοποιείται η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο, πρέπει να περάσουν στα χέρια του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων, του θεσμικού Φορέα του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης, που έχει την ευθύνη υλοποίησης της αρμοδιότητας αυτής.

Όσο η δημοτική αρχή των Ιωαννίνων δεν ξεκαθαρίζει την θέση της πάνω σε αυτό το ζήτημα, το μόνο που καταφέρνει είναι να μην συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων σε σχέση με τη σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο.

Εστιάζοντας στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν μέχρι σήμερα από το Δ.Σ. του Φορέα δεν μπορεί κανείς να το κατηγορήσει για μη δημοκρατική λειτουργία και αδιαφάνεια διότι όλες οι αποφάσεις λήφθηκαν δημοκρατικά στο κυρίαρχο όργανό του.

Με διαφωνίες, αλλά κυρίως με συγκλίσεις.

Προτρέπουμε τη δημοτική αρχή, αφού ξεκαθαρίσει τις απόψεις της για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων να σταματήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια.

Την ώρα αυτή δεν υπάρχει χώρος για μικροπολιτική.

Δεν θα την παρακολουθήσουμε σε αυτή την τακτική.

Την καλούμε, για μια ακόμα φορά, να φέρει το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο κυρίαρχο όργανο του δήμου μας, το δημοτικό συμβούλιο, όπου μπορεί να διεξαχθεί μια σοβαρή και ολοκληρωμένη συζήτηση.

Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες με καθαρές θέσεις και στη συζήτηση στα πολιτικά όργανα και στην μάχη του πεδίου, για να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή λύση για το συμφέρον των πολιτών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]