Ο Δήμαρχος Κόνιτσας για την εκμίσθωση δασικών συστάδωνΑγαπητοί συνδημότες,

Σε σχέση με τις εκμισθώσεις δασικών συστάδων του Δήμου Κόνιτσας, θα ήθελα να επισημάνω τα ακόλουθα. Με το Ν. 4423/2016 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε και πέτυχε να βάλει τάξη στο δαιδαλώδες σύστημα των δασικών συνεταιρισμών, ώστε οι συνεταιρισμοί που θα δημιουργηθούν να καλύπτουν τις διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου. Βάσει των διατάξεων του συγκεκριμένου νόμου, δημιουργήθηκαν στον Δήμο μας τρεις (3) συνεταιρισμοί, ενώ πριν υπήρχαν πάνω από σαράντα (40). 

Η παράταξη που ασκεί τη διοίκηση του Δήμου σεβόμενη τους δασεργάτες, με εισήγηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου Δ. Χήρα, πρότεινε στο δημοτικό συμβούλιο απόφαση 86/31-07-2020 την απευθείας εκμίσθωση των λημμάτων στους νόμιμους τρεις υφιστάμενους συνεταιρισμούς. Η απόφαση εγκρίθηκε με τις ψήφους των παρατάξεων του Δημάρχου, του κ. Παπασπύρου και του κ. Σδούκου, ενώ η μειοψηφούσα παράταξη του κ. Σπανού ζήτησε το 1/3 της ξυλείας να δημοπρατηθεί. Για λόγους που δεν είναι της παρούσης η απόφαση ανακλήθηκε με μια εκ νέου απόφαση την 103/24-09-2020 του δημοτικού συμβουλίου. Το θέμα επανέρχεται συνεχώς εδώ και 15 μήνες στο δημοτικό συμβούλιο, όπου καταψηφίζεται από τις παρατάξεις του κ. Παπασπύρου και του κ. Σπανού(ο κ. Σδούκος εμμένει στην αρχική του θέση). 

Σε νεότερη συνεδρίαση, ο κ. Α. Παπασπύρου ζήτησε ένα τμήμα των ξύλων να δημοπρατηθεί, αλλάζοντας θέση (απόφαση Δ.Σ. 114/4-12-2020), η δε παράταξη του κ. Β. Σπανού σε επόμενη συνεδρίαση θεωρεί ότι στους νόμιμους συνεταιρισμούς υπάρχουν «μαϊμού» δασεργάτες (απόφαση Δ.Σ. 68/2021). Με νεότερη πρόταση του αρμόδιου Αντιδημάρχου κ. Χήρα, για να ξεπεραστεί το πρόβλημα αυτό προτείναμε 1.000m³ περίπου να δημοπρατηθούν (απ. Δ.Σ. 60/14-07-2021, απ. Δ.Σ. 68/31-08-2021, 67/2021), όπου ο κ. Παπασπύρου και η παράταξή του και πάλι καταψήφισαν.           Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα οι δύο παρατάξεις του κ. Παπασπύρου και του κ. Σπανού, στις 30-12-2020 (απόφαση Δ.Σ.119/2020), εκμεταλλευόμενες την πλειοψηφία τους στο Δ.Σ., έλαβαν απόφαση παράτασης μίσθωσης εκμετάλλευσης δασικών προϊόντων, που αφορούσε συνεταιρισμούς που δεν είχαν προβεί στις διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο 4423/2011, η οποία κρίθηκε παράνομη από την Αποκεντρωμένη και από την ειδική Επιτροπή του άρθρου 152 Κ.Δ.Κ. Το ότι δεν έγινε ακόμα η κατανομή των λημμάτων στους δασικούς συνεταιρισμούς, οδηγεί  τους δασεργάτες μας σε απόγνωση, πολλοί εκ των οποίων μας τηλεφωνούν και μας, μας ενημερώνουν για τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει και επιπλέον, ο Δήμος μας χάνει σημαντικά έσοδα. 

Επιπλέον, οι συνεχιζόμενες επιθέσεις εμπόρων ξυλείας μέσω του τύπου δεν πτοούν το Δήμαρχο και τους συνεργάτες του, καθώς εμείς θα λειτουργούμε με τις αρχές της ισότητας, της αξιοκρατίας και της διαφάνειας, σεβόμενοι τους εναπομείναντες δασεργάτες και τον τόπο μας. 


Ο Δήμαρχος 

                                                              Νικόλαος Εξάρχου 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]