Τζουμέρκα:Ημέρα βράβευσης για το ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας![βίντεο-φωτό]

 


Η πρότυπη αποκατάσταση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας   βραβεύτηκε σήμερα   στα Τζουμέρκα. 

Σε μια ιδιαίτερη τελετή στον χώρο του αποκατεστημένου γεφυριού, εκπρόσωποι των συντελεστών του έργου   παρέλαβαν  την τιμητική πλακέτα από την Europa Nostra.

Χαιρετισμούς απηύθυναν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ,ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης ,ο κ.Ανδρέας Μπουντουβής, Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ,ο κ. Χρίστος Παπαβρανούσης, τ. Πρόεδρος Τ.Ε.Ε., τμήμα Ηπείρου,ο κ.Γιάννης Σεντελές, Δήμαρχος Β. Τζουμέρκων  ενώ εκπρόσωποι της ομάδας του Ε.Μ.Π. , της ομάδας της μελέτης εφαρμογής του έργου,της αναδόχου κατασκευαστικής εταιρείας και του φορέα επίβλεψης του έργου έκαναν μία σύντομη παρουσίαση του έργου της αποκατάστασης .





Την τιμητική πλακέτα στην υπουργό  Πολιτισμού παρέδωσε η πρόεδρος   ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ)  κ.Λυδία Καρρά ,η εκπρόσωπος της ΕΛΛΕΤ στη Εuropa Nostra κ. Αλεξάνδρα Προκοπίου και η  Γ.Γ. της Europa Nostra Sneška Quaedvlieg – Mihailović.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε ξενάγηση στο χώρο του γεφυριού από τον Μανώλη Κορρέ, Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής, Ομότιμο Καθηγητή Ε.Μ.Π.

Δείτε το βίντεο  




Το γεφύρι της Πλάκας χτίστηκε το 1866 στον ποταμό Άραχθο, με τόξο που εκτείνεται πλέον των  40 μ. σε μήκος και 20 μ. σε ύψος. Κατασκευάστηκε για να ενισχύσει την επικοινωνία και το εμπόριο στις γύρω κοινότητες και, μέχρι το 1913, βρισκόταν στη συνοριακή γραμμή μεταξύ Ελλάδας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, χρησιμεύοντας ως μία από τις δύο εισόδους στην ηπειρωτική χώρα. Έχει κηρυχθεί προστατευόμενο ιστορικό μνημείο και η ιστορική του σημασία για την Ελλάδα είναι σημαντική. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]