ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Με μεγάλη συμμετοχή η Γενική Συνέλευση του Εργατικού Κέντρου Άρτας

 


Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Εργατικού Κέντρου Άρτας το περασμένο Σάββατο. Στην Συνέλευση παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, η ΕΛΜΕ Άρτας, το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο και στα κέντρα υγείας, και από τη γραμματεία του ΠΑΜΕ, ο σ. Αλέκος Περάκης.

Μετά την εισήγηση από τον αντιπρόεδρο του Ε.Κ.Α., σ. Βαγγέλη Χήρα, η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως στην οργάνωση των αγώνων για το αμέσως επόμενο διάστημα, με σταθμούς :

Το Συλλαλητήριο στην Άρτα την Πέμπτη 4 Νοέμβρη στις 7,οο το βράδυ από την πλατεία Κιλκίς, με άξονες πάλης τις Αυξήσεις στους μισθούς, τις Συλλογικές Συμβάσεις, τα Σύγχρονα δικαιώματα. Ιδιαίτερη σημασία αποκτάει, μετά την επιτυχημένη απεργία των τεχνικών της ΔΕΗ και την συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΔΕΗ, η απαίτηση για ενέργεια φθηνή για όλο το λαό, με ξεκάθαρο Όχι στην Ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Την ίδια ώρα ξαναμπαίνει ο εργολαβικός μεσαίωνας στο Νοσοκομείο τις Άρτας, με απολύσεις των συμβασιούχων καθαριστριών και παράδοση του τομέα της καθαριότητας σε εργολάβους, με επιπτώσεις και στα εργασιακά, αλλά και στον προϋπολογισμό του νοσοκομείου που θα αυξηθεί στον τομέα αυτό, από 400.000 ευρώ σε 600.000 περίπου. Οι ίδιες εξελίξεις αναμένονται και στις τραπεζοκόμες. Εκ των πραγμάτων, το Συλλαλητήριο αυτό αποκτάει διευρυμένα χαρακτηριστικά, με σταθερό προσανατολισμό να μείνει στα χαρτιά ο νόμος Χατζηδάκη, και με ομόφωνη θέληση των σωματείων να μην επιτρέψουν να βάλουν το εργατικό κίνημα στο  γύψο. Όπως σημείωνε και στην εισήγηση του το Ε.Κ.Α. «Δεν θα επιτρέψουμε την επιβολή της εργοδοτικής και κρατικής τρομοκρατίας στα συνδικάτα με το φακέλωμα των συνδικαλισμένων εργαζομένων, τον αυταρχικό περιορισμό της λειτουργίας τους, τις διώξεις σε αγωνιστές εργαζόμενους.

Το Εργατικό Κέντρο Άρτας και τα σωματεία μας δεν πρόκειται να τροποποιήσουμε τα καταστατικά μας, εντάσσοντας τις διατάξεις της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Δεν εγγραφόμαστε, στο Ηλεκτρονικό Μητρώο του υπουργείου. Έχουμε μάθει πια,  ότι οι αγώνες και τα αποτελέσματά τους κρίνονται στους δρόμους και όχι στα πληκτρολόγια των υπολογιστών με τους εργάτες κλεισμένους στα σπίτια τους. Στην οικοδομή, το καλούπωμα δεν γίνεται ηλεκτρονικά, το τσιμέντο δεν πέφτει με το φέισμπουκ, και το κρασί την ώρα που σχολάμε, πίνεται παρέα στο καφενείο και όχι στο ινσταγκράμ.» 

Την απεργιακή συγκέντρωση των οικοδόμων στις 10 το πρωί στο Ε.Κ.

Το Πανηπειρωτικό συλλαλητήριο στις 10 Νοεμβρίου, κρίκος για την περεταίρω κλιμάκωση του αγώνα σε πανελλαδική πανεργατική απεργία.

Τον αγωνιστικό γιορτασμός της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη με συγκέντρωση και πορεία στις 7 το απόγευμα από την Πλατεία Κιλκίς.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΚΩΤΣΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ Ε.Κ.Α. ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΡΤΑΣ

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες:

Στο χώρο της οικοδομής και των κατασκευών, υπάρχει ένα έργο που δεν τελείωσε και δεν πρόκειται να τελειώσει ποτέ, αν δεν ξεμπερδεύουμε με τις αυταπάτες που καλλιεργούν η μεγαλοεργοδοσία, οι κυβερνήσεις τους και οι παρατρεχάμενοι της πλειοψηφίας της Γ.Σ.Ε.Ε. 

Πρόκειται για το περιβόητο τούνελ της ανάπτυξης τους, που αν και θυσιάστηκαν χιλιάδες εργαζόμενοι στα θεμέλια του,  εξακολουθεί να πέφτει και να μας πλακώνει.

Και ενώ δεν μπορούμε ούτε ανάσα να πάρουμε, εξακολουθούν και μας δουλεύουν.

Ας δούμε λίγο το παιχνίδι τους στη ζωή μας. Μας λένε αυξήθηκε το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Άρα αυξάνονται και οι τιμές πώλησης των προιόντων. Το προιόντα το καταλαβαίνουμε, αυτό που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, είναι ότι εμείς είμαστε η «τιμή Πώλησης». 

Αν για παράδειγμα κάνουμε 20 μεροκάμματα σε ένα μήνα, πηγαίνοντας στη δουλειά θα πάρουμε ένα καφέ που από 1,5 ευρώ πήγε στα δύο. Και επειδή στην οικοδομή, δεν σχολάς ποτέ πριν το δεκάωρο, κάπου θα χρειαστείς ένα σάντουιτς, όχι για να ανανεώσεις την ενέργεια που ξόδεψες, αλλά για να κρατηθείς στα πόδια σου μέχρι το βράδυ. Από 3 ευρώ εκεί ετοιμάστε ένα τετράευρω. Με το καλημέρα μας έκλεψαν από τη διαφορά των τιμών  ένα μεροκάματο. Και επειδή όλοι οι οικοδόμοι δεν δουλεύουμε κοντά στο σπίτι μας, αλλά φτάνουμε με δικά μας έξοδα μέχρι και την Αιτωλοακαρνανία και γυρνάμε, ανέβασαν και τα έξοδα κίνησης κατά 30 και βάλε της εκατό, κάνοντας έτσι φτερά και το δεύτερο μεροκάματο. Πρίν φτάσει το μεσημέρι  περνάει από το σπίτι ο ταχυδρόμος και μας αφήνει το λογαριασμό της ΔΕΗ. Εκεί αν κάνετε αφαίρεση του καινούργιου λογαριασμού από τον παλιότερο, θα δείτε ότι  αποχαιρετάμε άλλα δυο μεροκάματα. Για όσους  δε έχουν το κακό συνήθειο, να περνάνε και από το σούπερ μάρκετ με κίνδυνο να  τους ανεβεί η χοληστερίνη, θα αποχαιρετήσουν και  άλλα μεροκάματα. Αυτά είναι η χασούρα των τελευταίων μόνο μέτρων. 

Είναι πιά καθαρό ότι η μόνη τιμή πώλησης προιόντων, που όχι μόνο δεν ανεβαίνει αλλά σταθερά πέφτει στο κενό, είναι η τιμή πώλησης της εργατικής δύναμης.

Εκ των πραγμάτων η πανελλαδική απεργία των οικοδόμων στις 4 Νοέμβρη, αποκτάει χαρακτήρα επιβίωσης. Σήμερα πια, περισσότερο από ποτέ, είναι ανάγκη να παλέψουμε: 

  Για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, στον κλάδο μας με κατώτερο μεροκάματο: εργάτη 50 € - βοηθού 53 € - τεχνίτη 56 €, ως βάση υπολογισμού για τη διαμόρφωση του μεροκάματου (τριετίες, προσαυξήσεις) με ταυτόχρονη βελτίωση των όρων δουλειάς και ασφάλισης.

Για την αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων. 

Για την οικονομική στήριξη εργαζομένων και ανέργων για την ανακούφιση από το μεγάλο κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων.

Για να διευρυνθούν οι προϋποθέσεις για τη λήψη του εποχικού επιδόματος από περισσότερους οικοδόμους & εργαζόμενους στις Κατασκευές.

Για «Να μείνει στα χαρτιά» ο νόμος – έκτρωμα για τα Εργασιακά, την ποινικοποίηση των αγώνων, την απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης και του δικαιώματος της Απεργίας.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες:

Κυβέρνηση και εργοδοσία γνωρίζουν ότι θα δυσκολευτούν πολύ αν δυναμώσει ο αγώνας μας, οι απεργίες και απεργιακές συγκεντρώσεις μας. Γι΄ αυτό το λόγο έχουν φροντίσει με το νόμο Χατζηδάκη να πάρουν μέτρα, ώστε με απειλές και δικαστήρια να ανακόψουν το ποτάμι της οργής που θα ξεσπάσει. Πρώτοι, από όλους, γνωρίζουν ότι τα αντεργατικά μέτρα δεν θα σταματήσουν γιατί το κεφάλαιο χρειάζεται ακόμη πιο ευνοϊκές συνθήκες για την κερδοφορία του. Απαιτεί δουλειά ήλιο με ήλιο, μεροκάματα «ξεφτίλα», μισή ασφάλιση και απλήρωτες ώρες εργασίας. Γι΄ αυτό προσπαθούν «με το μαστίγιο και το καρότο» να μας φοβίσουν να «κάτσουμε στα αυγά μας». 

Ο αγώνας των εργαζομένων στην «efood» απέδειξε ότι όταν οι εργάτες βγουν στο δρόμο του αγώνα τότε πάει περίπατο η λογική που λέει ότι «τίποτα δεν γίνεται», ότι «αυτοί θα τα περάσουν όλα τα μέτρα, ό,τι κι αν κάνουμε εμείς οι εργάτες».

Η απεργία των οικοδόμων στις 4 Νοέμβρη είναι μια γεύση από τις πανεργατικές κινητοποιήσεις και απεργίες που έρχονται. Ο προσανατολισμός του Ε.Κ.Α. για συλλαλητήριο την ίδια μέρα όλων των εργαζομένων, ενισχύει την αντιπαράθεση με την εργοδοσία, ενοποιεί τον αγωνιστικό ταξικό προσανατολισμό του κινήματος. Δείχνει ότι όχι μόνο δεν θα καταφέρουν να βάλουν τους αγώνες μας και τα δικαιώματά μας στο γύψο, αλλά ότι έχουμε τη δύναμη για να επιβάλλουμε το δίκιο μας, να προστατέψουμε τη ζωή μας και να περάσουμε στην αντεπίθεση με επίκεντρο τις δικές μας ανάγκες.

Έχουμε τη δύναμη και θα αγωνιστούμε για να κάνουμε κουρελόχαρτο το νόμο Χατζηδάκη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]