ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Zητούνται εναερίτες -Τεχνικοί τηλεπικοινωνιών

  Η εταιρεία Epirus Elettronica με έδρα τα Ιωάννινα ζητά εναερίτες κινητής τηλεφωνίας -τεχνικούς τηλεπικοινωνιών για έργα στην Ήπειρο και...

Ιωάννινα:Η πλατεία των 5,2 εκατομμυρίων ευρώ (!)

 


Την απόφαση για ένταξη στο πρόγραμμα «Α. Τρίτσης» του έργου ανάπλασης της κεντρικής πλατείας και της επανάχρησης του Πνευματικού Κέντρου Κατσικά ανακοίνωσε η Δημοτική Αρχή.

Το κύριο ερώτημα βέβαια είναι πώς γίνεται ένα έργο που είχε κοστολογηθεί επί Δημαρχίας του κ. Μπέγκα στο 1,2 εκ. ευρώ να  εκτοξεύεται σε μια νύχτα στα  πέντε  ε κ α τ ο μ μ ύ ρ ι α  διακόσιες χιλιάδες ευρώ (5.200.000). Ένα υψηλότατο κόστος  που δεν πείθει καθόλου για την αναγκαιότητά του. Συγκρίνοντάς το, μάλιστα, με άλλες πλατείες που ανακατασκευάστηκαν τελευταία  στη χώρα μας και μάλιστα με πολύ μεγαλύτερο αριθμό και δυσκολία παρεμβάσεων, παρατηρούμε ότι τέτοιο ποσό δεν έχει δοθεί πουθενά, για καμία πλατεία.

Οι πολίτες, δυστυχώς, δεν ερωτώνται για τίποτε πριν έρθουν οι επόμενες κάλπες ώστε να εκφράσουν απορίες, αντιρρήσεις ή επιφυλάξεις αν και υπάρχουν κάποια καλά παραδείγματα όπου Δήμοι που θέλησαν ν’ αλλάξουν την πλατεία τους -όπως εκείνος του Ηρακλείου Κρήτης- έδωσαν ολόκληρο ερωτηματολόγιο στη δημοσιότητα με συγκεκριμένες παρεμβάσεις, καλώντας τους δημότες να δηλώσουν την άποψή τους.

Ένας Δήμαρχος που προεκλογικά τάχθηκε κατά του σχεδίου ανάπλασης της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής ήρθε μετεκλογικά να το υιοθετήσει, εκτοξεύοντας όμως το κόστος και πανηγυρίζοντας  για τα 5,2 εκ. ευρώ που δόθηκαν από τον προϋπολογισμό του κράτους, με άνεση ως φαίνεται και χωρίς πολλά πολλά. Δεν αναρωτήθηκαν εκεί στο Υπουργείο Εσωτερικών πώς το ίδιο έργο πενταπλάσιασε σε μια νύχτα το κόστος του; Αλλά, φαίνεται, πως λεφτά (για πλατείες) υπάρχουν. Για άλλα… δυσκολεύονται. 

Μιλάμε λοιπόν για μια πλατεία που αφέθηκε να ρημάξει κυριολεκτικά ώστε να απαξιωθεί εντελώς και οποιαδήποτε παρέμβαση γίνει μετά πάνω της να φανεί  ως ...πρόοδος. Κι αυτό συνέβη και στη θητεία του κ.Φίλιου και σ'εκείνη του κ. Μπέγκα αλλά και στα δυόμισι χρόνια του κ. Ελισάφ, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τη Λαϊκή της Αγ. Μαρίνας ή το Γιαννιώτικο Σαλόνι.

Αντί λοιπόν στην κεντρική πλατεία μας να αλλαχθεί το δάπεδο που ήταν εξαρχής προβληματικό και μετά να βελτιωθεί ο φωτισμός, να επιδιορθωθούν τα συντριβάνια, να προστεθούν παγκάκια και πράσινο, εδώ κλωτσούσαμε πλακάκια ενώ  οι μουντζούρες των χουλιγκάνων που τη στόλιζαν αφήνονταν εκεί για… διαφήμιση.

Αυτό που συνδέει λοιπόν τον κ. Ελισάφ με τον κ. Μπέγκα (η παράταξη του οποίου δυσαρεστήθηκε επειδή το έργο απεντάχθηκε από το ΕΣΠΑ και πήγε στο «Α. Τρίτσης» και καθόλου για το εξωφρενικό κόστος του) είναι ότι ήταν και οι δύο στελέχη της παράταξης του κ. Φίλιου. Άρα, η σκυτάλη πέρασε από τον ένα στον άλλον. 

Αλήθεια, ο κυκλικός κόμβος πού θα εξαφάνιζε την πλατεία Ολυμπιάδος με όλα τα δέντρα και το πράσινό της, τι απέγινε; Δεν τον είδαμε στην περιγραφή των… έργων. Περιμένουμε μήπως να βγει άλλο ποσό γι’ αυτόν;  Κι εκείνα τα 1,9 εκ. ευρώ για «επανάχρηση» του Π.Κ. Κατσικά τι ακριβώς είναι; 

Το λεξιλόγιο πάντως που χρησιμοποιείται στην ανακοίνωση ανήκει στη σφαίρα του …μεταφυσικού. Διαβάζουμε για «παρεμβάσεις αναζωογόνησης του αστικού περιβάλλοντος» στην πλατεία, για «τόπο συνάντησης, εργασίας και αλληλεπίδρασης των δημιουργών και καλλιτεχνών της ομάδας σε μια προσπάθεια ώσμωσης των σύγχρονων μορφών τέχνης» και για «δράσεις πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης στο Δήμο για τις παρεμβάσεις αστικής αναζωογόνησης» για το Π.Κ του Κατσικά.

Οι πολίτες, βέβαια, παραμένουν θεατές σ' ένα έργο που τους βρίσκει αντίθετους και -όπως και να΄ χει- είναι εκείνοι που θα κρίνουν όταν έρθει η ώρα και θα αποδώσουν τις ευθύνες εκεί που πρέπει, χωρίς να ξεχνούν συμπεριφορές ανθρώπων που άλλα έλεγαν... και άλλα έκαναν τελικά.

Σκεπτόμενοι Πολίτες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]