ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

"Η θερμοκρασία των εγκαυμάτων της ήταν 400 βαθμοί Κελσίου"


 Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των γιατρών που ανέλαβαν την 35χρονη Ιωάννα μόλις έφτασε στο νοσοκομείο μετά την επίθεση με βιτριόλι που δέχτηκε έξω από τοn χώρο εργασίαe της από την Έφη Κακαράντζουλα. Σε αυτήν τη συνεδρίαση εμφανίστηκε και ο 40χρονος Νώντας, με τον οποίο είχε εμμονή η κατηγορουμένη. Ο δικηγόρος υπεράσπισης της Ιωάννας, Απόστολος Λύτρας, είχε δηλώσει προ ημερών «τη βίαιη προσαγωγή του» στο δικαστήριο, καθώς θεωρεί απαραίτητη την εμφάνισή του στην Ευελπίδων, ως μάρτυρα.

Απ' ό,τι ακούστηκε στη δίκη, η θερμοκρασία στα μέρη του σώματος της Ιωάννας όπου έπεσε το βιτριόλι ξεπερνούσε τους 400 βαθμούς Κελσίου, όπως αποκαλύπτουν οι γιατροί.


 


«Η κατάστασή της ήταν πρωτόγνωρη», όπως κατέθεσε ο επικεφαλής του τμήματος Πλαστικής Χειρουργικής και εγκαυμάτων του «Metropolitan», Πέτρος Δημοβέλης, που υποδέχθηκε την 35χρονη όταν έφτασε στο νοσοκομείο.


«Το έγκαυμα θεωρείται το μεγαλύτερο τραύμα στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα εγκαύματα αξιολογούνται με βάση την έκταση και το βάθος. Η ασθενής προσήλθε στα επείγοντα και αυτό το οποίο αντικρίσαμε ήταν πρωτόγνωρο. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε ένα πράγμα φοβερό. Το στήθος εν μέρει σώθηκε επειδή φορούσε στηθόδεσμο, ο οποίος της έμεινε στο χέρι. Έπρεπε να εξουδετερώσουμε τη θερμοκρασία που ξεπερνούσε τους 400 βαθμούς Κελσίου. Προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε τριών ειδών σοκ: α) Έπρεπε να πάρει 8 κιλά σε υγρά. β) Είχαμε να αντιμετωπίσουμε τη νευρογενή καταπληξία. Ο πόνος είναι φοβερός. γ) Και τέλος είχαμε την καρδιακή καταπληξία», ανέφερε ο γιατρός. Και διευκρίνισε: «Διέτρεξε κίνδυνο ζωής - ήρθε αντιμέτωπη με τρία σοκ».

Σε ερώτηση της Έδρας για σημείο της κατάθεσής του στην Αστυνομία στο οποίο αναφέρθηκε σε επιπλοκές που θα μπορούσαν να συμβούν, ο μάρτυρας εξήγησε ότι εννοούσε ακόμη και τον θάνατο. Μάλιστα, ο μάρτυρας εκτίμησε ότι το γεγονός των «πλύσεων» της Ιωάννας στο φαρμακείο βοήθησε την κατάσταση. «Το υγρό συνέχιζε να προχωρά ακόμη και όταν την έφεραν στο νοσοκομείο. Και προχωράει μέχρι να εξουδετερωθεί με πλύσεις».

Εισαγγελέας: Από την εικόνα που αντικρίσατε, είστε σε θέση να εκτιμήσετε την ποσότητα που δέχτηκε;


Μάρτυρας: Δεν μπορώ να κάνω εκτίμηση. Έχει την ιδιότητα να διασπείρεται συνεχώς το υγρό. Η ιδιότητα του θειικού οξέος είναι να τραβά το νερό. Το οξύ δέσμευε τον όγκο του νερού.


Πάρεδρος: Αν είχε καθυστερήσει να φτάσει στο νοσοκομείο, θα μπορούσε να επέλθει κάποια ανακοπή;


Μάρτυρας: Ναι, είναι το καρδιογενές σοκ, που προκαλεί αρρυθμίες και κοιλιακή μαρμαρυγή.


Πάρεδρος: Σε πόσο χρόνο θα μπορούσε να επέλθει κάτι μη αντιμετωπίσιμο;


Μάρτυρας: Εξαρτάται. Σε εμάς ήρθε ουρλιάζοντας.


Εισαγγελέας: Θα είχε καταλήξει η Ιωάννα από την έκταση και την ένταση των εγκαυμάτων;


Μάρτυρας: Από τις επιπλοκές τους.


Εισαγγελέας: Γιατί θα κατέληγε, αν δεν υπήρχε γειτνίαση του τόπου εγκλήματος με νοσοκομείο;


Μάρτυρας: Θα κατέληγε από επιπλοκές.


Εισαγγελέας: Γιατί της έσωσε τη ζωή η γειτνίαση;


Μάρτυρας: Έχρηζε άμεσης αντιμετώπισης.


Εισαγγελέας: Είχε ένταση εγκαυμάτων;


Μάρτυρας: Είχαμε έγκαυμα στο πρόσωπο, τη μύτη, το αυτί και τον τράχηλο. Σε ζωτικά σημεία.


Νωρίτερα κατέθεσε η γιατρός της Ιωάννας, Μαρία Καλοφώνου. Η γιατρός τόνισε πως η Ιωάννα μπορούσε να έχει χάσει τη ζωή της από την ποσότητα του καυστικού υγρού.


«Παρέλαβα την Ιωάννα Παλιοσπύρου τη δεύτερη ημέρα μετά την επίθεση. Τα εγκαύματα χρειάζονται 2-3 24ωρα για να γίνει ανάνηψη για να μη συμβεί αυτό που λέμε ολιγαιμικό σοκ. Αυτό μπορεί να συμβεί σε τέτοιες περιπτώσεις και να επηρεάσει όλα τα όργανα. Αυτό προσπαθούσαμε να αποφύγουμε τις πρώτες ημέρες». 

Η ίδια είπε μεταξύ άλλων ότι «η θανατηφόρα δόση στο βιτριόλι είναι τα 10 ml, δηλαδή μία κουταλιά του γλυκού αρκεί για να σκοτώσει, αν το καταπιεί κάποιος. Θα κατέβαινε στον οισοφάγο».


Σε ερώτηση του εισαγγελέα της Έδρας σχετικά με την ποσότητα του υγρού, η γιατρός απάντησε: «Ένα υγρό που φτάνει σε έναν άνθρωπο στο τριχωτό της κεφαλής και τον θώρακα, σε μεγάλος μέρος του σώματος και τελικά, όπως μάθαμε, και στο πάτωμα, μιλάμε για μεγάλο όγκο. Σκεφτείτε πόσο νερό θα χρειαζόταν να σας έριχνε κάποιος για να καλύψει τέτοια επιφάνεια».


Η μάρτυρας εκτίμησε ότι η βοήθεια της φαρμακοποιού ήταν «σωτήρια». «Απορώ πώς βρήκε τη δύναμη από τον πόνο εκείνης της στιγμής να φτάσει μέχρι το φαρμακείο. Απορώ πως δεν λιποθύμησε από τον πόνο. Αν είχε λιποθυμήσει από τον πόνο της στιγμή της επίθεσης και είχε πέσει μέσα στο υγρό, ποιος ξέρει τι θα συνέβαινε», είπε. Και συμπλήρωσε: «Όταν το βιτριόλι πέφτει, εκλύει θερμότητα και ατμούς. Ξέρουμε ότι το βιτριόλι ήρθε σε επαφή με αεροφόρες οδούς, αφού έχει καεί η μύτη. Αν είχε πάρει μια μεγάλη ανάσα, θα υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή της. Επίσης, εάν το υγρό συνέχιζε να λειτουργεί και δεν είχε φτάσει στο φαρμακείο να πλυθεί, θα είχε προχωρήσει στον τράχηλο, από τον οποίο περνούν πολλά αγγεία τα οποία, αν διαβρωθούν, μπορούν να οδηγήσουν στον θάνατο».


Σε βιομηχανικές εργασίες χρησιμοποιείται το βιτριόλι που δέχτηκε η Ιωάννα


Καυστικό υγρό το οποίο χρησιμοποιείται για βιομηχανικές εργασίες, η προμήθεια του οποίου γίνεται με υπεύθυνη δήλωση, είναι το βιτριόλι που έριξε η κατηγορουμένη στην 35χρονη Ιωάννα. Αυτό προκύπτει από την κατάθεση του ιατροδικαστή Σωκράτη Τσαντήρη, ο οποίος μίλησε για τα συμπεράσματά του, με βάση την ποσότητα του θειικού οξέος που δέχθηκε το θέμα.


«Η αριστερή της πλευρά δέχτηκε μια μεγάλη ποσότητα. Όταν χρησιμοποιούμε κάτι σαν νεροπίστολο, φαίνεται ότι είναι μικρό το στόμιο. Ως ράντισμα με μικρό στόμιο πέφτει μια ποσότητα που θα τρέξει και θα υπάρχουν λωρίδες υγιούς δέρματος. Εν προκειμένω, το έγκαυμα ήταν ενιαίο και καθολικό. Διαβρώνει τα ρούχα, ακόμα και μέταλλα. Προκαλεί εγκαύματα κάτω από το δέρμα. Αρχικά έπεσε στα μαλλιά της, τα οποία το τράβηξαν σαν σφουγγάρι. Εδώ έριξε μια μεγάλη ποσότητα άπαξ από την αριστερή πλευρά», ανέφερε ο μάρτυρας.


Ο ίδιος εκτίμησε ότι η 36χρονη αιφνιδίασε την Ιωάννα. «Κατάλαβα ότι έπιασε το θύμα εξαπίνης και αυτό το τραύμα σε καθηλώνει αμέσως. Προκαλεί μια ανοιχτή πληγή - άρχισαν να διαβρώνονται τα όργανα. Μπόρεσε και την πλησίασε πάρα πολύ, ώστε να δεχτεί πολύ μεγάλη ποσότητα. Θεωρώ ότι το έριξε από μεγάλη φιάλη με μεγάλο στόμιο. Πρέπει να ήταν σαν κανάτα, γιατί έφυγε όλη η ποσότητα μαζί. Η φορά της κίνησης του δράστη ήταν από τα αριστερά του θύματος. Ήταν σε μεγάλη ποσότητα. Στοχεύτηκαν πρόσωπο και τράχηλος. Το πιθανότερο είναι ότι το πέταξε ευθεία».


Αναφερόμενος στη χημική ουσία που χρησιμοποιήθηκε, ο ιατροδικαστής είπε: «Όσον αφορά στη χημική ουσία, είναι εξαιρετικά διαβρωτική. Χρησιμοποιείται στη βιομηχανία. Το θύμα θα μπορούσε να έχει απωλέσει τις αισθήσεις του επιτόπου. Μπόρεσε και σηκώθηκε, παρά το σοκ, και περπάτησε για να καθαρίσει το οξύ. Κατά κάποιον μαγικό τρόπο, δεν το εξέπνευσε, ενώ έχει έγκαυμα περιτραυματικά. Θα μπορούσε να καταπιεί ακόμη και μια ελάχιστη ποσότητα. Αν είχε πιει ένα σφηνάκι, θα μπορούσε να οδηγηθεί στον θάνατο», ανέφερε. Και τόνισε ότι «ήταν πολύ γρήγορη η μεταφορά της στο νοσοκομείο».


Περιγράφοντας την προσπάθειά του να προμηθευτεί βιτριόλι για ερευνητικούς λόγους, εξήγησε ότι χρειάστηκε να δηλώσει την επαγγελματική του ιδιότητα, αλλά και να συμπληρώσει μια υπεύθυνη δήλωση και να εγκριθεί ο λόγος χρήσης. 


«Μπορεί να είναι άοσμο, αλλά αντιδρά άμεσα με το περιβάλλον. Και μόνο η εισπνοή της μυρωδιάς μπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήματα. Έχω αντιληφθεί τη βαριά σωματική βλάβη που έχει υποστεί. Για μένα ο κίνδυνος δεν έχει τελειώσει - δεν μπορεί να εκτίθεται στον ήλιο, δεν μπορεί να καταναλώνει φαγητά και υγρά», εξήγησε.


Εισαγγελέας: Θα μπορούσε να πεθάνει;


Τσαντήρης: Χωρίς να είσαι γιατρός, αντιλαμβάνεσαι ότι μπορεί να προκαλέσει θάνατο. Το γράφει στη συσκευασία του υγρού με κεφαλαία γράμματα. 


Ο κ. Τσαντήρης ανέφερε ότι ήταν πολύ μεγάλη συγκέντρωση του υγρού: 96%-98%. Συνήθως είναι 96% η ποσότητα - η συγκέντρωση και η απόσταση θα ήταν θανατηφόρα, επειδή, όμως, η τύχη παίζει έναν σημαντικό ρόλο. Πώς δεν έχασε τις αισθήσεις της από σοκ... Πώς δεν το κατάπιε; Και ευρέθη φαρμακείο δίπλα... Η θνησιμότητα είναι γύρω στο 21%. Αν ρίξεις γρήγορα νερό, πέφτει στο 8%. Τα χημικά εγκαύματα έχουν τη μεγαλύτερη θνησιμότητα και τις μεγαλύτερες βλάβες. Όποιος το έριξε έπρεπε να συνειδητοποιήσει ότι μπορούσε να σκοτώσει τον άλλον.


Πρόεδρος: Πώς το εξάγετε αυτό το συμπέρασμα;


Τσαντήρης: Από βιβλιογραφία. Με το οξύ ο οργανισμός αφυδατώνεται, τα τρώει όλα, νεκρώνει - εδώ είναι δίπλα στις καρωτίδες.


Δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής: Αν δεν είχε πάει δίπλα στο φαρμακείο, να πλυθεί;


Τσαντήρης: Θα είχε πεθάνει...

πηγή zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]