Μαγιορκίνης:Σημεία επιβράδυνσης και πιθανής σταθεροποίησης στην πανδημία Ο εμβολιασμός δεν αυξάνει την πιθανότητα των μεταλλαγμένων στελεχών.


 "Με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε μια μικρή αλλά σημαντική μείωση.


Συγκεκριμένα εντός της τελευταίας εβδομάδας καταγράφηκαν περίπου 9% λιγότερες διαγνώσεις από ότι την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε σημεία σταθεροποίησης με περίπου 2% λιγότερους θανάτους από ότι την προηγούμενη εβδομάδα.


Από την άλλη, ωστόσο, η πίεση στο σύστημα υγείας δείχνει κάποια σημεία επιβράδυνσης και πιθανής σταθεροποίησης. Συγκεκριμένα ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αυξήθηκε περίπου 8%. Λιγότερο από την προηγούμενη εβδομάδα λοιπόν είναι η αύξηση. Ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με τη νόσο παραμένει μεταξύ 250 και 300 ανά ημέρα, ενώ το ισοζύγιο εισιτήριων-εξιτηρίων συγκλίνει πάλι προς τη μονάδα.Συνολικά λοιπόν η επιδημία δείχνει σαφή σημεία σταθεροποίησης στην Ελλάδα και τάσεις συρρίκνωσης. Σημεία που ελπίζουμε να αποτυπωθούν και στο σύστημα υγείας σύντομα.


Θα πρέπει ακόμα, ωστόσο, να είμαστε επιφυλακτικοί γιατί η πορεία της επιδημίας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Βρισκόμαστε, λοιπόν, στη μεταβατική περίοδο όπου επιστρέφουν πολλοί από τις καλοκαιρινές διακοπές και αναμένεται μια διαφορετικού τύπου κινητικότητα από ότι τις προηγούμενες εβδομάδες.


Ωστόσο, βρισκόμαστε περίπου ένα μήνα μετά τον Ιούλιο, όπου εμβολιάστηκε το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων και συνεπώς αναμένουμε υψηλότερο τείχος ανοσίας τώρα, από ότι πιο πριν, σε αυτήν την κρίσιμη για την επιδημία ομάδα. "ανέφερε κατά τη  σημερινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πανδημία ο Καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνης.


Μία από τις ερωτήσεις που δέχθηκε ο καθηγητής αφορούσε στην αύξηση  των μεταλλάξεων από τότε που άρχισαν οι εμβολιασμοί   και κατά πόσοη  επιστημονική έρευνα πρέπει να εστιάσει σε φάρμακα κατά του ιού, αφού εκδηλωθεί η ασθένεια, αντί για την πρόληψη  ,με τον κ.Μαγιορκίνη να απαντά :


"Κατ’ αρχάς, το πρώτο μεταλλαγμένο στέλεχος το Α, έγινε πριν ξεκινήσει ο εμβολιασμός, το λεγόμενο, αυτό δηλαδή που ακολούθησε μετά η Δ, άρα λοιπόν δεν ισχύει αυτό, ότι ο εμβολιασμός αύξησε την πιθανότητα των μεταλλαγμένων.


Το Α έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν ακόμα ξεκινήσει ο εμβολιασμός. Το Δ έγινε στην Ινδία, όπου η εμβολιαστική κάλυψη ήταν ιδιαίτερα χαμηλή.


Τον τελευταίο καιρό ακούμε και για κάποια άλλα μεταλλαγμένα στελέχη, τα οποία αναπτύχθηκαν, δηλαδή το Β για παράδειγμα, στη Νότια Αφρική πριν έχουμε εμβολιασμό.


Το Γ η Βραζιλία όπου ο εμβολιασμός ήτανε πολύ χαμηλός. Θέλω να πω ότι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού, θετική συσχέτιση. Δηλαδή ο εμβολιασμός να αυξάνει την πιθανότητα των μεταλλαγμένων στελεχών.


Τώρα, όσον αφορά τη θεραπεία, είναι κάτι το οποίο εννοείται ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι ερευνητικοί οργανισμοί προσπαθούνε να βρούνε.


Το βασικό στοιχείο όμως που έχουμε και θα πρέπει να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας, όσον αφορά τις θεραπείες, είναι ότι στις οξείες λοιμώξεις οι οποίες εκτυλίσσονται μέσα μέρες, προς το παρόν δεν έχουμε πολύ αποτελεσματικά θεραπευτικά σχήματα.


Ακόμα και για τη γρίπη, η θεραπεία πρέπει να δοθεί πολύ νωρίς για να είναι αποτελεσματική και αυτό οφείλεται σε μηχανισμούς ασθένειας, οι οποίοι εξελίσσονται πολύ γρήγορα.


Δεν σημαίνει ότι δεν θα βρεθεί ποτέ η θεραπεία, αλλά όσες θεραπείες έχουμε, είναι σε οξείες λοιμώξεις, πρέπει να δοθούν πολύ νωρίς, ειδάλλως αργότερα δεν έχουν αποτελεσματικότητα.


Δεν έχουμε μεγάλες ελπίδες να σας πω την αλήθεια για θεραπευτικό σχήμα, αλλά αυτό δεν αποκλείεται να συμβεί."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]