Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα:Δύο χρόνια «Νέα Εποχή», δύο χρόνια χαμένα για τον τόπο



«Δυο χρόνια στο τιμόνι του δήμου, μια ‘’Νέα Εποχή’’. Δύο χρόνια με δημόσια παραδοχή ενός φτωχού απολογισμού. Απολογία μάλλον θα λέγαμε και παραδοχή της αναποτελεσματικότητας της διοίκησης». 

Αυτό τόνισε στην αρχική του τοποθέτηση στο δημοτικό συμβούλιο ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας, αναφερόμενος στον απολογισμό που έκανε η δημοτική αρχή την περασμένη εβδομάδα με αφορμή την συμπλήρωση δύο ετών από την ανάληψη των καθηκόντων της.

Στη συνέχεια στάθηκε σε δύο βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη διοίκηση της «Νέας Εποχής» αυτό το διάστημα. Τη δημοκρατική λειτουργία και την αποτελεσματικότητα.

Ως προς το πρώτο, ο κ. Μπέγκας θύμισε την πλήρη απαξίωση του κυρίαρχου οργάνου, του δημοτικού συμβουλίου, κατατάσσοντας τη δημοτική αρχή ως μια εκ των κορυφαίων τιμητών των αντιδημοκρατικών νομοθετημάτων Θεοδωρικάκου, αφού σε κάθε ευκαιρία αποδεικνύει την αλλεργία της στις δημοκρατικές διαδικασίες.

«Καθημερινά αποδεικνύετε επίσης και την έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας, με τελευταίο παράδειγμα την απόφαση καθορισμού διδάκτρων για τα ΑμεΑ στο Πνευματικό Κέντρο την οποία, μετά την κοινωνική κατακραυγή, σπεύσατε άρον – άρον να διορθώσετε», σημείωσε ο κ. Μπέγκας για να προσθέσει:

«Δε διαθέτετε όμως ούτε τη στοιχειώδη πολιτική σοφία να σεβαστείτε έστω προσχηματικά τη δημοκρατική λειτουργία των οργάνων και τους δημοκρατικά εκλεγμένους εκπροσώπους των πολιτών στις τοπικές κοινωνίες» φέρνοντας ως παράδειγμα την έγκριση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων μέσω της Οικονομικής Επιτροπής, αντί  του δημοτικού συμβουλίου, ενός θέματος που θα επιτύγχανε ευρείες συναινέσεις, καθώς και τις αντιδράσεις δύο προέδρων δημοτικών κοινοτήτων (Μαρμάρων και Αμφιθέας), οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για την απαξίωση με την οποία τους αντιμετωπίζει η δημοτική αρχή.

«Είναι πολλοί εκείνοι που θέλουν να αντιδράσουν με τον ίδιο τρόπο, αλλά  επιλέγουν να συνεχίσουν την προσπάθεια της συνεννόησης, για το καλό του τόπου τους. Αλλά αλήθεια, χωράνε στη δημοκρατία μας οι λογικές οι δικοί μας και οι άλλοι;», κατέληξε ο κ. Μπέγκας.

Σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητα της δημοτικής αρχής, ο επικεφαλής της παράταξης έκανε λόγο για μια επανάληψη του ίδιου αφηγήματος, το οποίο όμως δεν πείθει κανέναν.

«Για όλα φταίει η πανδημία, η γραφειοκρατία, η δυσλειτουργία των υπηρεσιών και φυσικά η ‘’ύπουλη’’ συμμαχία της αντιπολίτευσης, με ολίγη ανάληψη ευθύνης.

Αποκρύπτετε όμως συνεχώς τα νομοθετήματα λόγω covid που διευκολύνουν τη διαχείριση και διακίνηση πόρων, αποκρύπτετε επίσης τις δυνατότητες ευέλικτων διαδικασιών που συμβάλλουν στην αποτελεσματικότητα, από τη λήψη των αποφάσεων μέχρι την υλοποίηση.

Μιλάτε για γραφειοκρατία λες και είναι μια τροχοπέδη που δημιουργήθηκε ξαφνικά στις μέρες σας, λες και στα χρόνια της διοίκησή μας δεν ήρθαμε αντιμέτωποι με τα μνημόνια, τα capital control, τις υπερβολές με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τα σχεδόν τρία χρόνια αδυναμίας δημοπράτησης έργων λόγω της αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου», υπογράμμισε ο κ. Μπέγκας.

Ακολούθως, θύμισε τη δυσάρεστη για τη δημοτική αρχή αλλά και για τους πολίτες πραγματικότητα που έχει φέρει η «Νέα Εποχή» αυτά τα δύο χρόνια στο δήμο μας σε ότι αφορά τη διαρκή απώλεια πόρων ΕΣΠΑ, όπου είχαμε τα εξής «κατορθώματα»:

-Μη ένταξη της πρότασης για κυκλικό κόμβο στο ύψος του Πανηπειρωτικού Σταδίου. Μια πρόταση που επεξεργαστήκατε αποκλειστικά στη δική σας περίοδο.

-Κεντρική πλατεία

-Ποδηλατόδρομος Μάτσικας – Πέραμα

-Οδοφωτισμός με λαμπτήρες LED 

Κι όλα αυτά την ίδια στιγμή που κινδυνεύουν να απολέσουν την χρηματοδότηση μια σειρά έργα που η δημοτική αρχή τα βρήκε ώριμα όπως ο δακτύλιος της πόλης, το πολιτιστικό πάρκο στις παλιές στρατιωτικές φυλακές, το ανοιχτό κέντρο εμπορίου, το κέντρο για το παιδί στο πρώην άσυλο ανιάτων, ακόμα και η επέκταση του βιολογικού για την οποία υπογράφηκε μεν σύμβαση δεν έχουμε εικόνα όμως πότε θα ξεκινήσει το έργο.

«Η λίστα είναι μακρά και το αριθμητικό άθροισμα της απώλειας πόρων τρομάζει, αλλά για εσάς φταίει πάντα η αντιπολίτευση. Αλήθεια που σας εμπόδισε να κάνετε τη δουλειά σας αναρωτιέμαι; Επειδή είχαμε διαφορετική άποψη σε δύο σημαντικά ζητήματα, τη διαχείριση απορριμμάτων και τη μέθοδο υλοποίησης του έργου των λαμπτήρων led;  Και για να σας προλάβω, στα σενάρια συνομωσίας που θα προφασιστείτε. Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης καταψήφισαν τις απόψεις σας στα δύο αυτά ζητήματα έχοντας το δικό τους σκεπτικό η καθεμία. Αυτό στο οποίο συμφώνησαν ήταν ότι διαφωνούσαν με τη δική σας άποψη», επισήμανε ο κ. Μπέγκας.

Κλείνοντας, κι αφού ανέφερε ότι «η αναποτελεσματικότητα της δημοτικής αρχής βαραίνει μόνο την ίδια» και πως «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα έχουν κοντά ποδάρια», ζήτησε εξηγήσεις από το δήμαρχο για τη νέα καθυστέρηση στη μεταστέγαση του νηπιαγωγείου που έφυγε από την Παπαζόγλειο και του ΣΑΠ, καθώς ο ίδιος προσωπικά δήλωνε ότι θα κερδίσει το στοίχημα και τη φετινή χρονιά θα είχε ολοκληρωθεί η μεταφορά του.

Εξηγήσεις  ζήτησε εκ μέρους και των κατοίκων των Λιγγιάδων για τα χρήματα που δώρισε η Γερμανική Πρεσβεία προκειμένου να υλοποιηθούν έργα πολιτισμού στην περιοχή, από τα οποία λόγω της ανικανότητας της δημοτικής αρχής να τρέξει ένα έργο της τάξη των 50.000 ευρώ μέρος αυτών επιστρέφεται, ενώ αναρωτήθηκε αν το εργοτάξιο έχει λάμπες για να αντικαταστήσει όσες έχουν φθαρεί, μιας και οι διαμαρτυρίες πολιτών είναι συνεχείς καθώς και γιατί τα λιγοστά έργα του συμμετοχικού προϋπολογισμού «κουτσουρεύονται».

Τέλος, εξέφρασε την απορία του για τις ενέργειες της δημοτικής αρχής για το Πάρκο Πυρσινέλλα, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Απορώ τι είναι αυτό που διαφημίζετε; Δύο χρόνια για να συνεχίσετε, ως οφείλατε, κάποιες διεκπεραιωτικές διαδικασίες, προσπαθώντας να σπρώξετε στη σφαίρα της λήθης τον αγώνα της δημοτικής μας αρχής για την ανάκτησή του, εξαιτίας τραγικών παραλείψεων που προήλθαν από σημερινούς σας συνεργάτες; Η πραγματικότητα κύριε Δήμαρχε σας προσγειώνει απότομα. Θα πω μόνο τούτο και θα κλείσω: Κρίμα για τον τόπο».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]