Ιωάννινα «ΑΚΟΥΩ – ΑΓΓΙΖΩ –ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ»: ένα μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα για άτομα με προβλήματα όρασης

 Οικομουσείο Ζαγορίου


«ΑΚΟΥΩ – ΑΓΓΙΖΩ –ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ»: ένα μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα για άτομα με προβλήματα όρασης 


Εκδήλωση αποτίμησης του προγράμματος 



Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021


Στις 18:30 μ. μ. 


Αρχοντικό Μίσιου, Ασωπίου 9, Ιωάννινα 


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ



Το Οικομουσείο Ζαγορίου,  με έδρα τα Άνω Πεδινά Ζαγορίου, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής του πολιτικής για το έτος 2020 – 2021, σας προσκαλεί στην τελική εκδήλωση αποτίμησης του μουσειοπαιδαγωγικού προγράμματος «Ακούω – Αγγίζω – Αισθάνομαι», η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Αρχοντικό Μίσιου στα Ιωάννινα. Η δράση υλοποιείται με την ευγενή υποστήριξη και χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου.




Εκδήλωση

Το πρόγραμμα «Ακούω – Αγγίζω – Αισθάνομαι» αποτελεί μια ξενάγηση ερμηνείας που συμπεριλαμβάνει έναν ηχοπερίπατο εκπαιδευτικού χαρακτήρα, στα «in situ» πολιτισμικά και φυσικά τοπία του Ζαγορίου. Ως αντικείμενο της έρευνας και δράσης του προγράμματος επιλέχθηκαν τρία πέτρινα γεφύρια του Ζαγορίου (Γεφύρι Κόκκορου, Γεφύρι Καλογερικό ή του Πλακίδα και το Γεφύρι του Μύλου στους Κήπους), εύκολα προσβάσιμα στα άτομα με προβλήματα όρασης. Οι 3D απεικονίσεις της γεωμορφολογίας της διαδρομής και των γεφυριών θα λειτουργήσουν ενισχυτικά, δίνοντας τη δυνατότητα μέσω της αφής, να γίνουν αντιληπτά στα άτομα με προβλήματα όρασης τα μεγάλης κλίμακας μνημεία.

Αναλυτικότερα, στο Αρχοντικό Μίσιου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις μακέτες των γεφυριών και να ακούσουν εισηγήσεις σχετικά με το ζήτημα της ευαισθητοποίησης και της προσβασιμότητας των ατόμων με προβλήματα όρασης τόσο στους μουσειακούς χώρους, όσο και στο κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι. Τέλος, μετά τις εισηγήσεις θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση με τους: Μαρία Γκούβα (φωνή) και Παναγιώτη Σάκκουλα (λαούτο).

Ειδικότερα, αυτή η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2021, με τη φετινή θεματική, «Κληρονομιά ανοιχτή σε όλους (Heritage: All Inclusive), που απευθύνεται σε ένα ποικιλόμορφο κοινό διαφορετικής εθνικότητας, φυλής, ηλικίας, θρησκείας, κοινωνικο-οικονομικής τάξης, φυσικής κατάστασης, σεξουαλικού προσανατολισμού, διαφορετικής εκπαίδευσης, εμπειριών και προοπτικών.

Πρόγραμμα Εκδήλωσης (27/09/2021)


18:30: Προσέλευση του κοινού και απαραίτητος έλεγχος πιστοποιητικών εμβολιασμού/rapid test.


18:45: Καλωσόρισμα και Χαιρετισμοί 

Παναγιώτα Κουτσούκου, Οικομουσείο Ζαγορίου, Πρόεδρος Οικομουσείου Ζαγορίου

Βασίλης Κασκάνης, Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας, Προϊστάμενος Υπηρεσίας

Έλενα Σταύρου, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών Β/Δ Ελλάδας 


19:00: Έναρξη Εισηγήσεων


19:00 «Παρουσίαση του μουσειοπαιδαγωγικού προγράμματος «Ακούω – Αγγίζω – Αισθάνομαι»

Έλενα Ζιάβρα, Αρχαιολόγος – Μουσειολόγος, Υπεύθυνη Μουσειοπαιδαγωγικών Προγραμμάτων του Οικομουσείου Ζαγορίου

Ιάσων Πανταζής, Αρχιτέκτονας – Μηχανικός, Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας FabLab Ioannina

Δημήτρης Καραγεώργος, Μουσικοσυνθέτης-Ερευνητής-Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ακουστικής Οικολογίας.


19:15 «Προσβασιμότητα για όλους στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου», 

Αλεξάνδρα Παπιγκιώτη, Σύμβουλος Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου 

Σοφία Στάρα, Οικοξεναγός Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου





19:25 «Ισότητα – Στήριξη – Πρόσβαση για όλους τους φοιτητές»

Λουκία Χρυσάφη, Βιβλιοθηκονόμος, Υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Προσβασιμότητας, Μονάδα Προσβασιμότητας και Κοινωνικής Στήριξης Φοιτητών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων


19:35 «Πολιτιστική και φυσική κληρονομιά: Οικοδομώντας γέφυρες συνεργασίας και εκπαίδευσης για την προσβασιμότητα και τη συμπερίληψη ατόμων με αναπηρία» 

Χαρά Κανάρη, Μουσειοπαιδαγωγός, Εκπαιδευτικός Ειδικής Εκπαίδευσης, Επίκουρη καθηγήτρια, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης


19:45 «Μιχαήλ Αναγνωστόπουλος: Από τα Βουνά του Παπίγκου στη σχολή τυφλών Perkins της Βοστώνης» 

Χαρητάκης Ι. Παπαϊωάννου, Συντονιστής Γεωπάρκου Βίκου -Αώου /Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε



Μετά το τέλος των εισηγήσεων θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση με δύο νέα μουσικά ταλέντα, τη Μαρία Γκούβα (φωνή) και τον Παναγιώτη Σάκκουλα (λαούτο).


Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαιτέρως! 


Ποιοι είμαστε; 


Το Οικομουσείο Ζαγορίου υφίσταται από το φθινόπωρο του 2014 και αποτελεί ένα ανοιχτό μουσείο, γεωγραφικά προσδιορισμένο και κοινωνικά προσανατολισμένο με κύριο στόχο τη διατήρηση, μελέτη και ανάδειξη της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς του Ζαγορίου μέσα από συμμετοχικές και κοινωνικές δράσεις, που προσανατολίζονται στην ενδογενή και βιώσιμη τοπική ανάπτυξη.


Το Οικομουσείο Ζαγορίου μέσα από τις δράσεις του συμβάλλει δυναμικά στην πολιτισμική επικοινωνία, την προσβασιμότητα και ιδιαίτερα στην προσέλκυση των ανθρώπων με προβλήματα όρασης. 


Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στην παρακάτω φόρμα λόγω των περιορισμένων θέσεων:


https://docs.google.com/forms/d/1fWp5-fh-vcHJW2IdVyY7tsg3eO8axpoJNBHVQm6xrOo/edit 


Θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα έναντι του COVID-19,  βάσει της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης Δ1α/ΓΠ.οικ. 55400/2021 - ΦΕΚ 4206/Β/12-9-2021









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]