Ανακοίνωση -διαμαρτυρία των Οδοντιατρικών Συλλόγων Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας


Τα νέα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊούSARS-CoV-2στο σύνολο της Επικράτειας, όπως δημοσιεύθηκαν στο Φ.Ε.Κ. 04.09.2021 αναφέρουν : 


- Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για επεμβατική εξέταση ή για εξέταση που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών(rapidtest) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την εξέταση. 


- Οι πλήρως εμβολιασμένοι, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 10 και οι νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 10, συνοδοί ασθενών υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapidtest) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την είσοδό τους σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας. 


- Οι μη εμβολιασμένοι συνοδοί ασθενών, υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την είσοδό τους σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας. Στις ανωτέρω περιπτώσεις, τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων επιβεβαιώνονται μέσω της ειδικής εφαρμογής Covid Free GR του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 (Α΄ 118).


Οι Οδοντίατροι που εργάζονται σε ιδιωτικές και δημόσιες δομές οδοντιατρικής φροντίδας τηρούν στο έπακρο τις οδηγίες που εξέδωσε η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, αρχής γενομένης από το Μάρτιο 2020 και με τελευταία επικαιροποίησητο Σεπτέμβριο 2021.  Σε αυτές περιγράφεται αναλυτικά η παροχή περίθαλψης σε εμβολιασμένους και μη, νοσήσαντες, νοσούντες και συμπτωματικούς ασθενείς.

Το πρωτόκολλο θεραπείας που έχει προταθεί και υιοθετηθεί από το σύνολο του οδοντιατρικού προσωπικού της χώρας (αραιά ραντεβού, επαρκής χρόνος μεταξύ των συνεδριών για απολύμανση χώρου, συχνός αερισμός οδοντιατρείου, απουσία συνοδών, αποστάσεις στην αίθουσα αναμονής κ.ά.) προστατεύει ασθενείς και θεράποντες από την διασπορά της νόσου.


Η παραγωγή αερολύματος είναι συνυφασμένη με το μεγαλύτερο μέρος των οδοντιατρικών επεμβάσεων. Εξαιτίας αυτής της ιδιαιτερότητας, με την έλευση της πανδημίας COVID-19, θεσπίσαμε και το προαναφερθέν πρωτόκολλο, ώστε να προασπίσουμε την υγεία ημών και των συμπολιτών μας.


Αντιμετωπίζουμε, εδώ και δεκαετίες όμως άπαντες τους ασθενείς μας ως δυνητικούς φορείς μολυσματικών ασθενειών. Αντιλαμβανόμαστε τη δυσκολία της παρούσας κατάστασης, αλλά με την ίδια λογική θα έπρεπε να ζητάμε υποχρεωτικά αρνητικούς ελέγχους ηπατίτιδας, HIV, H1N1 και άλλων λοιμώξεων.


Τέλος, η συντριπτική πλειοψηφία των Οδοντιάτρων και του προσωπικού των οδοντιατρείων έχει πλήρως εμβολιασθεί και ταχθεί υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών με όσα αυτό συνεπάγεται για τη συνεισφορά του κλάδου στην αντιμετώπιση της πανδημίας.


Για τους παραπάνω λόγους θεωρούμε τουλάχιστον άστοχο έως περιττό να φορτίσουμε επιπλέονοικονομικά και διαδικαστικά τους ασθενείς με τη διενέργεια rapidtest 48ώρου προ της προσέλευσής τους στο οδοντιατρείο, ανεξαρτήτως αν έχουν εμβολιασθεί κατά της COVID-19.

Ζητούμε τη διόρθωση της διάταξης και την εφαρμογή της ως προαιρετικής για την προσέλευση των ασθενών μας.Με τιμή,
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο.Σ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ                       ΔΗΜΗΤΡΗΣ Β. ΚΗΤΤΑΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο.Σ. ΑΡΤΑΣ                              ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΟΥΤΣΙΚΟΥ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο.Σ. ΠΡΕΒΕΖΑΣ                ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΜΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο.Σ. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ                ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΙΤΣΑΤΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]