ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Εκδήλωση Αλληλεγγύης των Σωματείων του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων:Μαζική η συμμετοχή εργαζομένων από κάθε κλάδο !Αφιέρωμα στον Σταύρο Καψάλη (βίντεο)


Χιλιάδες Γιαννιώτες κατέκλυσαν την κεντρική πλατεία της πόλης εχθές το βράδυ συμμετέχοντας στην 9η εκδήλωση αλληλεγγύης 10 εργατικών Σωματείων της δύναμης του εργατικού κέντρου. 
Η φετινή εκδήλωση με θέμα «Οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς - οργάνωση στο σωματείο» πραγματοποιήθηκε με στόχο την στήριξη της λειτουργίας των Λαϊκών Μαθημάτων Αλληλεγγύης, του Εργατικού Αθλητικού Συλλόγου «Μαχητής» και συνολικότερα της δράσης των Σωματείων.
Για την επιτυχία της εκδήλωσης οργανώθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες από τα σωματεία μία πλατιά καμπάνια σε χώρους δουλειάς και γειτονιές με επίκεντρο της συζήτησης την ανάγκη οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς, μαζικοποίησης των Σωματείων. 
«Χιλιάδες λαού στηρίζουν τη δράση των Σωματείων»
Σε ανακοίνωση του το Εργατικού Κέντρο Ιωαννίνων για την επιτυχία της χθεσινής εκδήλωσης επισημαίνει ότι αποτελεί «παρακαταθήκη η μαζική συμμετοχή στην προσπάθεια των Σωματείων να πατήσουν πόδι σε κάθε χώρο δουλειάς, να μαζικοποιήσουν τις γραμμές τους».
Στη συνέχεια τονίζει ότι «Η μαζική συμμετοχή εργαζομένων από κάθε κλάδο, η σημαντική παρουσία της νεολαίας, επιβεβαιώνει την επιλογή του οργανωμένου συνδικαλιστικού κινήματος να σηκώσει το βάρος του αγώνα για την υπεράσπιση των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων της εργατικής τάξης του νομού, να θέσει σε πρώτο πλάνο τα σύγχρονα δικαιώματα στην υγεία, τον πολιτισμό, τον ελεύθερο χρόνο».
«Οι διοικήσεις των Σωματείων του Εργατικού Κέντρου πρέπει τώρα με σχέδιο και μεθοδικότητα να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που αναδεικνύονται, να ενισχυθεί η οργάνωση σε κάθε χώρος δουλειάς, να ανατραπεί στην πράξη η άσχημη κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα. Ο εκφοβισμός των εργαζομένων από τις δυνάμεις της εργοδοσίας με τη στήριξη των κυβερνήσεων της, μόνο μέσα από μαχητικά ταξικά προσανατολισμένα σωματεία μπορεί να αντιμετωπιστεί».
Παράλληλα δεικτικά τονίζεται ότι «η οργανωμένη πειθαρχημένη συμμετοχή χιλιάδων Γιαννιωτών στην εκδήλωση αλληλεγγύης για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σε συνθήκες πανδημίας, με την υποδειγματική τήρηση των μέτρων προστασίας, αποδεικνύει και τις σοβαρές ευθύνες της Κυβέρνησης στη διαχείριση της Δημόσιας Υγείας, στην διάλυση της κοινωνικής ζωής του λαού» και συνεχίζει «δεν είναι η ατομική ευθύνη που λείπει από το λαό. Είναι τα ολοκληρωμένα μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας, με μαζικούς διορισμούς υγειονομικών σε όλες τις βαθμίδες, στα σχολεία, στους μεγάλους χώρους δουλειάς. Είναι όλα αυτά που διεκδικούν μήνες τώρα τα εργατικά σωματεία και αρνείται η κυβέρνηση να υλοποιήσει».
Η Διοίκηση του εργατικού κέντρου χαιρετίζοντας την μαζική συμμέτοχή μουσικών του νομού τονίζει ότι «είμαστε στο πλευρό των μουσικών της τάξης μας, που με ανιδιοτέλεια έδωσαν βροντερό παρών εχθές, τραγουδώντας τα βάσανα και τις χαρές μας. Οι τρεις γενιές μουσικών της ηπειρωτικής παραδοσιακής μουσικής που παρέλασαν από την εξέδρα της εκδήλωσης αλληλεγγύης, πήραν την σκυτάλη από τον δεξιοτέχνη του κλαρίνου Σταυρού Καψάλη στον αγώνα να διατηρηθεί ζωντανή η λαϊκή παράδοση της Ηπείρου σε πείσμα όλων όσων αντιμετωπίζουν τον πολιτισμό ως εισπράξεις στα σεντούκια του τουριστικού κεφαλαίου. Κανένας μόνος, δίνουμε το χέρι σε όποιον θέλει να σηκώσει κεφάλι».
Εκατοντάδες μέλη των σωματείων δούλεψαν με μεράκι για την επιτυχία
Τόσο στην ίδια την εκδήλωση, όσο και κατά την διάρκεια της προετοιμασίας εκατοντάδες ήταν τα μέλη των πρωτοβάθμιων σωματείων που με μεράκι και εθελοντική δουλειά έστησαν μία υποδειγματική εκδήλωση.
Στο χώρο της κεντρικής πλατείας λειτούργησε βιβλιοπωλείο, περίπτερα των εργατικών σωματείων, του Εργατικού Αθλητικού Συλλόγου «Μαχητής», των Λαϊκών Μαθημάτων Αλληλεγγύης ενώ μέσω προτζέκτορα προβλήθηκαν στιγμιότυπα από την κινηματική δράση των συνδικαλιστικών οργανώσεων. 
Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη λειτουργία των λαϊκών μαθημάτων αλληλεγγύης, ενώ δεν έλειψαν οι πρώτες εγγραφές για τη νέα σχολική χρονιά. Αντίστοιχα κλιμάκιο συνδικαλιστών του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων τόσο στο περίπτερο του, όσο και με συζητήσεις στο χώρο πραγματοποίησε δεκάδες νέες εγγραφές μελών. Παράλληλα στο χώρο διακινούνταν λαχειοφόρος αγορά με είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.  

Υποδειγματικά υγειονομικά μέτρα ατομικής και συλλογικής προστασίας
Οι διοργανωτές με κατάλληλη διάταξη των τραπεζοκαθισμάτων διασφάλισαν επαρκείς  αποστάσεις. Η χωροθέτηση της πλατείας σε 8 ξεχωριστές ενότητες, με την καθεμία να διαθέτει δικό της σημείο εξυπηρέτησης επανδρωμένα από μέλη εθελοντές των σωματείων, η χρήση μάσκας και η παρουσία αντισηπτικών διασφάλισαν την οργανωμένη υποδοχή των χιλιάδων επισκεπτών αποδεικνύοντας ότι δεν είναι η ατομική ευθύνη που λείπει στους Γιαννιώτες. 
Κάνουμε πράξη το σύνθημα κανένας μόνος στην επίθεση του κεφαλαίου
Την εκδήλωση άνοιξε η Γιώτα Γρηγοριάδου μέλος της διοίκησης του Σωματείου Ιδιωτικής Εκπαίδευσης Ιωαννίνων για να τονίσει ότι η μαζική συμμετοχή αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη της στήριξης των Γιαννιωτών στη δράση των εργατικών σωματείων.
Ακολούθησε κεντρική ομιλία εκ μέρους της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου από την Χριστίνα Τουλκιαρίδου πρόεδρο του σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων που επισήμανε ότι: «η αγωνιστική δράση όλου του προηγούμενου διαστήματος ήταν αυτή που απέτρεψε τη σιγή νεκροταφείου που ήθελε από την αρχή να επιβάλει η κυβέρνηση ώστε να μην κουνιέται φύλλο, όποιος κουνιέται να του ΄΄κόβει΄΄ το κεφάλι ή να ταυτίζεται με τους συνωμοσιολόγους και τους ΄΄ψεκασμενους΄΄». Στη συνέχεια τόνισε την παρακαταθήκη του αγώνα του λαού της βόρειας Εύβοιας που μέσα από τη σκληρή μάχη με τις φλόγες απέδειξε στην πράξη πώς «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό» για να επικεντρωθεί στην ανάγκη οι εργαζόμενοι να ξεπεράσουν φόβους και αναστολές, τώρα να μετρηθούν βήματα στην οργάνωση στο χώρο δουλειάς στη μαζικοποίηση των σωματείων.
Αφιέρωμα μνήμης στον μεγάλο μουσικό Σταυρό Καψάλη

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυνε ο  Μίλτος Διαμάντης πρόεδρος του Σωματείου Μουσικών Ιωαννίνων «Η αλληλοβοήθεια». Τόνισε χαρακτηριστικά «Βλέποντας σήμερα όλο αυτόν τον κόσμο, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που πάρθηκαν, με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσαν να γίνουν τα πανηγύρια και οι εκδηλώσεις. Δυστυχώς όμως οι μουσικοί είναι για δεύτερη σεζόν δίχως δουλειά και σίγουρα είμαστε από τους κλάδους που δεν εργάστηκε σχεδόν καθόλου όλο αυτό το διάστημα και οι επόμενοι μήνες είναι πολύ δύσκολοι». 

«Η σημερινή όμως εκδήλωση γίνεται για έναν ακόμη λόγο. Για να τιμήσουμε έναν μεγάλο μουσικό της Ηπείρου τον Σταύρο Καψάλη. Δεν χρειάζονται συστάσεις για αυτόν τον μεγάλο μουσικό που άφησε τη δική του σφραγίδα στη μουσική παράδοση της Ηπείρου. Εκτός από μεγάλος καλλιτέχνης τον διέκρινε η απλότητα σαν άνθρωπο. Δυστυχώς όμως έφυγε πολύ νωρίς και είχε να προσφέρει πολλά ακόμη στην παράδοση που υπηρέτησε για δεκαετίες».
Ακολούθησε οπτικό - αφηγηματικό αφιέρωμα στον μεγάλο μουσικό της Ηπείρου το Σταύρο Καψάλη που επιμελήθηκαν οι εκπαιδευτικοί Τόκας Τάσος και Βασίλης Παπαγεωργίου. Στο χώρο παρευρέθηκαν η οικογένεια του Σταυρού Καψάλη ενώ οι δύο γιοι του Γιάννης και Χρόνης τίμησαν την εκδήλωση με την συμμετοχή τους στα μουσικά σχήματα που ακολούθησαν.
Ιδιαίτερη στιγμή στην βραδιά η παρουσία όλων των μουσικών και τραγουδιστών στην κεντρική εξέδρα της εκδήλωσης αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκόμενων. Επισημαίνεται ότι η παρουσία των μουσικών και τραγουδιστών στην εκδήλωση ξεπέρασε ακόμη και της αρχικές δηλώσεις των διοργανωτών.
Χαρακτηριστική του κλίματος ανάμεσα στους συμμετέχοντες μουσικούς είναι η δήλωση του τραγουδιστή Νίκου Δάσκαλου. «Συμμετέχω σε αυτή την εκδήλωση σχεδόν όλες τις χρονιές γιατί το νόημα της είναι η αλληλεγγύη, η στήριξη των ανθρώπων της τάξης μας. Αυτό είναι που με συγκινεί και για αυτό βρίσκομαι εδώ και τραγουδάω. Η φετινή χρονιά είναι αφιερωμένη στον συνάδελφό μας τον Σταύρο τον Καψάλη οποίος απόψε θα ήταν κι αυτός εδώ, όπως τις άλλες χρονιές και αυτός είναι ο δεύτερος λόγος που είμαι εδώ απόψε». 







                                                                Οικογένεια Καψάλη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]