Εμπρησμοί: Ατιμωρησία δείχνουν οι αριθμοί - Μόλις 564 καταδίκες σε 19.712 συλλήψεις από το 2000

 


Το καθεστώς ατιμωρησίας που επί δεκαετίες διέπει την αντιμετώπιση των εγκλημάτων εμπρησμού αποτυπώνεται στα στοιχεία και τις υποθέσεις που έφθασαν στη Δικαιοσύνη τα 20 τελευταία χρόνια.


Το μέγεθος των καταστροφών και το εύρος των πυρκαγιών που έχουν καταστρέψει σχεδόν τα 2/3 του φυσικού πλούτου της χώρας τις δύο τελευταίες δεκαετίες, έχουν βυθίσει στο πένθος εκατοντάδες οικογένειες, και καταστρέψει ολοσχερώς χιλιάδες περιουσίες, στην πλειονότητα τους είναι έργο εμπρηστών από αμέλεια ή πρόθεση.

Παρόλα αυτά, εδώ και χρόνια παρά το γεγονός ότι οι διωκτικές αρχές εντόπιζαν και συνελάμβαναν τους υπαίτιους, αυτοί αντιμετωπίζονταν με χαρακτηριστική επιείκια από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή από 50 εισαγγελίες και 45 πρωτοδικεία σε όλη τη χώρα, από το 2000 και μετά διώχθηκαν για εμπρησμούς 19.712 άτομα.


Και ενώ στις περιπτώσεις εμπρησμού από αμέλεια οι δράστες αφήνονταν συνήθως ελεύθεροι, με την επιβολή χρηματικού προστίμου, την ίδια ποινική αντιμετώπιση από τις δικαστικές αρχές είχαν και οι εμπρηστές από πρόθεση.


Ελάχιστες οι καταδίκες, την τελευταία 20ετία

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την τελευταία 20ετία από τις σχεδόν 20.000 συλλήψεις, (19.712) μόλις 564 καταδικάστηκαν. Δηλαδή ποσοστό 2.5% περίπου, των συνολικών περιπτώσεων.



Η τραγωδία στο Μάτι και το φετινό καταστροφικό καλοκαίρι

Η τραγωδία στο Μάτι, όπου τουλάχιστον 102 συνάνθρωποί μας, έχασαν άδικα τη ζωή τους και κατόπιν οι καταστροφικές πυρκαγιές φέτος στην Αττική, τα Γεράνια Όρη, το Όρος Πατέρα, την Εύβοια, την Ηλεία και την Αρκαδία, που εκτός από πολλές κατεστραμένες περιουσίες κατοίκων αποτέφρωσαν περισσότερα από 1.2 εκατομμύρια στρέμματα δάσους, φαίνεται ότι θορύβησαν την Κυβέρνηση και την Ελληνική Δικαιοσύνη, με τους αρμόδιους φορείς ν΄ αλλάζουν τον τρόπο αντιμετώπισης των εμπρηστών.


Φυλακίσεις ακόμα και για εμπρησμό από αμέλεια, επιβλήθηκαν φέτος, μετά την αυστηροποίηση των ποινών.

Από τις φετινές συλλήψεις εμπρηστών από πρόθεση, μόνο στην Αθήνα, τέσσερα άτομα κατέληξαν στη φυλακή, ενώ ακόμα και στις περιπτώσεις εκείνες που οι κατηγορίες οι οποίες τους βάρυναν ήταν χαμηλής ποινικής αξιολόγησης –δηλαδή πλημμελήματα– οι καταδίκες από το Πρωτοδικείο Αθηνών (Αυτόφωρο) ήταν πέντε χρόνια φυλακή και "μέσα".

Η στροφή των δικαστικών αρχών, όπως εκφράστηκε φέτος το καλοκαίρι από την Εισαγγελία της Αθήνας, αλλά και από άλλες εισαγγελίες, στην αντιμετώπιση των συλληφθέντων για εμπρησμούς, χωρίς αμφιβολία υπήρξε απότοκο της ανάγκης να αντιμετωπιστούν διαφορετικά οι υπεύθυνοι, όποιοι κι αν είναι, και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η νομοθετική πρωτοβουλία που έχει ήδη αναληφθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης για αυστηροποίηση της νομοθεσίας, ώστε οι υπεύθυνοι για τις φωτιές να τιμωρούνται για κακούργημα σε κάθε περίπτωση.


Οι νέες ρυθμίσεις που ήδη έχουν παρουσιαστεί στο πλαίσιο των αλλαγών για τον νέο Ποινικό Κώδικα από τον υπουργό Κωνσταντίνο Τσιάρα βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη Βουλή, όπου θα οδεύσουν το πιθανότερο μέσα στον Σεπτέμβριο.


Πηγή: kathimerini.gr

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]