ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Zητούνται εναερίτες -Τεχνικοί τηλεπικοινωνιών

  Η εταιρεία Epirus Elettronica με έδρα τα Ιωάννινα ζητά εναερίτες κινητής τηλεφωνίας -τεχνικούς τηλεπικοινωνιών για έργα στην Ήπειρο και...

30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τρίτη δόση για τους άνω των 60 και τους υγειονομικούς


 "Στις  30 Σεπτεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών και οι υγειονομικοί που έχουν περάσει 6 μήνες από την ημερομηνία εμβολιασμού τους με τη δεύτερη δόση καθώς και την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός στις μονάδες χρόνιας φροντίδας ηλικιωμένων  από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ.Η αναμνηστική δόση δεν είναι υποχρεωτική άρα ο εμβολιασμός θεωρείται ολοκληρωμένος αν έχουν γίνει οι 2 δόσεις ή η μία δόση με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Jonhsnon και αποτελεί ισχυρή σύσταση για να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η προστασία.Η λίστα για τους δικαιούχους με την τρίτη δόση μόλις παρέρχεται εξάμηνο από την ημερομηνία  της δεύτερης δόσης θα ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα (ανανέωση 3 ή 4 φορές το μήνα )έτσι ώστε οι δικαιούχοι που κλείνουν 6 μήνες από τη δεύτερη δόση να μπορούν να κλείνουν ραντεβού για την τρίτη ."ανέφερε νωρίτερα κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για τον εμβολιασμό ο Μάριος Θεμιστοκλέους .
Σχετικά με την τρίτη δόση η κ.Θεοδωρίδου ανέφερε:

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, αξιολογώντας τα υπάρχοντα δεδομένα μέχρι σήμερα, έκανε μία θετική γνωμοδότηση υπέρ πρώτον του εμβολιασμού με τρίτη δόση του εμβολίου των ανοσοκατεσταλμένων ατόμων που, όπως γνωρίζετε, ήδη έχει αρχίσει να εφαρμόζεται από την προηγούμενη εβδομάδα.

Θυμίζω ότι στην αρχή του εμβολιαστικού προγράμματος, βασικός παράγων για την προτεραιοποίηση ήταν η ηλικία των ατόμων, αναγνωρίζοντας ότι η ηλικία αποτελούσε ένα σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τη νόσο.

Έτσι λοιπόν και με το ενδεχόμενο της χορήγησης της 3ης δόσης, τα άτομα τα οποία παίρνουν σειρά για να εμβολιαστούν με την 3η δόση είναι τα ηλικιωμένα άτομα που είναι σε Μονάδες Φροντίδας, όπως και τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

Ο αυξημένος κίνδυνος για τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, αποτυπώνεται και με επιδημιολογικά στοιχεία τα οποία μας δίνει και ο ΕΟΔΥ και με οροεπιδημιολογικές ανοσολογικές μελέτες.

Επειδή αναφέρθηκα στα επιδημιολογικά, ενδεικτικά να πω ότι η ποσοστιαία ηλικιακή κατανομή των ασθενών ηλικίας 60 έως 79 ετών σε ειδικές κλίνες ΜΕΘ την 37η εβδομάδα άγγιζε τα 59,02%, ενώ αντιστοίχως οι θάνατοι σε αυτή πάλι την ομάδα των 60-79, είναι στο 48%.

Επομένως βλέπουμε μια σημαντική επιβάρυνση από την λοίμωξη, από την Covid σε αυτή την ηλικία.

Ως προς τις ανοσιακές μελέτες- έχουμε αξιόλογες μελέτες που έχουν γίνει στη χώρα μας και από το Ιατρικό Τμήμα Πανεπιστημίου της Λάρισας αλλά και το ΕΚΠΑ των Αθηνών- φαίνεται ότι η χημική ανοσία και η κυτταρική με την πάροδο του χρόνου εκπίπτει και η έκπτωσή της είναι ιδιαίτερα σημαντική σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά τα δεδομένα, η ομάδα άνω των 60 ετών έχει τα κριτήρια που δείχνουν ότι χρειάζεται μια ενίσχυση με μια 3η δόση.

Τρίτος παράγων, που μπορεί να επηρεάσει τη χορήγηση της 3ης δόσης, είναι όπως προανέφερα η αυξημένη έκθεση. Και εδώ το κύριο παρών το δίνουν οι υγειονομικοί.

Με βάση τα δεδομένα που έχουμε και τα επιδημιολογικά αλλά και τα ορολογικά, όντως οι υγειονομικοί έχουν αυξημένο κίνδυνο και μια μελέτη που έγινε πρόσφατα δείχνει ότι η μετάλλαξη Δ μπορεί να μεταβάλει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων Covid ως προς την ασυμπτωματική ή ολιγοσυμπτωματική λοίμωξη, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη μείωσης της λοίμωξης και των ασυμπτωματικών νόσων στους υγειονομικούς για να περιοριστεί η μετάδοση τόσο στο περιβάλλον της ανοσίας όσο και στο εργασιακό.

Η τρίτη, λοιπόν, κατηγορία που χορηγείται η τρίτη δόση του εμβολίου, μετά από 6 έως 8 μήνες από την χορήγηση της δεύτερης δόσης, είναι οι υγειονομικοί.

Ο γνωστός μας πλέον FDA, ο Οργανισμός Αξιολόγησης των εμβολίων στην Αμερική, μόλις πριν τρεις ημέρες, χορήγησε έγκριση έκτακτης χρήσης για το εμβόλιο της Pfizer, για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και εκείνους που έχουν αυξημένο κίνδυνο λόγω σοβαρής νόσου.

Επίσης, συμφώνησε στην χορήγηση τρίτης δόσης σε επαγγελματίες υγείας και άλλα άτομα με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης λόγω επαγγέλματος.

Επί του παρόντος, δεν έχει εγκρίνει την χορήγηση εμβολίων σε γενικό πληθυσμό. Σε άτομα, δηλαδή, ηλικίας άνω των 16 ετών και αναμένονται περισσότερα δεδομένα ως προς το θέμα της ασφάλειας.

Οι μελέτες από το Ισραήλ, που ας θυμίσουμε 30/7 του 2021 χορήγησε της τρίτη δόση σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, είναι δηλαδή, τα πρώτα στοιχεία που έχουμε και είναι ενθαρρυντικά στοιχεία, δείχνουν ότι η χορήγηση της τρίτης δόσης μειώνει την λοίμωξη και την σοβαρή νόσηση.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στους μισούς από το 1.378.000 που έλαβαν την τρίτη δόση, η επαναληπτική αυτή δόση, η αναμνηστική, υπερδεκαπλασίασε τον τίτλο αντισωμάτων σε σύγκριση με τον τίτλο αντισωμάτων που δημιουργείται από την δεύτερη δόση.

Δηλαδή, εξαιρετικά ανοσογόνα. Και ξέρουμε ότι αυτός ο υψηλός τίτλος αντισωμάτων μπορεί να μεταβάλλει πολύ όλες τις εκφράσεις της λοίμωξης από Covid.

Από το CDC αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα να δοθούν δεδομένα για πάνω από 1 εκατομμύριο άτομα που έλαβαν την 3η δόση.

Θα έχουμε, δηλαδή, σε μικρό χρονικό διάστημα μία συγκέντρωση πολλών δεδομένων, που ίσως να μας βοηθήσουν και να στηρίξουν την ελπίδα μας ότι αυτή τη 3η δόση μπορεί να αποτελεί και την τελική δόση ενός εμβολιαστικού σχήματος για την καταπολέμηση του κορονοϊού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]