Έρχεται νέα αύξηση έως 12% στον κατώτατο μισθό

 


Παράθυρο για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού τους επόμενους μήνες άνοιξε ο Κωστής Χατζηδάκης.


Ως γνωστόν, από την 1η Ιανουαρίου 2022 θα ισχύσει ο νέος κατώτατος μισθός, μετά την αύξηση 2% (από τα 650 ευρώ μεικτά, στα 663 ευρώ).


Το εισόδημα των μισθωτών θα πάρει σημαντική «ανάσα» και από το πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και λόγω της διατήρησης των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες για εργοδότες και εργαζομένους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας, οι εργαζόμενοι με μεικτό μισθό της τάξεως των 700 έως 2.000 ευρώ θα έχουν όφελος από 160 έως 691 ευρώ ετησίως.


Ο υπουργός Εργασίας, σε συνέντευξη Τύπου την προηγούμενη εβδομάδα, άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί εκ νέου ο κατώτατος μισθός από το 2022, όταν θα ξεκινήσει ο διάλογος των κοινωνικών εταίρων.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, η κυβέρνηση δεν ξεχνά τις δεσμεύσεις της για τον κατώτατο μισθό, για διπλάσια αύξηση από τον ρυθμό ανάπτυξης. Η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%, όπως είπε, δόθηκε με δεδομένη ύφεση 8%.


«Από την ανοδική τάση της οικονομίας θα επωφεληθούν τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι άνεργοι. Η δυναμική ανάπτυξη θα έχει και αντίστοιχο κοινωνικό μέρισμα. Η  οικονομική ανάπτυξη θα έχει αντανάκλαση και στους εργαζόμενους», υπογράμμισε.


Ωστόσο, οι εκτιμήσεις πλέον κάνουν λόγο για ανάπτυξη που – σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας – πιθανόν να ξεπεράσει και το 6% το 2021. Άρα, κάτι τέτοιο θα έπρεπε να οδηγήσει σε αύξηση κατά 12% τον κατώτατο μισθό.


Τα σενάρια και ο ρόλος των εκλογών

Η νέα διαδικασία αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού αναμένεται να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2022, ώστε το καλοκαίρι να έχει βγει «λευκός καπνός».


Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, δεδομένης της ανάκαμψης της οικονομίας, η οποία θα έχει επιβεβαιωθεί έως τότε, θα ισχύσει βάσει νόμου από την 1η Ιανουαρίου του 2023.

Ωστόσο, πολλοί εκτιμούν ότι η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να επισπεύσει τον χρόνο εφαρμογής του, δεδομένου ότι το 2023 είναι εκλογικό έτος. Έτσι, να έχουν διπλή αύξηση τπυ κατώτατου μισθού μέσα στο 2022.


Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη ΔΕΘ (Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης) δεσμεύτηκε πως η κυβέρνησή του θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ, δηλαδή κατά περίπου 18% (σε σχέση με τα 663 ευρώ, που θα ισχύουν από 1/1/2022).

πηγή star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]