ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Δίχως τέλος ο πύρινος εφιάλτης στη βόρεια Εύβοια

 


Το ένα μετά το άλλο, χωριά στην Εύβοια κυκλώνονται από τις φλόγες, με τους πυροσβέστες, τους εθελοντές αλλά και τους κατοίκους έδωσαν για 6ο βράδυ, τιτάνια μάχη για να περιορίσουν τα μέτωπα και να σταματήσουν το καταστροφικό έργο της πύρινης λαίλαπας. Πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής και άλλες δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί σε καίρια σημεία εν αναμονή των πτήσεων εναέριων μέσων. Τις τελευταίες ώρες, το έργο κατάσβεσης από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, όπως αναφέρει ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ Κώστας Παπαδόπουλος, επικεντρώνεται σε Πευκί, Γαλατσώνα, Γερακιού και Γούβες, όπου προσπαθούν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια στα χωριά αυτά. Αντιπυρικές ζώνες δημιουργούνται 4 χλμ. έξω από την Ιστιαία.

Αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν πολλές σχεδόν σε όλη την έκταση των καμένων περιοχών και πιο συγκεκριμένα σε Αγία Άννα, Βασιλικά, Ψαροπούλι, Άγιο Νικόλαο, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις σήμανε συναγερμός. Επίσης, στα χωριά Κερασοχώρι, Μηλιές, Κρυονερίτης και Αγδίνες, αλλά οι δυνάμεις πυρόσβεσης απέτρεψαν την εξάπλωσή τους. Στο νότιο μέτωπο, προβλήματα εντοπίζονται στα χωριά Τρούπι, Καλύβια και Σπαθάρι.

Η πυροσβεστική, με τη βοήθεια δυνάμεων που έστειλαν ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και κατοίκων, έδωσαν μάχη να κρατήσουν τις φλόγες προκειμένου να μην επεκταθούν στο όρος Καντήλι.


Υπεράνθρωπες προσπάθειες για απομάκρυνση κατοίκων


Την ίδια ώρα υπεράνθρωπες είναι οι προσπάθειες απομάκρυνσης των κατοίκων από τις περιοχές που πλήττονται από την πύρινη λαίλαπα. Ένα φέρυ μποτ βρίσκεται από χθες στην παραλία του Πευκί όπου μεταφέρθηκαν κάτοικοι και παραθεριστές για την ασφάλεια τους. Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού, Γιάννης Κοτζιάς εντός της ημέρας θα ξεκινήσει επιχείρηση μεταφοράς περίπου 200 κατοίκων κυρίως ηλικιωμένων στα Λουτρά Αιδηψού.  Ο κ. Κοτζιάς έκανε λόγο για εικόνες ξεριζωμού, ενώ σημείωσε αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος πυρκαγιάς.


Επίσης από το λιμάνι της Αιδηψού, αναχωρούν κάτοικοι και παραθεριστές.


Με ασφάλεια απεγκλωβίστηκαν χθες βράδυ, από σκάφος του Λιμενικού, πέντε πολίτες, οι οποίοι προσπάθησαν να αποφύγουν τις φλόγες από την παραλία Μαύρικα Ευβοίας. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο Πευκί.


Χωρίς ρεύμα και νερό


Παράλληλα, τα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση συνεχίζονται. Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ δεν προλαβαίνουν να αποκαταστήσουν τις βλάβες. Δρόμοι είναι αδιάβατοι, είτε από κολώνες και καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν πέσει, είτε από αναζωπυρώσεις της φωτιάς.


Συνεχίζεται ο αγώνας, θα είναι δύσκολο το βράδυ, έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις στη βόρεια Εύβοια, δήλωσε την Κυριακή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς σημειώνοντας ότι βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, οι υγειονομικές δομές και το ΕΚΑΒ.


Επιστήμονες εκτιμούν ότι περισσότερα από 500.000 στρέμματα γης έχουν καεί στην Εύβοια.

πηγή ertnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]