Γιατί σε Βρετανία, Ισπανία, Δανία τα κρούσματα πέφτουν και οι θάνατοι είναι ελάχιστοι; Τι λάθος κάνουμε;


 του Αλέξανδρου Γιατζίδη, Διευθυντή σύνταξης, medlabnews.gr iatrikanea 


Στην χώρα μας το τελευταίο διάστημα βλέπουμε ότι τα κρούσματα του κοροναϊού αυξάνουν, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνουν και οι θάνατοι κάθε μέρα γίνονται περισσότεροι.


Όμως το παράδοξο είναι ότι στον υπόλοιπο κόσμο τα κρούσματα μειώνονται και οι θάνατοι είναι ελάχιστοι. 


Για να δούμε τι εννοούμε. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα διαγράμματα[δείτε τα εδώ]


1. Μ. Βρετανία 


Το 87% των κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν αυτή τη στιγμή έναν βαθμό ανοσίας κατά του κορωνοϊού, είτε λόγω λοίμωξης είτε λόγω εμβολίων, σύμφωνα με υπολογισμούς του πανεπιστημίου του Λονδίνου UCL.


Οι ίδιοι επιστήμονες, ωστόσο, αναφέρουν πως λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της παραλλαγής Δέλτα το όριο για επίτευξη ανοσίας της αγέλης στη χώρα έχει ανέβει στο 93% του πληθυσμού.


Σε κάθε περίπτωση, ένας τόσο μεγάλος βαθμός ανοσίας μεταξύ του πληθυσμού καθιστά ήδη πιο δύσκολη τη διασπορά του ιού, εκτιμούν οι ερευνητές του UCL, κάτι που ίσως εξηγεί την απρόσμενη μείωση των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα.


Και ο ειδικός στους κορωνοϊούς Δρ Ντέιβιντ Μάθιους από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ δηλώνει στην Daily Telegraph σχετικά με τις νέες εκτιμήσεις ότι η χώρα είναι πράγματι «πολύ κοντά» στην ανοσία της αγέλης.


«Αν υποθέσουμε ότι τίποτα πραγματικά απρόσμενο δε θα συμβεί, τότε αυτή η πανδημία έχει στην ουσία τελειώσει για το Ηνωμένο Βασίλειο. Θεωρώ ότι δε θα δούμε μια μεγάλη αύξηση αυτόν το χειμώνα ή σοβαρά επίπεδα θανάτων», είπε χαρακτηριστικά ο Δρ Μάθιους.


Προειδοποίησε επίσης ότι «εν τέλει όλοι μας θα συναντηθούμε με τον ιό και είναι πολύ καλύτερο να το κάνουμε εμβολιασμένοι».


Στις  26 Aυγούστου διαπιστώνουμε ότι τα κρούσματα αυξάνουν και οι θάνατοι παραμένουν αρκετά πιο λίγοι, σε σχέση με τον χειμώνα, μειώνονται σε 174 στην Μ.Βρετανία.


Είναι πολύ σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι με 32000 η Μ.Βρετανία τον Ιανουάριο κατέγραφε 1600 θανάτους ενώ τώρα με την ΔΕΛΤΑ οι θάνατοι είναι 50. 

Μ. Βρετανία1 Ιουλίου - 27 556 κρουσματα - 22 θάνατοι

2 Ιουλίου 26700 κρούσματα - 14 θάνατοι

3 Ιουλίου 24447 κρούσματα - 18 θάνατοι

4 Iουλίου 23818 κρούσματα - 15 θάνατοι

5 Ιουλίου 27100 κρούσματα - 9 θάνατοι

6 Ιουλίου 28334 κρούσματα - 15 θάνατοι

7 Ιουλίου 32548 κρούσματα - 33 θάνατοι

8 Ιουλίου 31977 κρούσματα - 35 θάνατοι

11 Ιουλίου 31352 κρούσματα - 34 θάνατοι

13 Ιουλίου 36216 κρούσματα - 50 θάνατοι

κορύφωση 16 Ιουλίου - 51273 κρούσματα - Θάνατοι 49

21 Ιουλίου - 43404 κρούσματα - Θάνατοι 73

26 Αυγούστου - 37962 κρούσματα - Θάνατοι 140


2. Ισπανία. 

Τα κρούσματα μειώνονται καθημερινά. Οι θάνατοι είναι 171. Να θυμίσουμε ότι στο πρώτο κύμα η Ισπανία είχε 1000 θανάτους την ημέρα.



3. Δανία 


Η Δανία βρίσκεται στην τρίτη θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά τα ποσοστά εμβολιασμών, σύμφωνα με το Our World in Data, με το 71% του πληθυσμού να έχει κάνει και τις δύο δόσεις. Η Μάλτα βρίσκεται στο 80% και η Πορτογαλία στο 73%. Στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει εμβολιαστεί πλήρως το 62% του πληθυσμού.


Από τον Απρίλιο μέχρι και σήμερα, ο αριθμός των νοσηλευομένων ασθενών με κοροναϊό στη Δανία βαίνει μειούμενος.



4. Γερμανία


Tα κρούσματα κοροναϊού στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 12.626 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 3.901.799, δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Πέμπτη το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.


Οι θάνατοι ακόμη 21 ασθενών με την COVID-19 το ίδιο διάστημα αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα στους 92.082 νεκρούς μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.


5. Ινδία


Στην Ινδία, μη ξεχνάμε ότι η μετάλλαξη Δελτα λεγόταν Ινδική γιατί ξεκίνησε από την Ινδία. Στην Ινδία όπου το ποσοστό εμβολιασμού είναι μόλις 30% με μία δόση και 10% με τις δύο δόσεις και έχει ένα απηρχειωμένο σύστημα υγείας τα κρούσματα είναι λίγα και θάνατοι περιορισμένοι σε σχέση με τους 4000 την ημέρα που είχε πριν μερικούς μήνες γιατί πρέπει να έχει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά φυσικής ανοσίας.


Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 496 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 44.658 κρούσματα του SARS-CoV-2.


Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κοροναϊού στο γιγαντιαίο ασιατικό κράτος των 1,3 δισεκ. κατοίκων έχει φθάσει, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τους 436.861 νεκρούς επί συνόλου 32,6 εκατομμυρίων μολύνσεων μέχρι σήμερα.



6. Ισραήλ


Από την αρχή της πανδημίας περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι στη χώρα αυτή των 9,4 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν μολυνθεί με κοροναϊό.


Η εμβολιαστική εκστρατεία στο Ισραήλ ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2020. Σχεδόν το 59% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις και περίπου το 19% έχει εμβολιαστεί και με μια τρίτη, αναμνηστική δόση. Το Ισραήλ βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.


Στο τέλος Ιουλίου το Ισραήλ ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που ξεκίνησε να χορηγεί αναμνηστική δόση του εμβολίου με στόχο να ενισχύσει την ανοσολογική απόκριση. Άλλες χώρες έχουν ξεκινήσει το ίδιο.



7 Ελλάδα


Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 337 (60.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 82.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.951 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 248 (ημερήσια μεταβολή -6.42%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 263 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).



Βλέποντας όλα τα διαγράμματα διαπιστώνουμε ότι και στην χώρα μας έχουμε πολλά κρούσματα και φτάσαμε τους 32 θανάτους την ημέρα. 

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι διαφορετικό κάνουν οι άλλοι και δεν κάνουμε εμείς;


Kαταρχάς δεν κάνουμε τίποτα. Τουλάχιστον τρεις μήνες υπήρξε πλήρης χαλαρότητα. Δηλαδή το λάθος μήνυμα ότι οι εμβολιασμένοι δεν έχουν κανένα φόβο, δεν αρρωσταίνουν δεν κινδυνεύουν, η επιβράβευση των νέων με 150Ευρώ οδήγησε σε μία χαλαρότητα άνευ προηγουμένου. Όπως δε είπε ο καθηγητής Γιάννης Ιωαννίδης οδηγούμαστε στο παράδοξο, λόγο αυτού του κλίματος, οι εμβολιασμένοι να κολλάνε τους ανεμβολίαστους.


Δεν υπήρξε εφαρμογή των μέτρων. ΔΕΝ υπήρχαν έλεγχοι όπως τουλάχιστον λεγόταν των πιστοποιητικών εμβολιασμού, πάρα πολλές καταγγελίες έχουμε στην διάθεσή μας σχετικές, όπως και δεν υπήρχε έλεγχος της μάσκας σε πάρα πολλά μέρη. Μέσα στις καμπίνες αεροπλάνων δεν φορούσε κανένας επιβάτης μάσκα. Τέλος γιορτές πάρτι κλπ ήταν χώροι υπερμετάδοσης. 


Επίσης πρέπει να σημειώσουμε ότι στην χώρα μας ΔΕΝ υπάρχουν αυτήν την εποχή γιατροί ιδιώτες διαθέσιμοι αφού βρίσκονται σε διακοπές, δεν υπάρχουν οικογενειακοί γιατροί όπως πχ στην Μ. Βρετανία που θα μπορούσε να απευθυνθεί ο ασθενής με αποτέλεσμα έτσι να πηγαίνουν όλοι στα νοσοκομεία. Έτσι είναι λογικό η αύξηση σε εισαγωγές κοροναϊού που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες οφείλεται και σε αυτό το γεγονός. Οι ασθενείς δεν αντιμετωπίζονται στο σπίτι αλλά τρέχουν στο νοσοκομείο.


Πάντως θα πρέπει να τονίσουμε ότι προχθές ανακοινώθηκαν πάνω από 4.500 κρούσματα, αλλά και τα τεστ ήταν 135.000. Ο δείκτης θετικότητας είναι λιγότερο από το 4% και παραμένει σε χαμηλά επίπεδα παρότι είμαστε στην κορύφωση των διακοπών με όλο τον κόσμο έξω και πολλούς τουρίστες, γιατί έγιναν εμβολιασμοί στο 55% του πληθυσμού και νόσησαν με φυσικό τρόπο αρκετοί, υπολογίζεται η φυσική ανοσία στο 25%. Αν πάμε στους υπολογισμούς των Βρετανών το τείχος ανοσίας είναι στο 93%. Άρα νέοι νοσούντες και νέοι εμβολιασμοί θα δώσουν το υπόλοιπο 13%.  

Όπως και να έχει ήμαστε στην κορύφωση του πανδημικού κλίματος και περίπου στις 15 Σεπτεμβρίου θα αρχίσει η αποκλιμάκωση.

Με το τείχος ανοσίας τόσο ψηλά η πανδημία θα γίνει μία ενδημική νόσος όπως η γρίπη.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]