Γιατί οι σκύλοι γέρνουν τα κεφάλια τους;

 



 

 Αν έχετε παρατηρήσει ποτέ σκυλάκια να παίζουν ή έχετε την τύχη να συμβιώνετε εσείς με ένα – ή περισσότερα – τέτοια, τότε σίγουρα θα έχετε προσέξει όλα εκείνα τα τρισχαριτωμένα πραγματάκια που κάνουν.

 Βέβαια, δεν υπάρχει τίποτα πιο γλυκό από εκείνη την διακριτή κίνηση κατά την οποία γέρνουν τα κεφάλια τους κάθε φορά που σας ακούν να μιλάτε στο τηλέφωνο ή να βγάζετε κάποιον περίεργο ήχο.

 Μερικές φορές τα καινούρια παιχνιδάκια είναι σε θέση να τους προκαλέσουν την συγκεκριμένη αντίδραση. Μη διστάσετε να τα δοκιμάσετε κι εσείς στον δικό σας για να δείτε αν ανταποκρίνεται.

 Κι αν πάλι είστε πράγματι κι εσείς οι ίδιοι σκυλογονείς, τότε είναι πολύ πιθανό να γνωρίζετε πως αυτή η συμπεριφορά του σκύλου συμβαίνει όταν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για κάτι ή ζει κάτι τελείως διαφορετικό.

 Γιατί το κάνει όμως; Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν αρκετοί λόγοι, που διαφέρουν μεταξύ τους. Για αυτό, αξίζει να πάμε να τους δούμε λιγάκι πιο αναλυτικά.

 

Σκύλος και εμπάθεια πάνε μαζί

 

 Κατά γενική ομολογία κτηνιάτρων και ειδικών, το χαρακτηριστικό αυτό κούνημα του κεφαλιού συνδέεται άμεσα με την ικανότητα ενός σκύλου να δείξει την εμπάθεια του για ένα συναίσθημα ή μία κατάσταση που βιώνετε.

 Ούτως ή άλλως, οι σκύλοι έχουν εκατοντάδες χρόνια που ζουν στο πλευρό των ανθρώπων. Κάπως έτσι, λοιπόν, έχουν μάθει να μας διαβάζουν πολύ καλύτερα από ότι μπορούμε να τους διαβάσουμε εμείς!

 Οι αγαπημένοι τετράποδοι φίλοι μας είναι σε θέση να παρατηρούν και να ερμηνεύουν σωστά την γλώσσα του σώματος, τις εκφράσεις του προσώπου και τα επικοινωνιακά μοτίβα του λόγου μας – και συμπάσχουν.

 Για του λόγου το ακριβές, είναι μέχρι και στην ευχάριστη θέση να αναγνωρίζουν ορισμένες λέξεις που χρησιμοποιούμε, ή ακόμη και τον ίδιο τον τόνο της φωνής μας. Έτσι, ξέρουν πότε σκοπεύουμε να παίξουμε μαζί τους ή να τους ταΐσουμε.

 Όταν κουνούν έτσι ανάλαφρα κι απαλά το κεφαλάκι του, είναι πολύ πιθανό πως προσπαθούν να φιλτράρουν όσα προσπαθούμε να τους πούμε και διαλέγουν προσεκτικά όσα κομμάτια του επικοινωνιακού ρεπερτορίου μας είναι σε θέση να καταλάβουν.

 Για να το πούμε λιγάκι καλύτερα και πιο απλά, οι σκύλοι κουνούν το κεφάλι τους με αυτό το τρόπο, επειδή ακούν προσεκτικά κάτι που προσπαθούν να καταλάβουν!

 

Ίσως προσπαθούν να μας ακούσουν καλύτερα

 

Μπορεί οι σκύλοι να είναι σε θέση να ακούσουν και να αντιληφθούν απόλυτα τις συχνότητες που δεν πιάνουν τα δικά μας αυτιά, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως γνωρίζουν από πού ακριβώς προέρχονται.

 Για το λόγο αυτό, ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν πως όταν τα σκυλιά γέρνουν στα πλάγια τα κεφαλάκια τους είναι επειδή προσπαθούν να προσαρμόσουν κατάλληλα τα αυτάκια τους, έτσι ώστε να μπορέσουν να ανιχνεύσουν την πηγή προέλευσης των ήχων που πιάνουν.

Κάθε φορά, λοιπόν, που κάνετε κάποιον περίεργο ήχο με το στόμα σας, ο σκύλος σας μάλλον σκέφτεται κάτι σε φάση: «Αυτό είναι περίεργο. Μάλλον πρέπει να καταλάβω εάν ο ήχος αυτός προέρχεται από τον άνθρωπο μου ή όχι».

 

Ή παίζει και να προσπαθούν να μας δουν πιο προσεκτικά

 

Βέβαια, όλα τα παραπάνω δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο που ισχυρίζεται πως το γυρτό αυτό κεφαλάκι αποτελεί μια ανταπόκριση σε ένα οπτικό ερέθισμα, κι όχι σε ένα ακουστικό.

 Ο περίφημος Στάνλει Κορέν τονίζει πως η μουσούδα ενός σκύλου μπορεί να τον δυσκολεύει να δει με τα ίδια του τα μάτια την πηγή προέλευσης ενός ήχου.

 Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο την κουνάει – για να μπορέσει να δει πιο προσεκτικά το πρόσωπο και να διαβάσει τις εκφράσεις και τις μικροκινήσεις μας. Κι αυτό είναι κάτι που έχει το έχει!

 

Όποια κι αν είναι η περίπτωση όμως, δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε όλοι ως προς ένα και μοναδικό πράγμα: ένα κεφαλάκι που γέρνει προς τα πλάγια είναι ένα από τα πιο χαριτωμένα πράγματα που μπορεί να κάνει ένας σκύλος.

Ίσα ίσα, που είναι σε θέση να μας παρακινήσει και να συνεχίσουμε να κάνουμε – σκόπιμα πλέον – ένα σωρό περίεργους θορύβους.

 

Το άρθρο έχει επιμεληθεί η συντακτική ομάδα του blog για κατοικίδια – Allaboutpets.gr , ευχαριστούμε το Epirus-tv-news για την φιλοξενία των άρθρων για τα αγαπημένα μας κατοικίδια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]