Ήπειρος:Το μήνυμα που έλαβε ήταν απάτη ...και την πάτησε

 


Ταυτοποιήθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας ημεδαπός για την εμπλοκή του σε υπόθεση διαδικτυακής απάτης με τη μέθοδο του ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) 

Από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ημεδαπού, ο οποίος εμπλέκεται σε υπόθεση διαδικτυακής απάτης με τη μέθοδο του ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για το αδίκημα της απάτης με υπολογιστή. 

Ειδικότερα, ως προς τη μέθοδο εξαπάτησης, την 03/04/2021 ημεδαπός χρήστης κινητού τηλεφώνου έλαβε γραπτό μήνυμα (SMS), φερόμενο δήθεν ως αποσταλθέν από γνωστή τράπεζα, με το οποίο ενημερώνονταν ότι ο τραπεζικός του λογαριασμός είχε ανασταλεί. 

Το γραπτό μήνυμα περιείχε υπερσύνδεσμο (link) προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα, μέσω του οποίου γινόταν ανακατεύθυνση σε ψεύτικη ιστοσελίδα, η οποία μιμούνταν στο μέγιστο την επίσημη της τράπεζας, όπου ζητούνταν οι προσωπικοί κωδικοί για την πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της τράπεζας. 

Μετά την εισαγωγή των παραπάνω κωδικών από τον παθόντα, εν αγνοία του πραγματοποιήθηκαν ηλεκτρονικές αγορές και μεταφορά εμβάσματος με αποτέλεσμα να χρεωθεί ο τραπεζικός του λογαριασμός συνολικά -3.200- ευρώ. 

Με αφορμή την παραπάνω υπόθεση, από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου συστήνεται στους πολίτες: 

Να είναι καχύποπτοι όταν τους ζητούνται προσωπικές πληροφορίες μέσω μεμονωμένων e-mail ή sms. 

Να μη συμπληρώνουν φόρμες με προσωπικά τους στοιχεία όταν αυτές αποστέλλονται από άγνωστες ηλεκτρονικές διευθύνσεις ή μέσω υπερσυνδέσμων (links) 

Να πληκτρολογούν στον browser τη διεύθυνση της ιστοσελίδας και να μη μπαίνουν σε αυτή μέσω υπερσυνδέσμων.  

Πληροφορίες και συμβουλές για περιστατικά ηλεκτρονικών απατών υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (www.cyberalert.gr)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]