ΙΩΑΝΝΙΝΑ:ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ 17ΧΡΟΝΟΥ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Χ.Γώγος:Στο 79,1% η μετάλλαξη Δέλτα Σύντομα θα φτάσει στο 90% Έκκληση για εμβολιασμό Εντυπωσιακή η ανοσιακή απόκριση των νέων

 


Η νόσος Covid-19 εξακολουθεί να παραμένει  στην παρούσα φάση της πανδημίας νόσος των νέων όμως παρατηρείται και μία δειλή επέκταση στις πιο μεγάλες ηλικίες ,ανέφερε μεταξύ άλλων στη σημερινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας ,ο Καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Γώγος.

Ο καθηγητής απευθυνόμενος στους νέους σημείωσε πως στις διακοπές τους είναι πολύ σημαντικό να τηρούν τα μέτρα  το μέγιστο δυνατό  και να ελέγχονται με  τεστ  τόσο πριν το ταξίδι όσο και στην επιστροφή τους .

Στη νεολαία  άνω των 12 ετών συνιστάται ο άμεσος εμβολιασμός ,τόνισε ο κ.Γώγος.Σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη η ανοσιακή απάντηση στα παιδιά είναι εντυπωσιακή και φτάνει στο 98% και είναι ίδια και στις ηλικίες 12-17 και στις ηλικίες 18-25.

Το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας παρουσιάζει μία σχετική αύξηση με μέσο κυλιόμενο όρο τα 2942 κρούσματα ημερησίως ενώ τις τελευταίες 2 μέρες παρατηρείται μία τάση περαιτέρω αύξησης .

Οι τάσεις στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας είναι ελαφρώς αυξητική ενώ τα εισαγόμενα κρούσματα συνεχίζουν να αποτελούν ένα μικρό ποσοστό (0,59%) λόγω του εμβολιασμού των τουριστών που έρχονται στην Ελλάδα αλλά και των τεστ που γίνονται .

Την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση  των νοσηλειών σε κλινικές covid και ΜΕΘ κάτι που δείχνει πως αρχίζει να πιέζεται το ΕΣΥ.

Είναι πολύ σημαντικό να εμβολιαστούν οι ευάλωτες ομάδες με υποκείμενα νοσήματα ,ανέφερε ο καθηγητής ενώ μιλώντας για το εμβολιαστικό ποσοστό κάλυψης στη χώρα μας τόνισε πως απέχει αρκετά από το αναγκαίο για τη διασφάλιση σημαντικής συλλογικής ανοσίας που χρειάζεται για τη μείωση της διασποράς.

Tέλος η μετάλλαξη Δ   που τώρα βρίσκεται στο 79,1% σύντομα θα επικρατήσει  φτάνοντας  σε ποσοστό 90%,ανέφερε ο κ.Γώγος .


Αναλυτικά ο κ.Γώγος ανέφερε:


Καταρχάς θα ήθελα να εκφράσω την θλίψη μου για τη μεγάλη καταστροφή που συνέβη στη χώρα μας από τις πρόσφατες πυρκαγιές, εκπροσωπώντας φυσικά και ολόκληρη την Επιτροπή, και να τονίσω, όπως έχω κάνει και επανειλημμένως στο παρελθόν, τη μεγάλη σημασία που έχει η κλιματική αλλαγή η οποία ήταν ανάμεσα στα αίτια της καταστροφής αυτής. Τη μεγάλη σημασία που έχει, λοιπόν, η κλιματική αλλαγή και για καταστάσεις όπως είναι οι μεγάλες πανδημίες, ειδικά στις ζωοανθρωπονόσους όπως η COVID-19.


Και να τονίσω ότι ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναφέρει ρητά πως τα μοντέλα μετάδοσης των λοιμωδών νοσημάτων με συνέπειες και τις μεγάλες πανδημίες, μπορούν να μεταβληθούν λόγω της μεγάλης κλιματικής αλλαγής.


Τώρα, σχετικά με την πανδημία βρισκόμαστε περίπου 20 μήνες από την εμφάνισή της στον κόσμο και 18 μήνες από την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων στη χώρα μας.


Αυτό το διάστημα είχαμε πολλές διακυμάνσεις στην πανδημία, τρία μεγάλα κύματα σε παγκόσμιο επίπεδο, και φυσικά και στη χώρα μας, με λίγο ως πολύ παρόμοια χαρακτηριστικά και παρόμοιες απώλειες, περιοριστικά μέτρα και lockdown, συνεχή εμφάνιση νέων δεδομένων και νέων γνώσεων σχετικά με τη βιολογία του ιού, διαγνωστικών εργαλείων και νέων πλέον αποτελεσματικών θεραπειών.


Υπάρχει, όπως καταλαβαίνετε ένας συνεχής αγώνας ανάμεσα στον ιό και την επιστημονική κοινότητα με πολλές παραμέτρους, στις οποίες το βασικό οπλοστάσιο του ιού, ιδιαίτερα αυτή την εποχή με την παρούσα παραλλαγή Δ, είναι η εμφάνιση των μεταλλάξεων, ενώ παράλληλα το βασικό όπλο που διαθέτει η επιστημονική κοινότητα, φυσικά, είναι η ταχεία παρασκευή ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων.


Επί τη ευκαιρία, να μου επιτρέψετε να αναφέρω εδώ, γιατί γίνεται πολλή συζήτηση στην ευρωπαϊκή ήπειρο αλλά και στην χώρα μας για την εμβολιαστική κάλυψη, ότι αυτό που απασχολεί ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα και τα θεσμικά όργανα είναι η υπολειπόμενη διαθεσιμότητα των εμβολίων αυτών στις λεγόμενες τρίτες χώρες, πράγμα που δεν πρέπει να υποτιμάμε, τόσο από την μεριά της αλληλεγγύης όσο και από την πλευρά της οριστικής και ολιστικής αντιμετώπισης της πανδημίας.


Με όλα αυτά, λοιπόν, στη ζωή μας, δυστυχώς η υγειονομική κρίση είναι εδώ, δεν έχει περάσει, ο ιός είναι παρών και ο αγώνας διαρκής, επίμονος και αναπροσαρμοζόμενος στα συνεχώς μεταβαλλόμενα δεδομένα του ιού και της πανδημίας, τα οποία αυτή τη στιγμή φαίνονται προβληματικά σε παγκόσμια κλίμακα.


Ας έρθουμε όμως στα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας όπως τα κατέγραψε ο ΕΟΔΥ, ο οποίος ανακοίνωσε σήμερα 3.605 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, μέσα από ένα σύνολο τεστ που ξεπέρασαν ελαφρώς τις 100.000, 101.000 περίπου.


Ο αριθμός των ασθενών που παραμένουν διασωληνωμένοι σήμερα ανέρχεται στους 240. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24ρων ωρών, 20 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους.


Αναφορικά με την κατανομή των νέων κρουσμάτων, σημειώνουμε 938 νέα κρούσματα στην Αττική από τα οποία τα 227 στον Κεντρικό Τομέα της Αθήνας, 298 στην Θεσσαλονίκη και – το σημειώνω γιατί υπάρχει μεγάλη ροή τον τελευταίο καιρό – 506 κρούσματα στην Κρήτη, ενώ έχουμε και σημαντικούς αριθμούς σε διάφορα άλλα νησιά μας. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 40 έτη και η ενδιάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 78.


Από την άλλη έχουν εμβολιαστεί με μία τουλάχιστον δόση περί τα 6 εκατομμύρια άτομα και με δύο δόσεις περίπου 5,5 εκατομμύρια άτομα.


Πώς είναι η πορεία του επιδημιολογικού φορτίου. Το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια εμφανίζει μία σχετική αύξηση, με κυλιόμενο μέσο όρο κρουσμάτων μέχρι εχθές τα 2.942 κρούσματα, ενώ όπως είδατε υπάρχει περαιτέρω τάσεις αύξησης τις τελευταίες δύο ημέρες – σήμερα είδαμε ότι είχαμε 3.605.


Αυτό φαίνεται και από τον δείκτη θετικότητας των εργαστηριακών ελέγχων που διενεργούνται σε δομές υγείας, ο οποίος παραμένει σταθερά υψηλός αλλά ευτυχώς μέχρι στιγμής είναι κάτω από τα όρια του 4%.


Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, αναφορικά με τα τεστ που έγιναν την εβδομάδα 4-11 Αυγούστου, ο δείκτης θετικότητας ανέρχεται στο 3,3% στην επικράτεια, με σημαντικές όμως αυξομειώσεις μιας και σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο είναι σημαντικά υψηλότερος.


Να σημειώσω ότι οι περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας μας βρίσκονται στο επίπεδο 3 και κάποιες στο επίπεδο 4, ενώ ο δείκτης θετικότητας ανήλθε σημαντικά σε κάποια από τα νησιά μας. Να επισημάνω για άλλη μία φορά ότι η τάση στις περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας μας είναι αυξητική, ελαφρώς αυξητική, ενώ τα εισαγόμενα κρούσματα μέσω του τουρισμού – και πρέπει να το πούμε αυτό – εξακολουθούν να αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό του συνόλου, γύρω στο 0,59%, πράγμα που οφείλεται τόσο στον εμβολιασμό σημαντικού ποσοστού των τουριστών που έρχονται στη χώρα μας, όσο και στον αποτελεσματικό διαγνωστικό έλεγχο που γίνεται.


Θα μπορούσε να πει κανείς, ότι μέχρι στιγμής το στοίχημα του τουρισμού, που ήταν από τα μεγάλα στοιχήματα στην χώρα μας, φαίνεται ότι κερδίζεται και ελπίζω να συνεχιστεί στον ίδιο ρυθμό και στη συνέχεια τον Αύγουστο.


Πέραν αυτών, ένα άλλο σημαντικό επιδημιολογικό στοιχείο αποτελεί η επικράτηση της παραλλαγής Δ και μάλιστα νωρίτερα από ότι αναμενόταν, έχει φτάσει στο επίπεδο του 79,1%, ενώ τα δεδομένα που έχουμε δείχνουν ότι σύντομα θα επικρατήσει και σε ένα ποσοστό μάλιστα που θα φτάσει το 90%.


Να υπενθυμίσω εδώ και να ζητήσω την κατανόησή σας, για ένα σημαντικότατο θέμα το οποίο είναι ότι η καταγραφή των παραπάνω επιδημιολογικών δεδομένων χρησιμοποιεί ως εργαλείο τα τεστ, τα μοριακά, τα αντιγονικά και τα αυτοδιαγνωστικά τεστ, η χρησιμοποίηση των οποίων στη φάση στην οποία βρισκόμαστε τώρα είναι μεγάλης σημασίας.


Πρέπει, λοιπόν, να παραμείνει στο οπλοστάσιο μας απέναντι στον ιό, τόσο από την πλευρά της Πολιτείας για την διάγνωση, την έγκαιρη διάγνωση, την απομόνωση, την επιδημιολογική και γονιδιωματική επιτήρηση, δεδομένου ότι έχουμε την παραλλαγή Δ, αλλά και των πολιτών για την προστασία της υγείας τους, αλλά και τη διασφάλιση της υγείας των συνανθρώπων τους με τους οποίους συναναστρέφονται και βέβαια για την καλή πορεία της επιδημίας στην χώρα μας. Σημαντικό, λοιπόν, και το τονίζω, παραμένει αυτή την στιγμή και η διενέργεια των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων.


Τώρα, πέραν της παρουσίας των αναγκαίων και εν πολλοίς δυσάρεστων αριθμητικών δεδομένων, θα συνοψίσω μερικά στοιχεία τα οποία χαρακτηρίζουν την τρέχουσα φάση της πανδημίας και τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν κατά την φθινοπωρινή περίοδο και τις αναγκαίες ενέργειες για την αντιμετώπιση τους.


Πρώτον, ας πάρουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα. Η πανδημία εξακολουθεί να αποτελεί αυτή την στιγμή νόσο των νέων, μιας και η ενδιάμεση ηλικία των κρουσμάτων παραμένει χαμηλή, γύρω στα 29 έτη, ενώ το 56% των κρουσμάτων είναι μικρότερο από 34 ετών.


Όμως, αρχίζει διστακτικά και μια στροφή προς τις μεγαλύτερες ηλικίες, ιδιαίτερα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Και το τονίζω αυτό. Η μεταφορά της νόσου από τους νεότερους στις οικογένειες αποτελεί ένα σημαντικό θέμα, ενώ σε λίγο καιρό ένα πιθανό πρόβλημα θα είναι και η παρουσία του ιού στους χώρους της εκπαίδευσης.


Έχει, λοιπόν, μεγάλη σημασία για τους νέους μας που διασκεδάζουν, όπως είναι λογικό άλλωστε, στις διακοπές τους, να τηρούν τα μέτρα στο μέγιστο δυνατό και κυρίως να ελέγχονται με τεστ για τον κορονοϊό, τόσο πηγαίνοντας στις διακοπές όσο και κυρίως επιστρέφοντας από τις διακοπές, ιδιαίτερα όταν έχουν το παραμικρό σύμπτωμα και ιδιαίτερα επίσης όταν έχουν στο περιβάλλον τους ανθρώπους που μπορεί να είναι ευάλωτοι.


Πάνω από όλα, βέβαια, συνιστάται στην νεολαία μας άνω των 12 ετών ο άμεσος εμβολιασμός ο οποίος θα συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην αποφυγή όλων των παραπάνω. Η συζήτηση με την οικογένεια, τον οικογενειακό γιατρό, τον παιδίατρο, έχει μεγάλη σημασία αυτή τη στιγμή για να πειστούν οι μαθητές και οι φοιτητές μας να εμβολιαστούν, με δεδομένο ότι υπάρχει πλήρης διαθεσιμότητα αυτή την στιγμή στην χώρα μας σε εμβόλια. Και στο κάτω-κάτω, είναι μια ευκαιρία να κερδηθεί και το δεύτερο στοίχημα, το στοίχημα της εκπαίδευσης.


Να αναφέρω εδώ και μια πρόσφατη μελέτη στο New England Journal of Medicine, ένα πολύ σημαντικό ιατρικό περιοδικό, που δείχνει ότι η ανοσιακή απάντηση στα παιδιά είναι εντυπωσιακή. Φτάνει το 98% και είναι ίδια και στις ηλικίες 12-17 και στις ηλικίες 18-25.


Το δεύτερο που θέλω να τονίσω ότι παρατηρήθηκε την τελευταία εβδομάδα σημαντική αύξηση των νοσηλειών σε κλινικές Covid και ΜΕΘ. Σε 20 σχεδόν μέρες διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές και υπάρχει και μικρή αλλά υπαρκτή αύξηση στον δείκτη εισιτήρια/εξιτήρια, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι υπάρχει σιγά-σιγά μια μικρή επιβάρυνση του συστήματος Υγείας, με αποτέλεσμα να έχουμε μια κάλυψη 40% με αύξηση των νοσηλευόμενων σε κλινικές Covid και μια κάλυψη 51% στις ΜΕΘ, κάλυψη η οποία προς το παρόν φαίνεται να είναι ικανοποιητική και σε κάθε περίπτωση υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης.


Μεγαλύτερη δυσκολία υπάρχει σε ορισμένες περιοχές και θα αναφέρω για παράδειγμα την Κρήτη όπου έχουμε αυτά τα δύσκολα νούμερα που ακούσατε και λίγο πριν.


Αυτό πέραν της πίεσης στο σύστημα Υγείας, ιδιαίτερα σε μια φάση επανεκκίνησης των δραστηριοτήτων, ανοίγουν κλίνες, χειρουργεία, χειρουργικές κλίνες, κλίνες για νεφροπαθείς, διαβητικούς, χρόνια νοσήματα κλπ., πέραν αυτού λοιπόν και των καλοκαιρινών αδειών που υπάρχουν στους υγειονομικούς, η αύξηση της πίεσης στο σύστημα Υγείας μπορεί να δημιουργήσει κάποια προβλήματα και πρέπει αυτό να το έχουμε στο μυαλό μας.


Να σημειωθεί όμως εδώ, ότι ακόμα και σε περίπτωση νόσησης ενός εμβολιασμένου ατόμου η νόσος διαδράμει ήπια και οι επιπτώσεις τόσο στην προσωπική του υγεία όσο και στην πίεση στο σύστημα Υγείας είναι πολύ χαμηλή.


Σημαντικό, λοιπόν, μήνυμα αποτελεί η έκκληση για άμεσο εμβολιασμό των ευάλωτων πολιτών με υποκείμενα νοσήματα που δεν έχουν σπεύσει ακόμα να εμβολιαστούν και που αποτελούν, όπως γνωρίζουμε όλοι, τον κύριο στόχο του ιού.


Τρίτον, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης είναι αξιοσημείωτο μεν, απέχει όμως αρκετά από το αναγκαίο για τη διασφάλιση της σημαντικής συλλογικής ανοσίας που χρειάζεται για τη μείωση της διασποράς. Φαίνεται δύσκολο να εξασφαλιστεί αυτό το καλοκαίρι, λόγω των γνωστών προβλημάτων. Ο κόσμος λείπει σε άδειες κλπ.


Από την άλλη, το Δ στέλεχος είναι πολύ μεταδοτικό και οι εμβολιασμένοι θετικοί παρότι λίγοι, σαφώς λιγότεροι από τους ανεμβολίαστους, μπορούν σε ένα ποσοστό να μεταδώσουν τον ιό έχοντας μερικές φορές και σημαντικό ιικό φορτίο.


Άρα επισημαίνουμε αυτή τη στιγμή πέραν των προηγουμένων, την ανάγκη συνεχούς τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας και σωστή, συχνή χρήση της μάσκας από όλους στους κλειστούς χώρους, αλλά και σε ανοιχτούς όπου υπάρχει συγχρωτισμός – για παράδειγμα τα στενά σοκάκια των νησιών μας τώρα το καλοκαίρι.


Ακόμα και το CDC λόγω της διασποράς της μετάλλαξης Δ, μόλις πριν από λίγες μέρες επανέφερε την οδηγία χρήσης της μάσκας στους κλειστούς χώρους, ακόμα και σε πλήρως εμβολιασμένους.


Η μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη που ζητάμε και θέλουμε να την πετύχουμε σε ποσοστά που σαφώς είναι πάνω από 80%, θα βοηθήσει στην άρση μέρους ή συνολικά των μέτρων ατομικής προστασίας. Είναι ο μόνος τρόπος να εμποδίσει την κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα και την εμφάνιση νέων ίσως δυσκολότερων μεταλλάξεων.


Γιατί, και το τονίζω, δεν πρέπει καθόλου να υποτιμάμε αυτό που όλοι οι διεθνείς Οργανισμοί τονίζουν: πρέπει να κάνουμε οτιδήποτε δυνατό και κυρίως να εμβολιαστούμε για να περιορίσουμε την διασπορά του ιού που ευοδώνει την ανάπτυξη μεταλλάξεων που μπορεί να μειώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.


Έτσι λοιπόν, όπως προχωράμε στο τέταρτο κύμα με το επικρατούν στέλεχος Δ, φαίνεται ότι ο πόλεμος αλλάζει μορφή. Το Δ στέλεχος είναι πολύ μεταδοτικό, υπάρχει κάποιου μικρού βαθμού προς το παρόν ανοσολογική διαφυγή, υπάρχει κόπωση του πληθυσμού και χαλάρωση των μέτρων και μέτρια εμβολιαστική κάλυψη προς το παρόν.


Το CDC επανέρχεται στις μάσκες σε κλειστούς χώρους, το τεστ επανέρχεται. Υπάρχουν μερικοί μικροί περιορισμοί ακόμα σε πολλά κράτη του κόσμου, παντού όμως αδιαλείπτως εμφατικά και πανομοιότυπα από όλα τα κράτη, όλες τις κυβερνήσεις, όλα τα θεσμικά όργανα και τους επιστήμονες αναδεικνύεται η ζωτική σημασία του εμβολιασμού για να απαλλαγούμε από τον εφιάλτη της COVID-19 σε υγειονομικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.


Είναι σαφές ότι στο κύμα που περνάμε τώρα, παρότι έχουμε επιδημιολογικά το ίδιο φορτίο με το τρίτο κύμα, οι νοσηλείες, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό λιγότεροι και αυτό πρέπει να το κρατήσουμε στο μυαλό μας, ποσοστά που φτάνουν από 60%-80% το λιγότερο.


Και να υπενθυμίσω ότι με τα στοιχεία που υπάρχουν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, το 99% είναι ανεμβολίαστοι και μόνο 1% εμβολιασμένοι.


Κλείνοντας, λοιπόν, να πω ότι η αποφυγή δυσάρεστων εξελίξεων είναι στο χέρι μας και για την ακρίβεια στο μπράτσο μας. Χρειάζεται, λοιπόν, κατανόηση από όλους, της ιδιαιτερότητας αυτής της περιόδου και άμεσος εμβολιασμός των ανεμβολίαστων ατόμων, ιδιαίτερα όσων ανήκουν στις ομάδες των ηλικιωμένων, όπου δυστυχώς υπάρχει ένα πλατό τελευταία στους άνω των 65 και αυτό πρέπει να το δούμε να φεύγει, τα άτομα που έρχονται σε στενή επαφή με το κοινό, εργαζόμενους σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εστίασης, τουρισμού κλπ. και επέκταση του εμβολιασμού σε όλους και ιδιαίτερα στους νέους μας, όπως προαναφέραμε.


Παράλληλα, σε αυτή τη φάση της πανδημίας χρειάζονται πολλά τεστ, ιδιαίτερα σε ανεμβολίαστα άτομα που επιστρέφουν ή εργάζονται σε κρίσιμες θέσεις στην καθημερινή μας ζωή.


Και τρίτον, είναι απαραίτητη η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, με έμφαση στη χρήση της μάσκας. Να τονίσω εδώ ότι έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική και για το στέλεχος Δ από όλους, ακόμα και τους εμβολιασμένους μέχρι να έχουμε τα μεγάλα ποσοστά ανοσίας που επιθυμούμε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]