Η Μικρή Αμάλ έφτασε στην Ελλάδα!Ένα ταξίδι αφιερωμένο στα προσφυγόπουλα ... 27 Αυγούστου στα Ιωάννινα

 

                                                          photo © Bevan Roos
Μια μεγάλη μαριονέτα μιας προσφυγοπούλας από τη Συρία πρόκειται να κάνει ένα μεγάλο συμβολικό ταξίδι, από την Τουρκία μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο, διασχίζοντας χωριά και πόλεις, σε ένα από τα πιο φιλόδοξα καλλιτεχνικά σχέδια που έχουν επιχειρηθεί ποτέ.


Το “Ταξίδι” είναι ένα διεθνές και χωρίς προηγούμενο, Φεστιβάλ πολιτισμού με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, σινεμά, θέατρο, χορό, μουσική, συναυλίες, πρωτότυπες εικαστικές εγκαταστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα και δρώμενα, που είναι αφιερωμένο στα παιδιά που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους και να επαναπροσδιορίσουν τον εαυτό τους από την αρχή.


Ένα μικρό κορίτσι, ένα μεγάλο ταξίδι. Ποια είναι η μικρή Αμάλ;

Η Μικρή Αμάλ, που στην γλώσσα της η λέξη “Αμάλ” σημαίνει “ελπίδα”, είναι στην πραγματικότητα μια κούκλα ύψους 3,5 μέτρων με τη μορφή μιας προσφυγοπούλας από τη Συρία και θα διασχίσει 8.000 χλμ για την στήριξη των προσφύγων όλου του κόσμου και ειδικά των νεαρών προσφύγων. Το μεγάλο ύψος της προκαλεί την προσοχή μας ακριβώς για να μας αφυπνίσει για το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουν οι πρόσφυγες. Γι’ αυτό χρειάζεται ευαισθητοποίηση, ενημέρωση, ενασχόληση,  ιδέες, και δράσεις.


Το ηχηρό μήνυμα που μεταφέρει είναι: “Μην μας ξεχνάτε” και ξεκίνησε το ταξίδι της αναζητώντας τη μητέρα της στη γη που απλώνεται μπροστά της. Περπατάει από χώρα σε χώρα, γνωρίζει άλλα παιδιά και ανθρώπους, πάντα με την ελπίδα πως κάπου θα υπάρχει γι’ αυτήν το σπίτι που θα μείνει, θα μεγαλώσει, θα μορφωθεί και θα φτιάξει τον δικό της κόσμο.


Το ταξίδι της είναι ένας μακρύς δρόμος που ξεκινά από την Γκαζιαντέπ, μια πόλη πλάι στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, με στάσεις σε πάνω από 70 μεγάλες και μικρές πόλεις στην Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελβετία, το Βέλγιο, τη Γερμανία και με τελικό προορισμό το Μάντσεστερ στην Αγγλία.


Η μικρή Αμάλ στην Ελλάδα:

Στην Ελλάδα την υποδέχτηκε πρώτη η Χίος στις 10 Αυγούστου. Στις 27 Αυγούστου θα επισκεφθεί τα Ιωάννινα και τον προσφυγικό καταυλισμό Κατσικά, ενώ στις 28 Αυγούστου θα βρεθεί στη σκηνή του Ιτς Καλέ σε μια παράσταση μουσικής και χορού.


Εμείς φοβόμαστε τους πρόσφυγες ή οι πρόσφυγες φοβούνται εμάς;


Την επόμενη, στις 29 Αυγούστου, την περιμένει μια περιπέτεια αναρρίχησης στα Μετέωρα, αλλά και τα Τρίκαλα όπου θα την υποδεχτούν εκατόν πενήντα τεράστια λουλούδια για να την συνοδέψουν μέσα στην πόλη. Η Αμάλ συνεχίζει το περπάτημα προς τη Λάρισα.


Δύο μέρες αργότερα, την 1η Σεπτεμβρίου θα κατηφορίσει προς την Ελευσίνα. Αφού αποχαιρετίσει την Ελευσίνα, στις 2 Σεπτεμβρίου θα επισκεφθεί την Αθήνα, όπου θα παραμείνει για δύο ολόκληρες ημέρες. Στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου θα βρεθεί στον Πειραιά κι έπειτα το ταξίδι της θα συνεχίσει προς την Ιταλία.


Η ActionAid σταματά τη δράση της στην Αφρική


Η περιπλάνηση της μικρής Αμάλ από το Γκαζιαντέπ κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας μέχρι το Μάντσεστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα φωτίσει τις ιστορίες των εκατομμυρίων νεαρών προσφύγων που ζουν εκτοπισμένοι και αναγκασμένοι να κινδυνεύουν σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής, Είναι ένα ταξίδι που ξεπερνάει τα σύνορα, τη γλώσσα και τις πολιτικές πεποιθήσεις και ο μοναδικός σκοπός του είναι να ενώσει τον κόσμο με την καθαρή και απλή έννοια του ανθρωπισμού. 


 Όλες οι εκδηλώσεις έχουν δωρεάν είσοδο, ενώ το πλήρες πρόγραμμα της διαδρομής και των παράλληλων εκδηλώσεων βρίσκεται αναρτημένο στο: http://www.walkwithamal.org/events/.


Δες εδώ το βίντεο με την άφιξη της μικρής Αμάλ στη Χίο:

ipop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]