ΙΩΑΝΝΙΝΑ/LIVE:ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ

Φεστιβάλ Κεράσοβο 2021 Από τη βυζαντινή και την ηπειρώτικη κληρονομιά στη σύγχρονη δημιουργία




12-25 Αυγούστου 2021, Αγία Παρασκευή (Κεράσοβο) Κόνιτσας


Το φεστιβάλ Κεράσοβο 2021 γίνεται και φέτος στο χωριό Αγία Παρασκευή Κόνιτσας, παρά τις αντιξοότητες της χρονιάς, για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ο θεματικός άξονας του φεστιβάλ είναι η βυζαντινή κληρονομιά και η μουσική της Ηπείρου και η σχέση της με τη σύγχρονη δημιουργία στη μουσική και στο χορό. Οι εκδηλώσεις παρουσιάζουν σύγχρονα έργα τα οποία είναι βασισμένα στην βυζαντινή κληρονομιά, αφ'ενός, και στην πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής της Κόνιτσας αφ'ετέρου.

Το έργο Βαρτζιομπάν του Νίκου Φιλιππίδη, σε κείμενο του Χ. Ρέμπελη, αφήγηση Λευκοθέας Φιλιππίδη και χορογραφία του Ταξιάρχη Βασιλάκου, είναι μια σύνθεση του πανελληνίως καταξιωμένου μουσικού με καταγωγή από το χωριό Κεράσοβο Κόνιτσας πάνω στην ποιμενική φλογέρα τζαμάρα. Η σύνθεση ερμηνεύεται χορευτικά με σύγχρονο τρόπο από το χορευτή και χορογράφο Ταξιάρχη Βασιλάκο. Θα παρουσιαστεί δωρεάν στην πλατεία του χωριού στις 12 Αυγούστου.

Το έργο  Από την Κωνσταντινούπολη στην Ισταμπούλ είναι ένα έργο για σόλο σαντούρι της Ουρανίας Λαμπροπούλου, με οργανικές συνθέσεις, μεταγραφές και αυτοσχεδιασμούς της διεθνώς καταξιωμένης ελληνίδας μουσικού που ζει και εργάζεται στο Παρίσι. Συμμετέχει στο τραγούδι η Ξανθούλα Ντακοβάνου. Θα παρουσιαστεί στο σχολείο του χωριού στις 21.00.

Το έργο Άσμα Ασμάτων, βυζαντινό ορατόριο-χορόδραμα της Ξανθούλας Ντακοβάνου (Σύλληψη, μουσική σύνθεση, επιλογή κειμένων), σε ενορχηστρώσεις και μουσική διεύθυνση Ουρανίας Λαμπροπούλου, χορογραφίες Ταξιάρχη Βασιλάκου και σκηνοθεσία Ελευθερίας Κόμη είναι μια μουσικοχορευτική παράσταση εμπνευσμένη από τις μουσικές παραδόσεις του βυζαντίου και της Ηπείρου αλλά και τις χορευτικές παραδόσεις της Ελλάδας και γειτονικών παραδόσεων, οι οποίες μεταγράφονται σε σύγχρονο χορό. Η παράσταση είναι βασισμένη στο γνωστό ερωτικό ποίημα 'Ασμα Ασμάτων' του βασιλιά Σολομώντα, που μελοποιείται και τραγουδιέται στα αρχαία ελληνικά. Παίζουν οι  Ξανθούλα Ντακοβάνου (τραγούδι), Γεράσιμος Παπαδόπουλος (τραγούδι, ούτι), Ουρανία Λαμπροπούλου (σαντούρι), Αλέξανδρος Ριζόπουλος (κρουστά), Ταξιάρχης Βασιλάκος (χορός), Αθηνά Κυρούση (χορός, τραγούδι) και Νεφέλη Σταμούλη (χορός, τραγούδι). Το έργο αποτελεί την κεντρική εκδήλωση του φετινού φεστιβάλ και θα παρουσιαστεί στην πλατεία του χωριού στις 24 Αυγούστου δωρεάν για το κοινό.

Όπως κάθε χρόνο, θα δοθούν και φέτος στο Φεστιβάλ Κεράσοβο 2021 μουσικά και χορευτικά σεμινάρια. Συγκεκριμένα θα δοθεί εργαστήριο της ποιμενικής φλογέρας τζαμάρα από τον Νίκο Φιλιππίδη (12 Αυγούστου), σεμινάριο μουσικής και τραγουδιού με θέμα 'Παραλογές : Μπαλάντες του Βυζαντίου' από τις Ουρανία Λαμπροπούλου και Ξανθούλα Ντακοβάνου (22-25 Αυγούστου), σεμινάριο 'Ρυθμοί της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας' από τον Αλέξανδρο Ριζόπουλο (23-25 Αυγούστου), εργαστήρι 'Εισαγωγή στο Βυζαντινό Ρεπερτόριο' από τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο (23 Αυγούστου) και σεμινάριο 'Σύγχρονος χορός και παράδοση' από τον Ταξιάρχη Βασιλάκο (22-25 Αυγούστου).




Υπό την Αιγίδα :                                                                      Παραγωγή :                         


Με τη στήριξη :

Αδελφότητα Αγίας Παρασκευής Αθηνών 'Το Κεράσοβο'

              


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]