ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Κοντοζαμάνης:Ο νόμος για την αναστολή καθηκόντων θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα μετά από την 1η Σεπτεμβρίου


Κατά τη σημερινή ενημέρωση  για την πορεία των εμβολιασμών ο αναπλ.υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο νόμος που προβλέπει την αναστολή των καθηκόντων για όσους υγειονομικούς δεν έχουν έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση  εμβολίου θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα μετά από  την 1η Σεπτεμβρίου .

Για μία ακόμα φορά απηύθυνε έκκληση σε γιατρούς ,νοσηλευτές και σε όλο το προσωπικό των δομών Υγείας  που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο έστω και τώρα να κλείσουν   ραντεβού στη σχετική πλατφόρμα ως μία πράξη ευθύνης απέναντι στην κοινωνία.

Αναλυτικά ο κ.Κοντοζαμάνης ανέφερε:

" Θα ήθελα να αναφερθώ στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, ένα μέτρο το οποίο τίθεται σε ισχύ μεθαύριο Τετάρτη και αφορά το προσωπικό που εργάζεται σε ιδιωτικές και δημόσιες δομές υγείας.


Η απόφαση αυτή είναι γνωστή από τα μέσα του περασμένου μήνα και με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνουμε καθημερινά, όλο και περισσότεροι υγειονομικοί εμβολιάζονται.


Ο αγώνας για την πανδημία συνεχίζεται. Όλο το προσωπικό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δίνει αυτή τη μάχη με πρωτοφανή ζήλο και αίσθημα ευθύνης.


Ορισμένοι, λίγοι ευτυχώς, εξακολουθούν να επιμένουν στην άποψη ότι είτε το εμβόλιο είναι βλαβερό για τον άνθρωπο, είτε ότι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού παραβιάζει τα ατομικά τους δικαιώματα.


Επ’ αυτού, μάλιστα, το Συμβούλιο της Επικρατείας απάντησε αρνητικά στο αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής που είχαν υποβάλει γιατροί, νοσοκομειακοί και λοιπό προσωπικό, ώστε να παγώσει η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών.


Θα ήθελα να επαναλάβω τα εξής. Το μέτρο της υποχρεωτικότητας απευθύνεται σε αυτούς που είναι επιφορτισμένοι με τη φροντίδα των πλέον ευπαθών συμπολιτών μας. Ο εμβολιασμός των επαγγελματιών υγείας είναι σίγουρα μια πράξη που την επιβάλλει το καθήκον στο πλαίσιο του λειτουργήματος που ασκούν.


Στην πραγματικότητα όμως, είναι μια πράξη ανθρωπιάς, στοιχειώδους αλληλεγγύης απέναντι κυρίως σε συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη και οι οποίοι παλεύουν για ένα καλύτερο επίπεδο υγείας. Ας μην τους στερήσουμε τουλάχιστον αυτή την ευκαιρία, θέτοντάς τους σε κίνδυνο.


Η μεγάλη πλειονότητα των υγειονομικών, αποδεικνύοντας υψηλή ευθύνη και αναγνώριση της αξίας του λειτουργήματος, έχουν ήδη εμβολιαστεί. Θα θέλαμε η υποχρεωτικότητα να μην ήταν ποτέ ένα θέμα συζήτησης στη χώρα μας, η Πολιτεία όμως έχει την υποχρέωση, έχει καθήκον να προστατεύσει όλα τα μέλη της και κυρίως τα πιο αδύναμα.


Για μια ακόμη φορά τονίζουμε ότι ο νόμος είναι σαφής και θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα μετά την 1η Σεπτεμβρίου, που θα είναι και η τελευταία ημέρα κατά την οποία ένας υγειονομικός θα μπορεί να εμβολιαστεί. Μπορεί και αργότερα, μιλάω για την αρχή του μέτρου.


Από εκεί και πέρα ο νόμος που προβλέπει την αναστολή των καθηκόντων για όσους δεν έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση, θα εφαρμοστεί στο ακέραιο. Πέραν τούτου, και με βάση το σύστημα μισθοδοσίας στο δημόσιο τομέα, που προβλέπει προκαταβολή αποδοχών δεκαπενθημέρου, θα υπάρξει επιστροφή του μισθού ως αχρεωστήτως καταβληθέντος, ενώ όσοι τεθούν σε αναστολή εργασίας, όταν κι εφόσον εμβολιαστούν, όταν θα επιστρέψουν στις θέσεις τους, είναι πιθανόν να τοποθετηθούν σε άλλη θέση, αφού οι ανάγκες της Υπηρεσίας θα έχουν διαφοροποιηθεί.


Θέλω να διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Υγείας έχει καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αναδιάταξη των δυνάμεων, ώστε να λειτουργήσει το σύστημα Υγείας για όλους τους συμπολίτες μας και να αντιμετωπιστούν οι όποιες αρρυθμίες ενδεχομένως προκύψουν.


Είμαστε σε διαρκή, καθημερινή επικοινωνία με τους Διοικητές των Νοσοκομείων, τους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών, εργαζόμενους, όλα τα στελέχη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και θα κάνουμε ό,τι απαιτείται.


Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας κάνουν ύστατη έκκληση στους γιατρούς, νοσηλευτές, σε όλο το προσωπικό των δομών Υγείας που δεν έχουν εμβολιαστεί, να το κάνουν έστω και τώρα, ως μια πράξη ευθύνης απέναντι στην κοινωνία.


Κλείνοντας, θα ήθελα να ενημερώσω ότι η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, εκτός των γιατρών, το οποίο θα καλύψει τα κενά τα οποία θα δημιουργηθούν, θα ενεργοποιηθεί την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου και θα αφορά, όπως είπα, το προσωπικό που θα καλύψει τις ανάγκες στις δομές Υγείας, λόγω αναστολής καθηκόντων αυτών που δεν έχουν εμβολιαστεί.


Θα παραμείνει ανοιχτή για λίγες ημέρες και παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να διαβάσουν προσεκτικά τη σχετική ανακοίνωση, η οποία θα βγει και υπάρχει αναλυτικός οδηγός για τη διαδικασία."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]