“Η πόλη των Ιωαννίνων εντάσσεται στο πρόγραμμα Πόλεις Φιλικές προς τα Παιδιά στην Ελλάδα”



Ο Δήμος Ιωαννίνων υπογράφει Μνημόνιο Συνεργασίας με την UNICEF για την ευημερία κάθε παιδιού


 Με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας και την παράδοση της επίσημης σφραγίδας της Υποψήφιας Πόλης Φιλικής προς τα Παιδιά, ο Εκπρόσωπος του Γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα κ. Luciano Calestini και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Μωυσής Ελισάφ, ανακοίνωσαν σήμερα την ένταξη των Ιωαννίνων στο παγκόσμιο πρόγραμμα του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) που στόχο έχει την μετατροπή αστικών κέντρων και κοινοτήτων σε πόλεις όπου υπηρεσίες, παροχές, προγράμματα και δημόσιοι χώροι αναπροσαρμόζονται με επίκεντρο τις ανάγκες των παιδιών και των νέων. Τα Ιωάννινα είναι η δεύτερη πόλη που λαμβάνει τον τίτλο της Υποψήφιας πόλης στην Ελλάδα μετά τον Δήμο Αθηναίων.


Το Πρόγραμμα «Πόλεις Φιλικές προς τα Παιδιά» είναι μια πρωτοβουλία της UNICEF η οποία εφαρμόζεται ήδη σε 47 χώρες ανά τον κόσμο συνδέοντας δήμους, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών, ιδιωτικό τομέα, ακαδημαϊκό χώρο, μέσα ενημέρωσης και, το σημαντικότερο, παιδιά και νέους με σκοπό να κάνουν τις πόλεις και τις κοινότητές τους πιο φιλικές προς αυτά. 


Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ παρέλαβε από τον κ. Calestini την επίσημη σφραγίδα της Υποψήφιας Πόλης Φιλικής προς τα Παιδιά καθιστώντας τα Ιωάννινα την δεύτερη συμμετοχή της Ελλάδας στο παγκόσμιο πρόγραμμα, που έχει στόχο να θέσει στο επίκεντρο τις ανάγκες των παιδιών και των νέων και να αναπροσαρμόσει προς αυτή την κατεύθυνση υπηρεσίες, παροχές, προγράμματα και δημόσιους χώρους.


Σε δήλωσή του ανέφερε: ‘’Η ένταξη των Ιωαννίνων στο πρόγραμμα Πόλεις Φιλικές προς τα παιδιά, αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη που μας κάνει εξαιρετικά χαρούμενους. Τα παιδιά είναι το μέλλον κάθε τόπου, κάθε χώρας, είναι το μέλλον του κόσμου. Κι αν οφείλουμε σε κάποιους, αυτά είναι τα παιδιά. Με αυτές τις σκέψεις προχωράμε στην υπογραφή Μνημονίου με την UNICEF έναν κορυφαίο οργανισμό που είναι ταγμένη στην ευημερία των παιδιών.


Είναι σημαντικό ότι γινόμαστε κρίκοι στην αλυσίδα για ένα καλύτερο μέλλον των παιδιών μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις, από δράσεις για την πρόληψη και την εξάλειψη της βίας και για καλύτερες υπηρεσίες στην φροντίδα των παιδιών. Η εποχή που διανύουμε είναι δύσκολη. Έχει δυσκολέψει και η καθημερινότητα των παιδιών. Είδαμε όλους τους προηγούμενους μήνες τα παιδιά να μένουν μακριά από το σχολείο που είναι το φυσικό τους περιβάλλον. Βλέπουμε τα παιδιά να περνούν πολλές ώρες στις οθόνες των υπολογιστών και να χάνουν την άμεση επαφή, το παιχνίδι, την επικοινωνία στη γειτονιά, στην πλατεία, στο πάρκο. Οφείλουμε λοιπόν να σταθούμε δίπλα τους, να τους ανοίξουμε δρόμους, να βρουν τον δικό τους ορίζοντα και να τον κατακτήσουν’’.



Ο κ. Calestini σημείωσε «Είμαστε πολύ χαρούμενοι με την επίσημη ανακοίνωση της συνεργασίας μας με την ιστορική πόλη των Ιωαννίνων στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Πόλεων Φιλικών προς τα Παιδιά σήμερα. Η UNICEF και το Ελληνικό Κράτος έχουν αναλάβει ένα πολυετές εθνικό πλάνο για την ευημερία κάθε παιδιού στη χώρα, με τους δήμους και τις κοινότητες να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας για την άμεση παράδοση αποτελεσμάτων και υπηρεσιών σε παιδιά και νέους. Προσβλέπουμε σε μια μακροπρόθεσμη συνεργασία με τα Ιωάννινα και προσκαλούμε κάθε δήμο στην Ελλάδα να ενταχθεί σε αυτή την παγκόσμια πρωτοβουλία. "


Με κατευθυντήριες αρχές την Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (CRC) και τους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs), ο Δήμος Ιωαννίνων και το νεοσύστατο Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα θα συνεργαστούν για το βέλτιστο συμφέρον και την ευημερία των παιδιών και των νέων στην πόλη.


Μέσα από κοινές πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης, συλλογής δεδομένων και προγραμματικών παρεμβάσεων για παιδιά και νέους, η συνεργασία των δυο φορέων στοχεύει στη μείωση της παιδικής φτώχειας, την ενίσχυση της προσβασιμότητας σε δημόσιους χώρους και σε χώρους εκπαίδευσης, την προώθηση της συμμετοχής των παιδιών και των νέων σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων καθώς και παρεμβάσεις στους τομείς της καταπολέμησης της βίας κατά των παιδιών, της ισότητας των φύλων, της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και της απασχολησιμότητας των νέων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]