Ανακοίνωση ΚΚΕ: Τα «Πράσινα» κέρδη απειλούν με καταστροφή το Δήμο Ζίτσας


Τα «Πράσινα» κέρδη απειλούν με καταστροφή το Δήμο Ζίτσας

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, (ΡΑΕ) μόνο στο Δήμο Ζίτσας, έχει εγκρίνει άδειες παραγωγής για 9 φωτοβολταϊκούς σταθμούς και εκκρεμούν ακόμη 2 που αντιστοιχούν σε μια συνολική έκταση πάνω από 4.300 στρέμματα σε Λαψίστα, Καρίτσα, Κληματιά, Ασφάκα, Γραμμένο Ζίτσα κ.α. δεσμεύοντας τους χώρους εγκατάστασης τους σε βάθος 25ετίας. 

Οι παραπάνω επενδύσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), δίπλα στο αιολικό πάρκο του Κασιδιάρη συμπληρώνονται από τους σχεδιασμούς για μονάδες καύσης βιορευστών στα Γραμμενοχώρια, βιοαερίου στη ΒΙΠΕ και είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι των «πράσινων» επενδύσεων που πανελλαδικά επιχορηγούνται με 6,2 δις ευρώ ζεστό χρήμα από το Ταμείο Ανάκαμψης, χώρια από αυτά που θα δοθούν μέσω του νέου ΕΣΠΑ. 

Η λεγόμενη «πράσινη μετάβαση» με πρόσχημα την κλιματική αλλαγή, είναι η απάντηση της ΕΕ στον ανταγωνισμό των δικών της επιχειρηματικών ομίλων με τους άλλους παγκόσμιους παίκτες (Κίνα, ΗΠΑ κτλ) για το ποιος θα κατακτήσει το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά Ενέργειας, με έπαθλο κολοσσιαία κερδοφορία. Από αυτές τις επενδύσεις κανένα όφελος δεν προκύπτει για τον λαό και το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι νέες τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας όπως οι ΑΠΕ θα μπορούσαν να συμβάλουν μέσα από έναν κεντρικά σχεδιασμένο επιστημονικό κρατικό σχεδιασμό, συμπληρωματικά με τις άλλες μορφές ενέργειας (λιγνίτης, υδρογονάνθρακες) στην ενεργειακή απεξάρτηση της Ελλάδας και σε φτηνό ρεύμα για τον λαό, με σεβασμό στο περιβάλλον. 

Αντίθετα, η παράδοση των πηγών ενέργειας της χώρας στους επιχειρηματικούς ομίλους ταυτόχρονα με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ μόνο νέα δεινά φέρνει.  

Για παράδειγμα η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε εκτάσεις γης πολλών στρεμμάτων στο δήμο μας, θα επιφέρει μεταβολές στο μικροκλίμα της κάθε περιοχής, τουλάχιστον από την αύξηση της θερμοκρασίας.

Αντίστοιχα εκτοπίζονται βίαια αγροτοκτηνοτρόφοι που βλέπουν βοσκοτόπια και καλλιεργήσιμες εκτάσεις να χάνονται, με συνέπεια να αυξάνεται το κόστος παραγωγής, να υποβαθμίζεται το προϊόν, να κινδυνεύουν με ξεκλήρισμα. Μόνο στον κάμπο της Ζίτσας δεσμεύονται 600 με 900 από τα 3000 στρέμματα γης υψηλής παραγωγικότητας. 

Σύντομα θα μειωθεί το αγροτικό προϊόν, θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι εισαγωγές τροφίμων χαμηλής ποιότητας, ακόμη και μεταλλαγμένα, γιατί εκεί βρίσκεται το μέγιστο κέρδος για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Οι εταιρείες για τυράκι αυξάνουν τώρα στην αρχή τις τιμές ενοικίασης της γης, αποκρύβοντας ότι αυτές θα πέσουν στην πορεία, όταν θα τις έχουν βάλει στο χέρι και θα έχει αυξηθεί η προσφορά. Όπως αποκρύπτουν ότι θα υπάρξουν ανεπανόρθωτες αλλοιώσεις στην μηχανική και χημική σύσταση του επιφανειακού τμήματος του εδάφους με αποτέλεσμα να απαιτηθούν πολλαπλάσια χρήματα για να ξαναγίνουν γόνιμα τα χωράφια, για να ξαναφυτρώσει η γη. Απειλούνται δηλαδή οι δυνατότητες διατροφικής αυτάρκειας της χώρας. 

Συνολικά η μαζική αλλαγή χρήσεων γης θα επιφέρει την αλλοίωση της ιστορικής, οικολογικής και αισθητικής φυσιογνωμίας της περιοχής με σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στους αγρότες, τους αμπερλουργους, τους κτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους, σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους.

Ούτε όμως φτηνό ρεύμα θα δούμε. Ήδη επιβαρυνόμαστε με τέλος ΑΠΕ για τη χρηματοδότηση των έργων χωρίς να υπάρχει κανένα κέρδος από την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια για το λαό. Ήδη έχουμε νέες αυξήσεις φωτιά στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος την ώρα που αυξάνονται οι διακοπές του ηλεκτρισμού σε λαϊκές κατοικίες. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί δραματικά μετά και το κλείσιμο των ηλεκτρολιγνιτικών εργοστασίων της ΔΕΗ το επόμενο διάστημα.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ για την επιτάχυνση των διαδικασιών παράδοσης της ενέργειας στους επιχειρηματικούς ομίλους είναι τεράστιες. Έχει τις πλάτες του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, παρά τις όποιες αντιπολιτευτικές κορόνες σήμερα, ζητάει να προωθηθεί η περιβόητη «απολιγνιτοποίηση» γρηγορότερα και από το χρονοδιάγραμμα που απαιτεί η Κομισιόν. 

Όλα τα αστικά κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, κλπ), είναι υπέρ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και των δισεκατομμυρίων που μέσω του μηχανισμού αυτού δίνονται απλόχερα στους μονοπωλιακούς ομίλους, πανηγυρίζουν για τις «πράσινες» μπίζνες που θα χρηματοδοτήσει. Την ίδια ώρα αποφεύγουν να μας πουν ότι προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των δισεκατομμυρίων είναι αντιλαϊκά μέτρα όπως η κατάργηση του 8ωρου, της Κυριακάτικης Αργίας, της παραπέρα ιδιωτικοποίησης του ασφαλιστικού κ.α.

Το ΚΚΕ σας καλεί να αντιπαλέψουμε τους σχεδιασμούς εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στην περιοχή και των άλλων ιδιωτικών μονάδων ενέργειας. Χαιρετίζουμε τις  κινητοποιήσεις των κατοίκων στα Γραμμενοχώρια και αλλού ενάντια στις δρομολογούμενες επενδύσεις. Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. Καμία εμπιστοσύνη στη Δημοτική και Περιφερειακή αρχή που προωθούν σταθερά τις «πράσινες» επενδύσεις.

Τώρα μέσα από τους Αγροτικούς, Πολιτιστικούς Συλλόγους, με κάθε μέσο, να γίνουν συνελεύσεις σε κάθε χωριό. Να ενημερωθούν όλοι οι κάτοικοι, να αποτραπεί ο κοινωνικός αυτοματισμός, «γιατί εσύ έδωσες τα χωράφια» κτλ. Να συγκροτηθούν Επιτροπές Αγώνα που θα συντονίζουν τις δράσεις σε όλο τον Δήμο. Να γίνουν επαφές με επιτροπές αγώνα από άλλους δήμους, με σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, με άλλα λόγια να ξεσηκωθεί όλος ο τόπος. Να πιεστεί η κυβέρνηση, η Περιφέρεια, οι Δήμοι, τα τοπικά συμβούλια, να βάλουν φρένο σε αυτούς τους σχεδιασμούς.

Διεκδικούμε άμεσα:

Να μην προχωρήσουν οι προωθούμενες επενδύσεις με φωτοβολταϊκά και λοιπές ΑΠΕ στην περιοχή. Αντί αυτών, να μελετηθούν και να δρομολογηθούν αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας με ευθύνη του κράτους και γενναία κρατική χρηματοδότηση.

Όχι στην αλλαγή χρήσης γης υψηλής παραγωγικότητας, σε βοσκοτόπια, περιοχές natura και την καταστροφή των βουνών.

Η κυβέρνηση να πάρει πίσω όλους τους αντιπεριβαλλοντικούς νόμους που δίνουν γην και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους για την εγκατάσταση ΑΠΕ.

Κατάργηση των "πράσινων" τελών ΑΠΕ και άμεση μείωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος.

Καμιά διακοπή ρεύματος σε σπίτι λαϊκής οικογένειας.

Όχι στο κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων - Όχι στην ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]