Πότε και πώς ξεκινάει το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας

 


Με δύο σημαντικότατες ειδήσεις - χρονική έναρξη και όροι του νέου Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας και ενεργοποίηση δύο νέων Προγραμμάτων 14.000 θέσεων εργασίας - η μεγάλη συνέντευξη του Διοικητή του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, κ. Σπύρου Πρωτοψάλτη, στα ΠΟΛΗ + ΠΟΛΙΤΙΚΗ και epoli.gr.


Φυσικά, εκτός από τις ειδήσεις και το μέλλον, δεν θα μπορούσε να λείψει από τη συνέντευξη το παρόν και το παρελθόν, ιδιαίτερα όταν έχει παραχθεί τόσο σημαντικό έργο από τον Οργανισμό. Ιστορικό ρεκόρ δημιουργίας 20.900 νέων θέσεων εργασίας στο Β’ εξάμηνο του 2020, δεκάδες νέες e-υπηρεσίες και πολλά άλλα...


 Κύριε Διοικητά, με το Πρόγραμμα στην αρμοδιότητά του, το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων ανακοίνωσε τόσο την παράταση της Κοινωφελούς Εργασίας, όσο και την προοπτική νέου Προγράμματος, ικανοποιώντας και σχετικό αίτημα των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ποιες οι εξελίξεις επί του θέματος; Πότε αναμένεται το νέο Πρόγραμμα; Θα υπάρξει αύξηση της χρονικής διάρκειας και μοριοδότηση όσων απασχολούνται ήδη στην Κοινωφελή; Ποια θα είναι η μορφή του και ποιο το ύψος των αποδοχών; Τέλος, πότε εκτιμάται η τοποθέτηση των οφελουμένων σε Δήμους, Περιφέρειες και λοιπούς Φορείς του Δημοσίου;


«Όπως ισχύει για όλα τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, έτσι και το νέο πρόγραμμα αποτελεί πρωτοβουλία και αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο θα υλοποιήσει άμεσα και αποτελεσματικά ο ΟΑΕΔ.


Τα στελέχη του Οργανισμού συνεργάζονται στενά με τα αντίστοιχα στελέχη του Υπουργείου Εργασίας και η διαδικασία έγκρισης της χρηματοδότησης και της προκήρυξης προχωράει εντατικά, με στόχο την έναρξη της υποβολής αιτήσεων των ανέργων για τις 25.000 θέσεις σε Δήμους, Περιφέρειες και άλλους Δημόσιους Φορείς εντός του Καλοκαιριού και την έναρξη της 8μηνης απασχόλησης στις αρχές του Φθινοπώρου.


Στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα αποσταλεί η πρόσκληση σε όλους τους επιλέξιμους φορείς του Δημοσίου, προκειμένου αυτοί να δηλώσουν τις ανάγκες τους και αμέσως να γίνει η κατανομή των 25.000 θέσεων.


Υπενθυμίζω ότι, η κοινωφελής εργασία αποτελεί μέρος των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και αφορά σε 7 μήνες εργασίας και 1 μήνα κατάρτισης.


Η διάρκεια του προγράμματος, καθώς και οι αποδοχές για τους ωφελούμενους παραμένουν ίδιες με το προηγούμενο πρόγραμμα.


Επίσης, όπως έχει τονίσει ο Υπουργός, η Ευρώπη μάς εγκρίνει το πρόγραμμα αυτό, ως ένα τελευταίο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας.


Αλλαγές όμως θα υπάρξουν στις θεματικές ειδικότητες της υποχρεωτικής κατάρτισης, ώστε αυτές να διασυνδέονται καλύτερα με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και να ενισχύουν την απασχολησιμότητα των ωφελουμένων, δίνοντάς τους επιλογές για αναβάθμιση δεξιοτήτων που έχουν ζήτηση στον ιδιωτικό τομέα, αφού η κατάρτιση γίνεται στο τέλος του προγράμματος, μετά τη λήξη της προσωρινής απασχόλησής τους στον δημόσιο τομέα.


Ως Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, ο ρόλος μας είναι να βοηθάμε τον άνεργο να (επαν)ενταχθεί στην αγορά εργασίας.


Στόχος μας είναι μέχρι και τον Αύγουστο να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι επιμέρους διαδικασίες, ώστε μετά οι ωφελούμενοι να τοποθετηθούν γρήγορα στις θέσεις τους.


Σύντομα, όμως, θα ανακοινωθούν όλες οι λεπτομέρειες του προγράμματος από το Υπουργείο Εργασίας, όπως ο αριθμός θέσεων ανά φορέα και ανά ειδικότητα, το χρονοδιάγραμμα αιτήσεων και των τοποθετήσεων, κ.λπ.


Από την πλευρά του, ο ΟΑΕΔ είναι έτοιμος, με εμπειρία και τεχνογνωσία, να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς στην υλοποίηση του προγράμματος, μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες.»


 


 


Ενεργοποιούνται δύο νέα Προγράμματα 14.000 θέσεων


Με τις νέες θέσεις εργασίας στο Α΄ εξάμηνο του έτους να φτάνουν τις 13.189, ποια τα ερχόμενα Προγράμματα του Οργανισμού, προκειμένου να συνεχιστεί η αξιοσημείωτη αυτή αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα έτη;


«Όντως κ. Κουφάκη, μετά το ιστορικό ρεκόρ της δημιουργίας 20.900 νέων θέσεων εργασίας στο Β’ εξάμηνο του 2020, συνολικά 13.189 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν το Α΄ εξάμηνο του 2021 μέσω των ενισχυμένων και βελτιωμένων προγραμμάτων απασχόλησης του ΟΑΕΔ, σημειώνοντας αύξηση κατά 117% και 71% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 και του 2019. Με λίγα λόγια, μέσα σε έναν χρόνο η επιδότηση της εργασίας του ΟΑΕΔ έδωσε τη δυνατότητα σε περισσότερους από 34.000 ανέργους να ενταχτούν και να επανενταχτούν στην αγορά εργασίας και να εργαστούν σε θέσεις πλήρους απασχόλησης.


Παρά το lockdown και τις πρωτόγνωρες επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία, η απορροφητικότητα των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης του ΟΑΕΔ συνεχίζει να καταγράφει σταθερή αύξηση συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.


Με “οδηγό” τις παραπάνω δράσεις που υλοποιήθηκαν το τελευταίο έτος, ο ΟΑΕΔ έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της μεταπανδημικής εποχής και στο επίκεντρο του σχεδίου μας για την επόμενη μέρα, βρίσκεται η πλήρης και ουσιαστική αξιοποίηση των σημαντικών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για επενδύσεις άνω των 2 δις Ευρώ στο ανθρώπινο κεφάλαιο και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.


Έχουμε σχεδιάσει μία “νέα γενιά” στοχευμένων δράσεων για τη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των επιχειρήσεων και των ανέργων, με ισχυρά κίνητρα για προσλήψεις, απλουστευμένες προϋποθέσεις συμμετοχής, ταχύτερες διαδικασίες ένταξης και αποπληρωμής, καθώς και ενεργό ρόλο των εργασιακών συμβούλων στη διαδικασία της συμβουλευτικής και της σύζευξης.


Επίσης, το Φθινόπωρο θα ξεκινήσουν και προγράμματα ταχύρρυθμης αλλά ποιοτικής κατάρτισης, επανακατάρτισης και επανειδίκευσης ανέργων και εργαζομένων με αξιολόγηση εκροών, πιστοποίηση και συνεργασία με αξιόπιστους παρόχους, με προτεραιότητα σε τομείς αιχμής και ειδικότητες υψηλής ζήτησης.


Αυτή τη στιγμή, υλοποιούνται 8 ανοικτά προγράμματα με συνολικά 30.900 επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας και ποσοστά επιχορήγησης έως το 100% του μισθού και των εισφορών, ενώ σύντομα θα ενεργοποιηθούν δύο νέα προγράμματα 14.000 θέσεων.


Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται πανελλαδικό πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για 10.000 νέους ανέργους 18-29 ετών, διάρκειας 7 μηνών, με μηνιαία αποζημίωση 558 € και πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές που θα καταβάλλει ο ΟΑΕΔ απευθείας στους ωφελούμενους.


Επιπλέον, θα υλοποιηθεί και νέο πρόγραμμα 4.000 θέσεων για ανέργους 30 ετών και άνω στις Περιφέρειες Αττικής και Ν. Αιγαίου, διάρκειας ενός έτους, με μηνιαία επιχορήγηση μισθού και εισφορών έως 700 €.»


 


 


Nέα, καινοτόμα Προγράμματα για τη μείωση της ανεργίας των νέων


Διαχρονικά, οι νέοι δέχονται τις μεγαλύτερες συνέπειες της ανεργίας. Υπάρχει ειδικός σχεδιασμός αναχαίτησης του φαινομένου;


«Στόχος είναι η ενίσχυση της πρόσβασης των νέων στην αγορά εργασίας και η αντιμετώπιση της διαρροής επιστημονικού εργατικού δυναμικού, μέσω νέων δράσεων ανάσχεσης της ανεργίας και προώθησης της απασχόλησης, μέσω της επιδότησης της εργασίας.


Το τελευταίο έτος υλοποιήσαμε μία σειρά προγραμμάτων απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας, απασχόλησης, νεανικής επιχειρηματικότητας και κατάρτισης σε ψηφιακές δεξιότητες, που είχαν μεγάλη ανταπόκριση από τους ανέργους και ζήτηση από τις επιχειρήσεις.


Για παράδειγμα, πρόσφατα ενεργοποιήσαμε πρόγραμμα νέας επιχειρηματικότητας, που θα επιχορηγήσει 2.900 επιχειρηματικές πρωτοβουλίες νέων ανέργων 18-29 ετών, με έμφαση στις γυναίκες και ποσό 14.800 € για 12 μήνες.


Το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 43 εκ. Ευρώ, στοχεύει στην ένταξη και επανένταξη των νέων ανέργων, μέσω της δημιουργίας βιώσιμων επιχειρήσεων, ενώ το 60% των δικαιούχων θα είναι άνεργες γυναίκες.


Επιπλέον, μετά την πολύ επιτυχημένη συνεργασία με την Google για την κατάρτιση νέων ανέργων στο ψηφιακό μάρκετινγκ, ξεκινήσαμε νέα συνεργασία για ένα νέο ολοκληρωμένο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης με πιστοποίηση ΟΑΕΔ - Google για 3.000 νέους ανέργους σε  θεματικές ενότητες υψηλής ζήτησης (τεχνική υποστήριξη πληροφορικής, σχεδιασμός εμπειρίας χρήστη, διαχείριση έργου, ανάλυση δεδομένων).


Καθώς οι επιχειρήσεις αναζητούν νέους εργαζόμενους με εργασιακή εμπειρία και αντίστοιχα οι νέοι δυσκολεύονται στην αρχική είσοδό τους στον χώρο της εργασίας, ενεργοποιήσαμε νέα προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας, με 100% επιδότηση για 4.000 ανέργους 18-30 ετών στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Δυτ. Ελλάδας και Ηπείρου, καθώς και νέο πρόγραμμα απόκτησης 6μηνης επαγγελματικής εμπειρίας στο ψηφιακό μάρκετινγκ για 5.000 ανέργους έως 29 ετών.


Οι δράσεις μας όμως δεν σταματούν εδώ. Οι επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό, που αποτελεί το πιο σημαντικό κεφάλαιο της χώρας, αποτελούν βασική προτεραιότητα του Οργανισμού και κεντρική κυβερνητική πολιτική.


Σύντομα θα ξεκινήσουν νέα, καινοτόμα προγράμματα, με στόχο την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας, την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας των νέων.»


 


 


Απαραίτητη η συνεχής αναβάθμιση και ηλεκτρονικοποίηση των υπηρεσιών μας


Στα αξιοσημείωτα του παραγόμενου έργου του ΟΑΕΔ, η ηλεκτρονικοποίηση υπηρεσιών του. Δεκάδες υπηρεσίες πια από το σπίτι, απλά και με λίγο χρόνο. Θα συνεχιστεί και με άλλες υπηρεσίες η νέα αυτή «εποχή» του Οργανισμού;


«Η άμεση και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των πολιτών, μέσω της ψηφιακής διακυβέρνησης αποτελεί κεντρική κυβερνητική προτεραιότητα, αλλά οι ανάγκες που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας, επιτάχυναν θεαματικά τη ψηφιακή μετάβαση του ΟΑΕΔ, εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πολιτών και προστατεύοντας τη Δημόσια Υγεία. 


Στην πρώτη φάση, την Άνοιξη του 2020, μετατράπηκαν σε ψηφιακές οι υπηρεσίες εγγραφής στο μητρώο ανεργίας για την έκδοση δελτίου ανεργίας και της αίτησης για την επιδότηση της ανεργίας, οι οποίες αντιπροσώπευαν τα 2/3 των επισκέψεων στα 117 Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ, και όλες οι e-υπηρεσίες έγιναν υποχρεωτικές.


Ταυτόχρονα, υλοποιήσαμε νέες υπηρεσίες για> >την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων και ενεργοποιήσαμε καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση στις εκπαιδευτικές δομές του σε συνεργασία με τη Google.


Για πρώτη φορά, οι αιτήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών στις 50 Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ, καθώς και οι εγγραφές σπουδαστών στα 30 ΙΕΚ του Οργανισμού υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά.


Επίσης για πρώτη φορά, δώσαμε τη δυνατότητα στους υποψήφιους για προσλήψεις στους 25 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του ΟΑΕΔ να υποβάλουν τις αιτήσεις τους αποκλειστικά ηλεκτρονικά.


Το Φθινόπωρο του 2020, ενεργοποιήθηκε νέα, απλουστευμένη, υπηρεσία ηλεκτρονικής δήλωσης παρουσίας για τους επιδοτούμενους ανέργους, ενώ το Δεκέμβριο παρουσιάσαμε τη νέα υπηρεσία “ψηφιακών ραντεβού” για ανέργους και επιχειρήσεις μέσω της πλατφόρμας myOAEDlive.


Και πάλι για πρώτη φορά, άνεργοι και επιχειρήσεις μπορούν να προγραμματίζουν ραντεβού σε συγκεκριμένη μέρα και ώρα για υπηρεσίες συμβουλευτικής, από τους εξειδικευμένους εργασιακούς συμβούλους του ΟΑΕΔ, ενώ η πλατφόρμα εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες υπηρεσίες.




Φέτος, τέθηκε σε λειτουργία η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή του Οργανισμού OAEΔapp, μέσω της οποίας οι πολίτες έχουν πλέον άμεση πρόσβαση στις πιο δημοφιλείς υπηρεσίες μας, καθώς και άμεση ενημέρωση για όλες τις δράσεις και τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, μέσω κινητών ή tablets.


Επίσης, ενεργοποιήθηκε νέα υπηρεσία υποβολής αίτησης για το βοήθημα ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, ενώ πρόσφατα τέθηκε σε λειτουργία ο ανανεωμένος και ανασχεδιασμένος ιστότοπός μας oaed.gr εξασφαλίζοντας στους 1,5 εκατομμύρια μοναδικούς χρήστες, με περισσότερες από 10 εκατομμύρια συνδέσεις (στοιχεία 2020), σαφήνεια, λειτουργικότητα και εύκολη πλοήγηση, επαναπροσδιορίζοντας την εμπειρία χρήσης για όλους.


Για την υλοποίηση του έργου, ο ΟΑΕΔ έλαβε υπόψη του τις καλές πρακτικές και τις σύγχρονες τάσεις στο σχεδιασμό ιστοσελίδων, ώστε να εξασφαλιστεί απλούστερη και ταχύτερη πρόσβαση και ενημέρωση για τις παροχές, τα προγράμματα και τις δράσεις του Οργανισμού, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για την αναβάθμιση των υπηρεσιών ενημέρωσης και εξυπηρέτησης των πολιτών, που έχει θέσει ως προτεραιότητα ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.


Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις έχουν πλέον άμεση πρόσβαση σε 47 αποκλειστικά ηλεκτρονικές υπηρεσίες, είτε μέσω www.gov.gr είτε μέσω των e-services ΟΑΕΔ, δίνοντας τη δυνατότητα άμεσων και ασφαλών συναλλαγών και καθιστώντας μη αναγκαία την προσέλευση στα ΚΠΑ2 για τις περισσότερες και πιο “δημοφιλείς” υπηρεσίες.


O ΟΑΕΔ εξέρχεται από αυτή την κρίση με νέες δυνατότητες και στόχος μας είναι να παρέχουμε αυτά τα νέα ψηφιακά εργαλεία στους πολίτες, υπηρετώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον κρίσιμο ρόλο μας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης, την ανάσχεση της ανεργίας και τη στήριξη της απασχόλησης.


Η ολοκληρωτική ψηφιακή μετάβαση και η συνεχής εξέλιξη του Οργανισμού στον τομέα αυτό, για εμάς είναι αυτονόητη.


Ο κόσμος αλλάζει, η αγορά εργασίας αλλάζει και είναι υποχρέωσή μας να αλλάξουμε και εμείς για να παρέχουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες ως μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης. Σε αυτή την προσπάθεια, η συνεχής αναβάθμιση και ηλεκτρονικοποίηση των υπηρεσιών μας, είναι απαραίτητη.»


 


Με αρίθμηση σημαντικότητας, κατά τη γνώμη σας, ποιο το έργο του Οργανισμού που θα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες;


«Το φάσμα των δράσεων και των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ είναι ευρύτατο και στηρίζει καθημερινά εκατομμύρια συμπολίτες μας με διαφορετικούς τρόπους. 


Κάθε πρόγραμμα, κάθε δράση, κάθε παροχή είναι η πιο σημαντική για αυτόν τον πολίτη που “αγγίζει”, είτε είναι άνεργος, είτε είναι εργαζόμενη μητέρα, είτε είναι ένας μικρομεσαίος επιχειρηματίας, είτε ένας εποχικά εργαζόμενος. Συνεπώς, δεν μπορώ να κρίνω τη συγκριτική σημαντικότητα της κάθε πτυχής του κρίσιμου κοινωνικού ρόλου και έργου του Οργανισμού. Για εμάς, όλες οι πτυχές του κοινωνικού ρόλου μας είναι εξίσου σημαντικές και η αξία τους κρίνεται καθημερινά από τους πολίτες.


Αυτό όμως που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι, πρέπει να επικοινωνήσουμε πιο αποτελεσματικά και με περισσότερη εξωστρέφεια όλες τις δράσεις του Οργανισμού, οι οποίες επανασχεδιάζονται και αναβαθμίζονται, όπως για παράδειγμα τα προγράμματα απασχόλησης, τις σχολές μαθητείας, την επαγγελματική κατάρτιση ανέργων και εργαζομένων, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς μας, τις πολιτικές στήριξης της οικογένειας όπως οι γονικές άδειες, τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, αγοράς βιβλίων, παιδικών κατασκηνώσεων, κ.λπ. ώστε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε όσους περισσότερους συμπολίτες μας τις έχουν ανάγκη.»


 


 


Ο ΟΑΕΔ υλοποιεί άμεσα και αποτελεσματικά την πολιτική του Υπουργείου Εργασίας


Κλείνοντας κ. Πρωτοψάλτη τη συζήτησή μας, Υπουργός Εργασίας: Δημιουργία θέσεων εργασίας, Διοικητής ΟΑΕΔ: Διαχείριση μη εργασίας… «Αντικρουόμενοι» ρόλοι; σαφώς όχι. «Κρίσιμη» συνεργασία; σαφώς ναι. Ποια είναι η «καθημερινότητα» συνεργασίας των δύο αυτών προσώπων και των νομικών προσώπων τους, στην καθημερινή «μάχη» κατά της ανεργίας;


«Ως κεντρικός πυλώνας του κοινωνικού κράτους και επιχειρησιακός βραχίονας για την καταπολέμηση της ανεργίας, ο ΟΑΕΔ υλοποιεί άμεσα και αποτελεσματικά την πολιτική του Υπουργείου Εργασίας για τη στήριξη και την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού μέσα από την προώθηση της απασχόλησης, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την ασφάλιση της ανεργίας, την κοινωνική προστασία της μητρότητας και της οικογένειας, την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, αλλά και άλλες δράσεις κοινωνικής πολιτικής για τη βελτίωση της διαβίωσης ανέργων και εργαζομένων. Αυτό σημαίνει στενή και αγαστή συνεργασία, προσήλωση στους κοινούς στόχους, καθημερινή και εντατική προσπάθεια για συνεχή βελτίωση και αυξημένη αποτελεσματικότητα.» 

πηγή epoli.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]