Ιωάννινα, ενεργειακά ουδέτερη πόλη.. Τα επόμενα βήματαΤην προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Ιωαννιτών και του Πανεπιστημίου Πατρών για την εκτέλεση του οδικού χάρτη πορείας του έργου «Ιωάννινα: ενεργειακά ουδέτερη πόλη ως το 2030» ενέκρινε κατά την σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή.

Η συνολική δαπάνη ανέρχεται στις 20.000 ευρώ και θα καλυφθεί από ίδιους πόρους του Δήμου.

Η προγραμματική σύμβαση περιλαμβάνει ερευνητικές δράσεις ανάπτυξης, αναβάθμισης και ανάπλασης οικιστικών περιοχών και δημοσίων χώρων καθώς και συντήρησης και αποκατάστασης μεμονωμένων μνημείων και συνόλων.

Αναλυτικότερα στόχος είναι η έρευνα και η καταγραφή όλων των κύριων στοιχείων και κατευθύνσεων για το πρόγραμμα των 100 Natural Cities καθώς και η δημιουργία ενός χάρτη ενεργειών για την προετοιμασία και την υποβολή  προτάσεων που απαιτούνται εν όψει των δράσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εθνικών προγραμμάτων χρηματοδότησης. 

Μέσα από την πρώτη προσέγγιση και καταγραφή θα προκύψει και το ακριβές αντικείμενο ενός ερευνητικού πεδίου για τις επόμενες φάσεις του έργου και τις απαιτούμενες δράσεις και ενέργειες μεταξύ των οποίων και η προετοιμασία για την υποβολή του φακέλου προς αξιολόγηση.


Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος θα αναλυθούν οι δράσεις, οι στόχοι και ο χρονικός προγραμματισμός υλοποίησής του ανά θεματική ενότητα,  η στρατηγική και το σχέδιο δράσης. 

Το αντικείμενο θα δίνει προτεραιότητα σε τέσσερις βασικούς παράγοντες: 

o νέες μορφές συμμετοχικής διακυβέρνησης, 

o ένα νέο οικονομικό και χρηματοδοτικό μοντέλο, 

o ολοκληρωμένος αστικός σχεδιασμός (πόλη, γειτονιά, κτίριο),

o ψηφιακές τεχνολογίες και διαχείριση καινοτομίας.

Ειδικά δε στο πεδίο της αρχιτεκτονικής και του αστικού σχεδιασμού, σε συμβατότητα με το πρόγραμμα, θα  εκπονηθούν  προτάσεις για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στην πόλη. 

Μεταξύ άλλων:

-Θα προαχθεί η ανάπτυξη της ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ: Δίκτυα πεζοδρόμων και οδών ήπιας κυκλοφορίας, πεζοδρομίων και ποδηλατοδρόμων, δημιουργία χώρων park & ride και σχετικής app εφαρμογής για τους πολίτες, έξυπνα συστήματα στάθμευσης και διαχείρισης της κυκλοφορίας, δίκτυο σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, ηλεκτρικά δημοτικά οχήματα, αστικός εξοπλισμός συνδυασμένος με βιοκλιματικές και καινοτόμες εφαρμογές κ.ά.

-Θα στοχευθεί η ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ και η ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: Διαχείριση αστικής θερμικής νησίδας με ψυχρά υλικά, βιοκλιματική ανάπλαση δημοσίων υπαίθριων χώρων (ψυχρά υλικά, φυτεύσεις, στοιχεία νερού, συστήματα σκίασης, έξυπνη διαχείριση άρδευσης, συλλογή και επανάχρηση ομβρίων υδάτων), ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων μέσω θερμικών προσόψεων και ειδικών θερμοαπορροφητικών υλικών (βλ. σχετ. αναθεωρημένη Οδηγία Ενεργειακής Απόδοσης των Κτιρίων - Energy Performance of Buildings Directive 2010/31/EU (EPBD)), προώθηση της «εικόνας»  της βιώσιμης και ανθεκτικής πόλης κ.ά.

-Θα προταθεί η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ: Αναβάθμιση αστικού πρασίνου, δημιουργία «πράσινων δρόμων» και δικτύου «πράσινων διαδρομών» (greenways και blueways και συνδυασμός με app εφαρμογή για την εξυπηρέτηση πολιτών και επισκεπτών και βελτίωση του city branding, δημιουργία πλατφόρμας παρακολούθησης της βιωσιμότητάς τους), δημιουργία δικτύου πάρκων τσέπης, δημιουργία πράσινων δωμάτων και τοίχων κ.ά.

-Θα διερευνηθεί η δυνατότητα υλοποίησης SMART ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ και  ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ: Συστήματα έξυπνου φωτισμού συνδεδεμένα με φωτοβολταϊκά συστήματα, έξυπνα συστήματα διαχείρισης κυκλοφορίας και στάθμευσης, έξυπνη διαχείριση κυκλοφορίας, δίκτυα διαχείρισης «γκρίζου» νερού, «έξυπνη αναβάθμιση» κτιρίων, επανάχρηση δομικών υλικών κ.ά.

Όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος, «όλος ο  σχεδιασμός και η υλοποίηση των δράσεων θα συνδέσει τον υφιστάμενο στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου (επιχειρησιακό πρόγραμμα, ΣΔΑΕ, ΣΒΑΚ κα) με τις νέες πρωτοβουλίες και πολιτικές της ΕΕ με συνολικό παρονομαστή την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]