Εντός Ιουλίου και με μεγάλες υποσχέσεις Πέτσα αλλά μόνο ποσοτικές, ξεκινά ο διάλογος (πάλι) για τις αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης


 Στο αμέσως επόμενος διάστημα , κατακαλόκαιρο , ξεκινά εκ νέου η συζήτηση για την «πολυεπίπεδη διακυβέρνηση» και πιο συγκεκριμένα για τις αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης , Τοπικής και Περιφερειακής.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο ίδιος , ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, μέσω …μηνύματος του , σ’ εκδήλωση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Η σχετική συζήτηση τα τελευταία έξι χρόνια έχει γίνει δυο φορές . Μια επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ και μια επι των ημερών της τωρινής κυβέρνησης αλλά επί υπουργίας στο Εσωτερικών του Τάκη Θεδοωρικάκου.

Και τις δυο φορές , παρά τον «ενθουσιασμό» και την πίστη που επέδειξε η Αυτοδιοίκηση , ότι πράγματι θα καταλήξει σε σχετικό νομοθέτημα, αποδείχθηκε ότι δεν ήταν παρά « συζήτηση να γίνεται». Εξαιτίας κυρίως της έλλειψης πραγματικής βούλησης από πλευράς των δυο κυβερνήσεων .

Επί ημερών μάλιστα Θεοδωρικάκου , είχε συσταθεί με τυμπανοκρουσίες ακόμη και «Επιτροπή Σοφών», η οποία 15 μήνες που υπήρξε , ουσιαστικά ήταν στα « χαρτιά». Ελάχιστες φορές είχε συνεδριάσει , με τα υπόλοιπα –εκτός του Εσωτερικών -υπουργεία που κρατούν τις σημαντικότερες αρμοδιότητες , ούτε καν είχε προχωρήσει τις συζητήσεις ενώ μέχρι την κατάργηση , δεν είχε καταλήξει σε κανένα πόρισμα ή έστω κάποια « έκθεση ιδεών»

Μάλιστα καθ΄όλην την περίοδο που θεωρητικά ήταν σ΄» εξέλιξη» αυτή η συζήτηση ,με νομοθετήματα της τωρινής κυβέρνησης , υπήρξε συρρίκνωση των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης , προκαλώντας έντονες αντιδράσεις και της « γαλάζιας» ηγεσίας της ΚΕΔΕ.

Αυτή τη φορά , η κυβέρνηση μέσω Πέτσα , « υπόσχεται» πως ότι κι αν συμβεί ακόμη δηλαδή και δεν προχωρήσει το θέμα των αρμοδιοτήτων στο σύνολο του , θα πραγματώσει δυο ποσοτικούς , σημαντικούς στόχους : Μεταφορά των εσόδων του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους και τις Περιφέρειες και αύξηση των ΚΑΠ, σε πρώτη φάση κατά 15%.

Για το θέμα αυτό ο κ. Πέτσας ανέφερε στο μήνυμά του: «Στόχος μας είναι να κάνουμε μια ανοιχτή, διεξοδική και ειλικρινή συζήτηση με τους θεσμικούς φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία θα περιλαμβάνει το ζήτημα της μεταφοράς των εσόδων του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους και τις Περιφέρειες, αλλά και την αύξηση των ΚΑΠ, σε πρώτη φάση κατά 15%, ανάλογα πάντοτε με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας».

Η αύξηση στους ΚΑΠ , υπόσχεται ότι « θα είναι γνωστή από τις αρχές του 2023, ώστε στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, οι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες να γνωρίζουν ακριβώς πόσα χρήματα θα έχουν στα χέρια τους για να σχεδιάσουν το προεκλογικό τους πρόγραμμα».

Επανέλαβε δε ότι είναι « αδιαπραγμάτευτη αρχή , για εμάς, για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, για την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, η παραχώρηση επιπλέον αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς τη μεταφορά των ανάλογων πόρων, είναι «δώρον άδωρον.Άρα: Η μεταφορά αρμοδιοτήτων πηγαίνει χέρι-χέρι με τη μεταφορά πόρων. Δεν πρόκειται να γίνει μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς την ανάλογη μεταφορά πόρων».

news-ta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]