Συνεδριάζει η Επιτροπή των ειδικών - Στο επίκεντρο οι μάσκες και οι κλειστοί χώροι διασκέδασης


 Συνεδριάζει μετά τις 10 π.μ. η Ολομέλεια της Επιτροπής των ειδικών. 

Οπως σημειώνει το enikos.gr πρόκειται για μια κρίσιμη συνεδρίαση μετά το νέο "άλμα" κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφηκε την Τετάρτη, φτάνοντας τα 1.820 αλλά και την... επιθετική διασπορά της μετάλλαξης "Δέλτα" που προκαλεί ανησυχία. Οι ειδικοί αναμένεται να αξιολογήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και να κάνουν τις εισηγήσεις τους στην κυβέρνηση, με το ενδεχόμενο λήψης νέων ή και "διορθωτικών" μέτρων να είναι πιο ορατό από ποτέ.


Στην ατζέντα της συζήτησης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα βρεθούν τόσο τα μέτρα στους χώρους διασκέδασης και ψυχαγωγίας ειδικά μετά και τις συρροές κρουσμάτων που καταγράφηκαν σε μαγαζιά τόσο στην Αθήνα όσο και στην επαρχία όσο και το θέμα της χρήσης της μάσκας.



Ως προς το τελευταίο, οι λοιμωξιολόγοι φαίνεται ότι θέλουν να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι ουδέποτε είπαν "να πέσουν εντελώς οι μάσκες εκτός", αλλά να χρησιμοποιούνται κανονικά όπου υπάρχουν συναθροίσεις και έντονος συγχρωτισμός. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συζητηθεί το ενδεχόμενο επαναφοράς της στους εξωτερικούς χώρους. Ακόμη και αν αυτό δεν ισχύσει για όλους - όπως έχει προταθεί- να εφαρμοστεί τουλάχιστον στις περιοχές όπου παρατηρείται μεγάλη έξαρση. Βέβαια, ορισμένοι επισημαίνουν ότι ακόμη κι αν αποφασιζόταν η επαναφορά της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους για όλους, θα ήταν δύσκολο να εφαρμοστεί ειδικά εν μέσω καλοκαιριού και υψηλών θερμοκρασιών.

Όσον αφορά στους χώρους διασκέδασης και ψυχαγωγίας, πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο οι κλειστοί χώροι σε μπαρ, κλαμπ και κέντρα διασκέδασης να ανοίξουν αργότερα και όχι στις 15 Ιουλίου, όπως ήταν προγραμματισμένο μέχρι πρότινος. Ακόμη ένα σενάριο, που φαίνεται ότι βρίσκεται στο τραπέζι, είναι οι κλειστοί χώροι να ανοίξουν μεν στις 15 Ιουλίου, αλλά να επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους πολίτες.

Όσον αφορά στην εστίαση, αυτό που εξετάζεται είναι να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις και εσωτερικά από τις 15 Ιουλίου, όπως ήταν προγραμματισμένο, ως αμιγείς και μεικτοί χώροι - ανάλογα με το τι θα επιλέξουν οι ιδιοκτήτες και τι θα δηλώσουν στην πλατφόρμα που θα ανοίξει. Αν οι μεικτοί χώροι "πιαστούν" να λειτουργούν με τη χωρητικότητα covid-free χώρων τότε θα μπαίνει λουκέτο επτά ημερών.

Πάντως, από την κυβέρνηση φαίνεται πως αποκλείουν στην παρούσα φάση το σενάριο επιβολής περιορισμών για τους ανεμβολίαστους πολίτες σε ό,τι αφορά τις χερσαίες μετακινήσεις. Σε δηλώσεις του, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος τόνισε ότι ένα τέτοιο μέτρο είναι "δύσκολο να εφαρμοσθεί", ειδικά στις μετακινήσεις με Ι.Χ., καθώς θα σήμαινε "τεράστια ταλαιπωρία". Επιπρόσθετα, από την κυβέρνηση συνεχίζουν να αποκλείουν το ενδεχόμενο λήψης οριζόντιων μέτρων, επισημαίνοντας ότι οι όποιες παρεμβάσεις θα είναι στοχευμένες και τοπικού χαρακτήρα, απευθύνοντας ταυτόχρονα κάλεσμα στους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

πηγή enikos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]